Grootste zonnepark in Utrecht gelanceerd

10-10-2016

UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht lanceren op maandag 10 oktober 2016 tijdens een ontbijt bij Stichting Utrecht Science Park, samen het grootste oppervlak aan zonnepanelen in Utrecht. In totaal liggen er 8.000 zonnepanelen op een groot aantal daken in het Utrecht Science Park (USP). Met zonne-energie zetten de drie organisaties duidelijk in op duurzame bedrijfsvoering en hopen daarmee een voorbeeld te zijn voor medewerkers en studenten.

Zonnepark Utrecht

De Universiteit Utrecht heeft de ambitie om in 2020 de helft van het energiegebruik duurzaam op te wekken, onder meer door warmte-koude-opslag, windenergie en het benutten van zonlicht. Uiteindelijk wil de Universiteit Utrecht in 2030 CO2-neutraal zijn. Ook het UMC Utrecht wil in 2030 CO2-neutraal zijn én zijn grondstofkringlopen gesloten hebben. De energie die het UMC Utrecht inkoopt, is al voor 30% duurzaam. Daarnaast gebruikt het UMC warmte-koude-opslag in de bodem en benut het zonlicht. De HU heeft de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn. De stroom is al 100% groen en de bereikte energie-efficiency in 2016 48% ten opzichte van 2010.

Tijdens het USP-ontbijt tonen Tineke Zweed (lid College van Bestuur Hogeschool Utrecht), Anton Pijpers (lid College van Bestuur Universiteit Utrecht) en Mirjam van Velthuizen (lid raad van bestuur UMC Utrecht) beelden van de plaatsing van de zonnepanelen en het eindresultaat: “Met de realisatie van dit project werken wij aan een gezonde samenleving en willen wij een goed voorbeeld zijn voor onze omgeving.”

De 4.600 panelen op de Universiteit Utrecht, 2.400 zonnepanelen op het UMC Utrecht en 1.000 op de Hogeschool Utrecht produceren jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen kWh duurzame stroom. Dat is vergelijkbaar met het elektraverbruik van 545 huishoudens.

Zie hier de video over het zonnepanelenproject in het USP.

Week van de duurzaamheid

De hele week vanaf 10 oktober staat in het teken van duurzaamheid. Het UMC Utrecht informeert zowel medewerkers als patiënten over zonne-energie. Medewerkers biedt het de mogelijkheid om onder gunstige condities zonnepanelen aan te schaffen. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht organiseren op 11 oktober een duurzame dag voor studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden.