Tijdens de opleiding

In het eerste jaar maak je kennis met alle richtingen. Wij helpen je ontdekken wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent. Zo krijg je een goed idee welke mogelijkheden de opleiding HBO-ICT je biedt.

Inhoud van de opleiding HBO-ICT

In het eerste half jaar maak je kennis met alle richtingen. Zo krijg je een goed idee welke mogelijkheden de opleiding HBO-ICT je biedt. Na het eerste half jaar kies je jouw favoriete richting.

Vakken jaar 1

Je gaat verder in de richting die je hebt gekozen. Alle lessen die je krijgt, passen bij deze studierichting. In het tweede deel van het jaar voer je een project uit voor een opdrachtgever uit de praktijk.

Vanaf het derde jaar kun je je studie grotendeels zelf invullen. Je kunt kiezen uit verschillende innovatieve projecten op het gebied van Artificial Intelligence, Big Data, Internet of Things, Autonome Robotica, Blockchain, Cybersecurity, of een project dat je zelf inbrengt. Hiermee verdiep en verbreed je je kennis. Je werkt samen in een innovatieteam met verschillende disciplines (developers, cloud specialisten, ICT consultants, soms ook met studenten uit andere opleidingen), om voor een opdrachtgever een innovatie te bedenken én te bouwen. Je loopt ook een half jaar stage bij een bedrijf in Nederland of het buitenland. Je leert echt wat het is om een ICT-professional te zijn. Je stage past bij jouw richting. Daarnaast kun je in je derde jaar een specialisatie kiezen die je nog meer verdieping geeft binnen je richting.

In het laatste halfjaar van je studie werk je, alleen of met een medestudent, aan een innovatieve ICT-oplossing voor een organisatieprobleem. Ook kan een ondernemende student afstuderen binnen zijn eigen ICT-bedrijf. Met je afstudeerproject toon je aan dat je zelfstandig een zinvolle ICT-oplossing kunt realiseren, op basis van gedegen onderzoek en weet je de belangrijkste belanghebbenden te overtuigen van jouw oplossing.

Vrije variant: OPEN-ICT

Bij Open-ICT krijg je geen les. In de projecten ontwikkel je zelf de benodigde kennis en vaardigheden. Hierbij ga je actief op zoek naar oplossingen en uitleg, die je veelal kunt vinden op internet, in boeken en bij experts.Natuurlijk gaan we je daar goed in begeleiden en wijzen we je de weg.

Dit wordt niet getoetst met tentamens. Iedere week krijg je van medestudenten en je mentor feedback op opgeleverde producten en je functioneren. Ook mag je jezelf beoordelen. Zo hebben we, vanaf de start, een goed beeld van je ontwikkeling. Aan het eind van een periode is er een assessment en kijken we wat je hebt geleerd en volgt een definitieve beoordeling voor die periode.

Open-ICT geeft je veel vrijheid om zelf te bepalen wat je wil leren. Je moet echter wel goed met deze vrijheid kunnen omgaan. Open-ICT past daarom vooral goed wanneer je graag zelfstandig studeert, samen wil werken met anderen, een hoge ambitie en zelfdiscipline hebt en veel tijd in je studie wil steken.

Mocht Open-ICT toch niet bij je passen dan mag je, na het eerste half jaar, altijd wisselen naar een van de andere afstudeerrichtingen van het reguliere programma.

Voor 2020-2021 zijn er 70 plaatsen beschikbaar. Bij meer aanmeldingen zal er geloot worden. Als je hebt ingeschreven voor HBO-ICT word je, in juni per email, gevraagd of je aan de Open-ICT variant wilt mee doen.

Inhoud van de opleiding HBO OPEN-ICT

In het eerste half jaar maak je een volledig werkende software applicatie. Daarbij voer je alle benodigde activiteiten uit, waardoor jij ontdekt van je het leukste vindt in het ICT vak. Wil je het liefst programmeren, het team leiden, data algoritmes bedenken of met de klant praten? Na dat half jaar kies jij een rol in een ontwikkelteam en bouw je verder aan je professionele ontwikkeling.

