Jolanda Berends

Onderzoeker

Jolanda Berends (1977) studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool van Utrecht (2002) en Sociologie der Niet Westerse Samenlevingen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (2007). Sinds 2003 is Jolanda werkzaam bij de HU als hogeschooldocent sociaal werk en sinds 2018 als onderzoeker bij het lectoraat Duurzame Gemeenschappen.

Vanaf 1 februari 2021 is Jolanda gestart met haar promotieonderzoek ‘School en buurt slaan handen ineen voor burgerschapsvorming’. Het verbinden van de expertises van sociaal makelaars jeugd en leraren basisonderwijs staat hierbij centraal, om zo tot interprofessioneel samenwerken in het sociaal-educatieve domein te komen ten behoeve van de burgerschapsvorming van kinderen. Daarnaast is ze betrokken bij een internationaal onderzoek gericht op de meerwaarde van buitenlandervaring tijdens de social workstudie.

"Think global, act local and be social"

Haar interesse in diversiteitsvraagstukken groeide tijdens haar CMV-stage bij het ‘Ethnologisches Museum’ in Berlijn. Voor haar doctoraalstudie deed ze in Rusland onderzoek naar de herinneringen over de sociale ongelijkheid van de lokale plattelandsmensen voor en na de val van de USSR. Het intrigeerde haar hoe lokale dorpelingen de sociale ongelijkheid als leidend ervaren in het leven van alledag.

Expertises

  • Community development
  • Diversiteit
  • International Social Work

Publicaties


Projecten

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Jolanda Berends

  • Onderzoeker
  • Lectoraat: Duurzame Gemeenschappen