Naar inclusiever onderwijs
Er is behoefte aan professionals die het onderwijs vanuit meerdere perspectieven kunnen afstemmen op de ontwikkelings- en ondersteuningsbehoeften van scholieren van 4 tot 22 jaar. De Stichting voor Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort e.o. (KPOA), de Stichting Onderwijsgroep Amersfoort en MBO Amersfoort zijn daarom samen met de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht een initiatief gestart om onderwijsprofessionals hier pedagogisch-didactisch voor op te leiden. Het initiatief richt zich vooral op de scholing van kinderen uit kwetsbare doelgroepen in voor- en vroegschoolse educatie, onderwijskansenscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs; praktijkonderwijs, vmbo, (voortgezet) speciaal onderwijs en mbo-entreeopleidingen.
Ambitie HU
De lerarenopleidingen van de HU – pabo, voortgezet onderwijs en overige sociaal-educatieve opleidingen – hebben de ambitie om een meer inclusief opleidingscurriculum te realiseren en studenten op te leiden voor een meer inclusieve onderwijssetting. Dit doen zij samen met het werkveld en met de lectoraten Normatieve Professionalisering, Meertaligheid en Onderwijs en Duurzame Gemeenschappen. De Amersfoortse besturen en de HU werken hiervoor samen in het project ‘Op weg naar inclusiever opleiden voor inclusiever onderwijs’.
Start lesprogramma ‘Naar inclusiever onderwijs’ in Amersfoort
Het lesprogramma van de HU start als pilot bij de locatie in Amersfoort van de HU. Peter Linschoten, projectleider ’Naar inclusiever onderwijs’, vertelt: “Leraren en docenten willen het beste voor hun leerlingen, maar de ervaring in het werkveld is dat het niet eenvoudig is om met de diversiteit om te gaan en om uit iedere leerling het beste te halen in zo’n diverse groep. Ons onderwijssysteem en de curricula zijn nog niet altijd voldoende afgestemd op de diversiteit waar leraren mee te maken hebben. Ook zijn zij opgeleid om les te geven op één soort school. Bijvoorbeeld primair onderwijs, voortgezet onderwijs of speciaal onderwijs. Studenten krijgen in het nieuwe programma zicht op de hele ontwikkelingslijn van kinderen, van 4 tot 22 jaar, en worden gestimuleerd in andere onderwijssectoren mee te lopen. Als leraar leren ze hierdoor beter inspelen op de unieke, persoonlijke situatie van de leerling.”
Interprofessionele docenten
Peter: “We werken continu toe naar inclusie als stip op de horizon. Samen met het werkveld, studenten, docenten en onderzoekers geven we betekenis aan die stip. Daarbij richten we ons eerst op kwetsbare doelgroepen en op de rol van de leraar als pedagoog. We verleiden studenten om uit hun eigen bubbel te stappen en kennis te nemen van andere leefwerelden. Pabo-studenten vragen we bijvoorbeeld te gaan kijken bij het voorgezet onderwijs en studenten die les willen geven op het voortgezet onderwijs vragen we te kijken op basisscholen en mbo’s. Kennisnemen van verschillende schooltypen helpt leraren om een beter begrip te ontwikkelen van waar hun leerlingen vandaan komen en naartoe gaan.”
Inclusieve mindset
Met het project willen de lerarenopleidingen een meer inclusieve mindset ontwikkelen en kijken hoe ze deze kunnen overdragen aan toekomstige onderwijsprofessionals. Peter: “Het project zet een andere organisatie neer en verbindt expertises tussen de beroepspraktijk, sociaal-educatieve opleidingen en onderzoek. Dit zorgt voor studenten die breder zijn voorbereid op de beroepspraktijk, met een breder perspectief. Uiteindelijk zal het inclusieve profiel worden geïntegreerd in de curricula van alle HU-lerarenopleidingen.”
Over deze samenwerking
Bedrijven | Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort e.o., Stichting Onderwijsgroep Amersfoort, MBO-Amersfoort |
---|---|
Studies | Leraar Basisonderwijs (pabo) , Kopopleiding leraar tweedegraads , Pedagogiek , Social Work |
Type samenwerking | Project |