Vakken jaar 1 OPEN-ICT

Ieder half jaar (semester) ga je in een software ontwikkelteam aan de slag bij echte opdrachtgevers. Je werkt in een team van 4 tot 6 studenten drie dagen per week voor een opdrachtgever. We hebben afspraken met diverse bedrijven in de provincie Utrecht. Jullie kiezen een opdracht en opdrachtgever waar jullie voor aan de slag willen. De twee andere dagen worden ingezet voor zelfstudie, kennisdelingen in je leerteam en coaching gesprekken met je mentor. Je kiest ieder half jaar weer een rol (Product Owner, Scrummaster, Front-end Developer, Back-end Developer, AI Engineer of Cloud specialist) om je verder in deze rol te bekwamen.

Open Innovatie

Vanaf het derde jaar mag je zelf je opdrachtgever werven. Je hoeft dan niet meer te kiezen uit opdrachtgevers van ons. Eerst kies je een onderwerp waarin je wilt verdiepen. Hierbij kun je denken aan een innovatie project op het terrein van Machine Learning, Big Data, Internet of Things, Autonome Robotica, Blockchain of Quantum Computing. Hiermee verdiep en verbreed je jouw kennis en vaardigheden. Je stelt zelf een team van specialisten samen (Product Owner, Scrummaster, Front-end Developer, Back-end Developer, AI Engineer of Cloud specialist) waarmee je dit onderwerp wilt uitdiepen. Vervolgens werf je een opdrachtgever waarmee je met dit onderwerp aan de slag kunt. Beide semesters mag je een Open Innovatie project doen. Je kunt er ook voor kiezen om één semester stage te lopen. Dan mag je een keer individueel aan de slag bij een zelf te kiezen opdrachtgever.

Je eigen onderneming starten

Voor de ondernemende studenten is er ook de mogelijkheden om direct vanaf jaar 3 een onderneming op te starten. Je kunt dan 3 semesters lang (ook in het vierde jaar) aan dit project werken en vervolgens afstuderen op je eigen ICT bedrijf.

Vrije profilering

Het eerst half jaar betreft een vrije profilering. Je mag dan zelf een studie (vaak minor genoemd) kiezen op een Hogeschool (of Universiteit) in Nederland. Ook mag je nog een keer Open Innovatie doen uit jaar 3.

Afstuderen

Het laatste half jaar van je studie werk je, alleen of met een medestudent, aan een innovatieve ICT-oplossing voor een organisatieprobleem. Ook kan je afstuderen op je eigen ICT-bedrijf. Met je afstudeerproject toon je aan dat je zelfstandig een zinvolle ICT-oplossing kunt realiseren, op basis van gedegen onderzoek en weet je de belangrijkste belanghebbenden te overtuigen van jouw oplossing.


Tijdens de opleiding HBO-ICT: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

14
uur per week
 • 65%individueel werk
 • 35%Groepswerk

Zelfstudie

26
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens je opleiding HBO-ICT volg je alleen kleinschalige werkcolleges. ICT moet je doen daarom werk je met je medestudenten aan echte projecten van echte opdrachtgevers en gaat zelf aan de slag in het laboratorium.

Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens en opdrachten. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht, scriptie en presentatie.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Niek Gies, opleiding HBO-ICT | Hogeschool Utrecht

"Het was niet alleen tof om een kijkje te nemen in de keuken van een echt bedrijf, maar ook echt een bijdrage eraan te mogen leveren."

Nick Gies Tweedejaars student

Studeren bij de HU

 • Kleinschalig en persoonlijk onderwijs

  Docenten en studenten kennen elkaar goed en helpen hen bij het maken van alle keuzes tijdens de opleiding. Ook de klassendocent en SLB’ers helpen studenten met het behalen van studiesucces.

 • Veel praktijkervaring

  Je leert niet alleen op school, maar werkt vaak aan echte projecten voor bekende bedrijven en opdrachtgevers.

 • Betrokken docenten

  Je docenten zijn erg betrokken bij wat je doet en geven echt persoonlijke begeleiding.