Tijdens de opleiding

Vanaf het eerste jaar weet je al wat het is om leraar te zijn. Je doet meteen ervaring op. Maar je leert ook steeds meer over de Duitse taal en cultuur.

Inhoud van de opleiding Leraar Duits tweedegraads

Je duikt meteen in de Duitse taal en cultuur. Je leert alles over Duitse literatuur, cultuur en (moderne) geschiedenis. Maar je leert ook meteen wat het is om leraar te zijn. Vanaf november sta je namelijk een dag in de week voor de klas.

De vakken van jaar 1

Je leert steeds meer wat het is om leraar te zijn. Je ontdekt ook welk soort school goed bij je past. Je kunt vaak zelfstandig werken en zelf je tijd indelen. In het tweede jaar studeer je een paar maanden aan een hogeschool of universiteit in Duitsland of Oostenrijk.

Je staat vanaf het derde jaar twee dagen per week voor de klas. Inmiddels spreek je op hoog niveau Duits en weet je al veel van lesgeven, zodat je je kennis al goed op leerlingen kunt overbrengen.

In je afstudeerjaar sta je drie dagen per week voor de klas. Je bepaalt samen met de school waar je werkt, wat het onderwerp van je afstudeeropdracht zal zijn. De andere helft van het jaar kun je een minor volgen of keuzevakken, dit vul je zelf in.

Tijdens de opleiding Leraar Duits tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 40%individueel werk
 • 60%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens de opleiding leraar Duits tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

 • Hoorcollege
 • Werkcolleges
 • Projectgroepen
 • Stage
 • Simulatie
 • Vaardigheidstrainingen
 • Overleggen en gesprekken

Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Je krijgt persoonlijke begeleiding. Aan het begin van je opleiding leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 300 kwijt. Aan je buitenlandreizen ben je ongeveer € 400 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Lesgeven in twee vakken

  Je kunt een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan les geven in twee vakken, bijvoorbeeld in twee talen.

 • Naar het buitenland

  Om de Duitse taal echt goed te leren, ga je regelmatig naar Duitsland en studeer je ook een paar maanden in Duitsland.

 • Meteen de praktijk in

  Wat je leert, kun je meteen in praktijk brengen. Vanaf het eerste jaar sta je al voor de klas.

Nina Alkema, eerstejaars student Leraar Duits tweedegraads voltijd

"In het eerste jaar is les geven nog best wel spannend, maar je leert ook hoe je daar mee om kunt gaan"

Nina Alkema (20) Eerstejaars student
Charlotte Réparon, derdejaars student Leraar Duits tweedegraads voltijd

"Mijn buitenlandstage was een mooie tijd die ik nooit meer vergeten"

Charlotte Réparon (20) Derdejaars student