Rogue Algoritmes

rogue algorithms
In dit project, gefinancierd door het SIDN, doen we onderzoek naar de verspreiding van desinformatie en de rol die algoritmes hierbij spelen. 

Doel

Het eindproduct van dit project is een netwerkkaart waarop de grootste verspreiders van desinformatie staan, met daarbij aangegeven hoeveel originele content zij plaatsen en hoeveel content gekopieerd is van andere bronnen (en welke dan).

Resultaten

De opgeleverde tool is publiekelijk beschikbaar op https://uashogeschoolutrecht.github.io/RogueAlgorithmsVisialisation/. Hoewel de data onvolledig is geeft dit een goede indruk van hoe websites zich tot elkaar verhouden op het gebied van desinformatie.

Looptijd

01 september 2022 - 01 maart 2023

Aanpak

Algoritmes die content kopiëren of stelen proberen vaak hun sporen te wissen, door een artikel bijvoorbeeld te vertalen of door synoniemen te gebruiken. Met behulp van AI willen we deze kopieën ook herkennen en volgen.

Betrokken HU-onderzoekers

Stagiair Librecht Kuijvenhoven heeft ook een grote bijdrage gegeven in dit project.

Betrokken lectoraten

Subsidie

SIDN fonds staat voor een sterk internet voor iedereen. Het fonds ondersteunt projecten met maatschappelijke meerwaarde, die bijdragen aan een sterker internet en sterke internetgebruikers, of die het internet op een vernieuwende manier inzetten voor onze maatschappij.

Samenwerkingspartners

Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Jimmy Mulder

Jimmy Mulder

  • Docent-onderzoeker
  • Lectoraat: Artificial Intelligence