Vanaf september 2015 is Aart van der Maas opleidingsmanager van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming, Social Work en vanaf 2018 opleidingsmanager van de masteropleiding Community Development. Daarnaast coördineert hij binnen het lectoraat Participatie en Stedelijke Ontwikkeling de onderzoekslijn 'maatschappelijke impact van kunst en cultuur'. Op die manier geeft Aart uitdrukking aan zijn passie om samenlevingsvraagstukken in de context van het sociale domein te verbinden aan kunst en creativiteit.
Aart is actief in het werkveld en heeft als docent jaren ervaring met studenten en werkveld als het gaat om sociaal-artistieke projecten, kunsteducatie en culturele en kunstzinnige interventies in het sociaal werk. Hij was voorzitter van de ouderparticipatiecreche De Krakeling, een common waarin ouders samen verantwoordelijk zijn voor de kinderopvang.
Aart is redactielid bij Residenties Utrecht en voorzitter van Stichting Gaudeamus Muziekweek. Beide organisaties zetten zich in voor een ander, ongehoord geluid, onverwachtse ontmoetingen en verbinding. Aart is in het kader van zijn promotieonderzoek aangesloten bij de onderzoeksgroep Culture Common Research Quest (CCQO), een interdisciplinair onderzoeksteam gevestigd aan de University van Antwerpen.
Expertises
- Community art
- Commons
- Musicologie
Podcast Lessen uit #HUonderzoek
In de media
Culture common lab voor een inclusief Utrecht
De idee van ‘common’ kan ruimte geven aan inwoners van een stad om zelf vorm en betekenis te geven aan de samenleving via het delen en beheren van gemeenschappelijke materiële en/of immateriële hulpbronnen, vertelt Aart van der Maas aan Residenties in Utrecht.
Lees verderDownloads en links
Publicaties
- Cultuur voor iedereen in stad Utrecht Onderzoek naar de bijdrage van wijkcultuurhuizen ter bevordering van inclusieve cultuurparticipatie in stad Utrecht. FASE 3 - Evaluatiefase (2021-2022)
- Cultuur voor iedereen in stad Utrecht Onderzoek naar de bijdrage van wijkcultuurhuizen ter bevordering van inclusieve cultuurparticipatie in stad Utrecht . FASE 2 - Uitvoeringsfase (2020). Eindrapportage
- De boel bij elkaar houden De kunst van inclusiviteit