Nieuwe master Human Capital Innovatie start in september: een nieuwe samenwerking tussen hogescholen
Hogeschool Utrecht heeft een bijzondere, nieuwe master in het assortiment: de master Human Capital Innovatie. Deze is tot stand gekomen via een gezamenlijke aanvraag van zes hogescholen: Windesheim, Saxion, HAN University of Applied Sciences, Fontys, de Haagse en Hogeschool Utrecht. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van hbo-masteropleidingen in het algemeen. Het is een van de eerste clusteraanvragen die is goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen: “Op de arbeidsmarkt is steeds meer behoefte aan masteropgeleide professionals die sector overstijgend kunnen denken en doen. Hogescholen ontwikkelen hiervoor zogenoemde cross-sectorale masteropleidingen. De positieve waardering vanuit OCW over de clusteraanvraag Master Human Capital Innovatie is een mooi resultaat waar de afgelopen jaren door veel collega's op hogescholen aan is gewerkt, samen met het werkveld en maatschappelijke partners.”
Intra-organisationele en multidisciplinaire aanpak maatschappelijke uitdagingen
Door veranderingen in de samenleving, economie, technologie en manier van samenleven, werken oude ideeën over werk en organisaties niet meer. De nieuwe master Human-Centered Innovation (HCI) speelt hierop in. Studenten leren om op een systemische, organisatiebrede en multidisciplinaire manier te denken en te werken.
De master is bedoeld voor professionals uit verschillende vakgebieden die willen bijdragen aan maatschappelijke veranderingen. Ze leren hoe ze complexe vraagstukken kunnen begrijpen en begeleiden, met oog voor het menselijke aspect. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen zoals het lerarentekort, problemen in de geestelijke gezondheidszorg, het woningtekort, sociale ongelijkheid, duurzaamheid, digitalisering en internationale spanningen.
De centrale vraag is: hoe bereid je mensen en organisaties voor op leren en werken in een snel veranderende wereld? En welke vaardigheden zijn nodig om organisaties wendbaar en innovatief te maken? Studenten ontwikkelen zich in vier belangrijke rollen: Arbeidsmarktstrateeg, Ecosysteemontwikkelaar, Programmaontwerper en Interventieregisseur.
Benutten van werkveldexperts en lectoraten: brug tussen kennis en praktijk
De master is sterk praktijkgericht. Studenten werken aan echte vraagstukken, ontwikkelen toekomstscenario’s en bouwen samenwerkingen op met bedrijven en overheden. Daarbij wordt intensief samengewerkt met lectoraten zoals Beroepsonderwijs, Organisaties en Digitale Transitie, en Organiseren van Waardig Werk. Ook zijn er nauwe banden met partners uit het werkveld, de overheid en regionale netwerken zoals de Utrecht Talent Alliantie en U-Tech.
Dankzij deze samenwerkingen kunnen studenten gebruikmaken van een rijke bron aan praktijkkennis en ervaring. Een concreet voorbeeld: binnen de lectoraten wordt onderzocht hoe digitalisering invloed heeft op rollen en functies binnen organisaties. De inzichten die daaruit voortkomen, worden direct toegepast in de master en verrijken het praktijkonderzoek en de ontwikkeling van studenten.
De master start in september 2025
De deeltijd master Human Capital Innovatie start in september 2025. Je kunt je vanaf nu aanmelden, bekijk hier de instroomeisen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met programmamanager en hogeschooldocent Jaap Geerds via jaap.geerds@hu.nl of 06 14 38 34 42.
HU-nieuwsbrief, blijf op de hoogte
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het belangrijkste nieuws over ons onderwijs, onderzoek en onze impact op de regio.
Meld je aan