Lectoraat maakt podcastserie Verklaring omtrent gedrag

De broers Nahib en Nabil zijn als kind gevlucht voor de Taliban. Waar Nahib zijn leven op de rails kreeg en ging werken in een justitiële jeugdinrichting, kwam Nabil in zijn puberteit juist in de criminaliteit terecht. Wat maakt hun verhalen zo verschillend? Welke omstandigheden, beslissingen, gebeurtenissen, en eigenschappen kunnen je levensloop beïnvloeden? Het lectoraat Zorg en Veiligheid maakte hierover de podcastserie Verklaring omtrent gedrag, die vanaf nu te beluisteren is.

Bron: www.keesmuizelaar.com

In de eerste zeven afleveringen van de podcastserie staan de levensverhalen van de broers centraal. In de laatste vier afleveringen gaan forensisch experts uit wetenschap en praktijk met elkaar in gesprek over bepaalde thema’s rond hun levensverhalen, zoals de factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van crimineel gedrag.

Ontstaan van crimineel gedrag

Lector Andrea Donker: “De podcastserie laat twee kanten van een schijnbaar zelfde verhaal zien. Maar ook de levensverhalen van criminele jongeren - en hun familieleden - zijn natuurlijk altijd uniek. Echte verhalen maken de noodzaak tot genuanceerd denken over het ontstaan van crimineel gedrag veel beter invoelbaar dan wetenschappelijke studies. Die studies heb je wel weer nodig om algemene kennis op te doen over de ontwikkeling van crimineel gedrag. Wij wilden met deze podcast een brug slaan tussen wetenschap en praktijk, om kennis en inzicht over de ontwikkeling van crimineel gedrag toegankelijk te maken voor studenten en professionals die betrokken zijn bij of geïnteresseerd zijn in het werken met forensische doelgroepen.” 



”Er is niet één factor aan te wijzen”

Als in de praktijk wordt nagedacht over manieren om crimineel gedrag te voorkomen, wordt er te weinig gebruik gemaakt van kennis over de ontwikkeling van dat gedrag, vindt Donker. “Er zijn klassieke criminologische verklaringen zoals armoede en opgroeien in een kansarme buurt, maar deze verklaringen zijn veel te kort door de bocht, en nooit het hele verhaal. Er is niet één factor aan te wijzen die verreweg het meest bepalend is, het gaat om de optelsom en de interactie tussen factoren”, aldus Donker. “Niet iedereen die in armoede opgroeit, wordt crimineel. Er zijn ook mensen met delinquente vrienden die zelf op het rechte pad blijven. Je kunt in een hele slechte buurt wonen, maar zelf nooit de wet overtreden. Omdat de podcast gaat over broers konden we aansluitend ook genetische en andere bio-criminologische factoren bespreken.” 

Constructief straffen

Door te kijken naar álle kennis over de ontwikkeling van crimineel gedrag kunnen we als maatschappij genuanceerder nadenken over straffen, is Donkers hoop: “Ik ben niet tegen straffen, maar je moet het wel constructief en slim doen, zodat het ergens toe leidt.” En ook op het gebied van preventie valt er volgens haar veel te verbeteren: “Hoe organiseren we ondersteuning als er sprake is van veel risicofactoren of van beginnend strafbaar gedrag? Hoe kun je iemand het beste helpen om weer op het rechte pad te blijven als afglijden dreigt? De verhalen van de broers geven aanknopingspunten om hierover na te denken.” 

Routes uit de rotzooi

Scholing en werk zijn bijvoorbeeld erkende ‘routes uit de rotzooi’, die centraal stonden in eerder onderzoek van het lectoraat. Maar er valt op dit gebied nog veel meer te ontwikkelen. Het is daarom goed als mensen uit wetenschap en praktijk hier meer met elkaar over in gesprek gaan, stelt Donker. “De podcast is ook bedoeld als een toegankelijk gespreksmiddel. Hoe denken jouw collega’s eigenlijk over de ontwikkeling van crimineel gedrag? In hoeverre komt dat overeen met je eigen gedachten? De podcast kan het gesprek hierover ondersteunen en zo helpen een gedeelde visie te ontwikkelen - of juist helpen helder te krijgen waarover verschillend wordt gedacht – wat net zo waardevol kan zijn.”

Professionele podcastproductie

De podcastserie is gemaakt door professionele podcastmakers Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt. Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met Andrea Donker, Carmen Paalman en Lisette Bitter van het lectoraat Zorg en Veiligheid. De podcast is mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Oldenkotte. 

De podcastserie is te beluisteren via podcastkanalen als Spotify en Podcastfeed. Voor 3FM en KRO-NCRV is een bewerking van de eerste zeven afleveringen van de podcastserie gemaakt. Deze serie is onder de naam 'Sorry voor mijn Broertje' te beluisteren. De broers Nahib en Nabil deden ook hun verhaal bij Op1.

Neem voor meer informatie contact op met Andrea Donker.

Deel dit artikel