HU werkt mee aan corona-voorlichting kinderen en tieners

kinderen

Het is belangrijk het coronavirus en alle maatregelen eromheen op een begrijpelijke manier uit te leggen aan kinderen. Daarom heeft de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) speciaal voor kinderen voorlichting over het virus gemaakt, in samenwerking met het RIVM, het Erasmus Medisch Centrum en Hogeschool Utrecht. De HU werkte ook al mee aan tips voor de communicatie aan tieners.

De uitdaging van de NWA was om de informatie toegankelijk en begrijpelijk voor kinderen te brengen, maar tegelijkertijd de video’s wetenschappelijk verantwoord te houden. Door meerdere wetenschappers en communicatieprofessionals te laten samenwerken, is dit goed gelukt. Het project leidde tot vier animaties: Wat is het coronavirus? Hoe werkt immuniteit? Wat is de aanpak van het coronavirus? En: Wat kunnen we samen doen? Ouders kunnen de animaties gebruiken om uitleg te geven aan kinderen, maar ook scholen kunnen ze inzetten. Ze zijn openbaar toegankelijk via deze YouTube afspeellijst.

Op woensdag 15 april kunnen kinderen al hun vragen over het coronavirus aan wetenschappers stellen tijdens het Facebook Live vragenuur van de NWA. Het vragenuur, de video’s en andere informatie is toegankelijk via een speciale website van de NWA.

 

Kind & media

Vanuit de HU werkte Simone de Droog mee aan het project. Zij is onderzoeker binnen het lectoraat Human Experience & Media Design van de HU. De NWO benaderde haar vanwege haar expertise in kind & media. Simone: “Ik ontwerp en onderzoek al jaren communicatiemiddelen en –boodschappen gericht op jonge doelgroepen. In dit geval heb ik meegedacht over de animaties: hoe het er uit moest zien, het taalgebruik en de boodschap. We hebben dit in de zijlijn ook bij de doelgroep getest.” 

Tips voor tieners

“Persoonlijk draag ik graag een steentje bij aan de maatschappij door mijn expertise voor dit soort projecten te lenen”, stelt Simone. “Zo heb ik ook met ons nationale Young Consumers netwerk tien tips opgesteld over hoe je met tieners in coronatijd communiceert. Begrijp wat er speelt in hun dagelijkse leven, stel je op de hoogte van de sociale normen in hun groep, betrek ze... en nog zeven andere tips. Ik denk dat dit heel erg bij de geest van de HU hoort: kennis delen wanneer de maatschappij je nodig heeft.”

Deel dit artikel