Studenten bedenken campagneslogan voor Defensie

In 2023 heeft Defensie ruim 12.000 vacatures. Afdelingen zijn regelmatig onderbezet en de werkdruk is hoog. Veel medewerkers zeggen daarom geen tijd te hebben voor het begeleiden van stagiairs. Dat zo’n stagiair juist veel voordelen met zich mee kan brengen, wordt niet altijd gezien. Hoe hier verandering in te brengen? Die vraag leverde een mooi project op voor studenten Communication and Multimedia Design van Hogeschool Utrecht – met een heel concrete opbrengst.
studenten bij defensie

Op welke wijze kan Defensie, door middel van een interne stagecampagne, zo goed mogelijk meer stageplekken genereren? Met die opdracht gingen CMD-studenten van de HU in het kader van hun opleiding aan de slag. In teams kwamen zij met diverse communicatieplannen en uitingen, gericht op iedereen binnen Defensie. Want nagenoeg iedereen daar kan in principe een stagiair begeleiden, zowel vanuit het mbo, hbo en wo.

Sidekicks

posterOpdrachtgever namens Defensie was Dennis Klungel, senior-adviseur bij het Dienstencentrum Personeelslogistiek: “De samenwerking met deze groep studenten was uiterst productief. Wat voornamelijk opviel was de snelheid waarmee de verschillende groepjes feedback verwerkten in hun producten. Hierdoor kreeg ik als opdrachtgever het gevoel dat er echt naar mij werd geluisterd. Uiteindelijk zijn wij als Defensie voor het concept van de ‘Groep GP’ gegaan. De titel ‘Iedere held heeft een sidekick nodig’, is uiteindelijk in een iets aangepaste vorm onze campagneslogan geworden.” Dat is best bijzonder, stelt Najat Aabbad - Van Roozendaal, docent CMD aan de HU en begeleider van de studenten: “Vaak kijkt de opdrachtgever zelf wat ze kunnen gebruiken en zetten ze een deel in van wat er is opgeleverd. Of het is voor de toekomst. Het is zeldzaam dat input zo direct wordt ingezet.”

Staatssecretaris geeft startschot

Het startschot voor de campagne werd op 20 april gegeven door Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie, die tevens een stagepact met alle Defensieonderdelen kwam ondertekenen. Dennis Klungel: “Met de lancering van de stagecampagne hopen wij dat de kennis van stages binnen Defensie wordt vergroot en dat meer medewerkers zich gaan opwerpen als stagebegeleider.”

Mooi binnen de opleiding

Het project heeft niet alleen Defensie iets moois gebracht, maar ook de studenten, stelt Najat. “De aspirant-ontwerpers werd gevraagd een vraagstuk op te lossen middels design thinking. Ze moeten onderzoek doen, conceptualiseren en vervolgens als alles gevalideerd is met alle stakeholders met een prototype komen. Ditzelfde, maar dan in een grotere scope, komt ook terug in het afstuderen. Daarom paste deze opdracht zo mooi binnen onze opleiding.”

Team was top

Ze is, net als de opdrachtgever, erg te spreken over de inzet van de studenten. “De groepjes waren gedreven. Ze werkten zelfstandig en hadden zelf de verantwoordelijkheid om contactmomenten met de opdrachtgevers en de doelgroep te maken. Dat hebben ze goed gedaan.” Of de studenten het zelf ook zo hebben ervaren? Nikita Kuijpers in ieder geval wél: “Mijn team was top. We werkte perfect samen en overlegde goed. De begeleiding was ook fijn, de docenten lieten ons lekker ons gang gaan en hielpen waar nodig. Ook de samenwerking met Defensie ging goed.” 

“De opdracht was leuk en interessant. Ik heb geleerd dat Defensie zo veel groter is dan ik had verwacht en het belangrijkste: het grootste deel zit op kantoor.”

Deel dit artikel