Studenten bedenken creatieve oplossingen voor stationsgebied Bunnik

Picknickbankjes, een foodtruck op vrijdagmiddag, een amfitheater, een speeltuin in Romeinse stijl: studenten van Hogeschool Utrecht werden ingeschakeld om het stationsgebied van Bunnik een flinke boost te geven. “Vanaf hier is het maar tien minuten fietsen naar het Utrecht Science Park”, zegt projectleider Birgitte Silvester.

Een aantal ideeën om het station aantrekkelijker te maken, is het afgelopen jaar al uitgevoerd. Zo stond er op vrijdagmiddag een foodtruck op het veldje bij het station, zijn er picknickbanken geplaatst en komt er voor het einde van deze maand een PostNL-ophaalpunt voor pakketten. Reizigers op station Bunnik zien graag nog andere aanpassingen. Jacqueline Bron wil bijvoorbeeld meer parkeergelegenheid bij het stationsgebied: ”Het staat hier elke dag zo vol.” Projectleider Silvester is bekend met deze klacht en zegt dat dit probleem met name veroorzaakt wordt door werknemers van bedrijven in het stationsgebied die hier hun auto parkeren. “Deze bedrijven zijn onderling aan het kijken hoe ze dit kunnen oplossen.”

Woonplek voor studenten

De gemeente werkt samen met betrokken bewoners, bedrijven en belanghebbenden die ideeën hebben over de invulling van de openbare ruimte.  Ook zijn studenten van Hogeschool Utrecht ingeschakeld. Zij werkten onder leiding van docent en onderzoeker Martijn Rietbergen aan creatieve oplossingen. Van september tot half november zijn vijf groepen bezig geweest met het bedenken hoe zij de openbare ruimte ingevuld willen zien. “Zo is er bijvoorbeeld voor lege panden rondom het station een functie bedacht, waaronder een woonplek voor studenten”, vertelt Rietbergen.

Stroopwafels en koffie

Een andere groep heeft specifiek gekeken wat er met het grasveld gedaan kan worden. “Studenten organiseerden op het veldje een evenement waarbij zij stroopwafels bakten en koffie schonken aan naastgelegen bedrijven”, weet Rietbergen. De studenten vroegen de werknemers vervolgens naar ideeën voor het veldje. Daaruit rolden voorstellen als een multi-inzetbare container waarmee bijvoorbeeld barbecues georganiseerd kunnen worden en een zonne-oplaadpunt. Ook werd geopperd om het veldje in stukken te splitsen zodat het intiemer wordt.

Fantastische ideeën

“Over het algemeen vind ik de ideeën van de studenten fantastisch”, reageert projectleider Birgitte Silvester van de gemeente Bunnik. “Ik zeg niet dat we alles gaan doen, maar we gaan een van de concepten presenteren in januari aan de gemeenteraad in de hoop dat het door kan gaan.”

Bron: AD.nl