Documentaire 'Kind van het Toeslagenschandaal' van HU-studenten vertoond in Tweede Kamer

De documakers Josephine (links) en Elisabeth - Foto: Kees Rutten

Op donderdag 4 april aanstaande wordt de aangrijpende documentaire 'Kind van het Toeslagenschandaal', gemaakt door HU-studenten Josephine Hanna (21) en Elisabeth van der Ploeg (22), vertoond in de Tweede Kamer. Deze baanbrekende film werpt een diepgaand licht op de verhalen van kinderen die zijn getroffen door het toeslagenschandaal. Op 3 april ontvangt demissionair premier Mark Rutte de makers in het Torentje voor een gesprek.

De documentaire 'Kind van het Toeslagenschandaal' is het resultaat van de minor CampusDoc: een voltijds minor die gemotiveerde studenten de kans biedt om in 20 weken een documentaire van 20 tot 25 minuten te maken en mogelijk te verkopen aan een omroep. Het programma is intensief en leert de studenten over alle aspecten van documentaire-productie, van research en financiering tot productie en montage. CampusDoc-studenten worden begeleid door professionals uit het werkveld en oud-studenten. Ook doen ze internationale ervaring op, onder andere door een studiereis naar New York. 

Elisabeth en Josephine richtten zich met hun documentaire op de verhalen van de kinderen die zijn getroffen door het toeslagenschandaal. Ze hebben diepgaande interviews gehouden met gedupeerde kinderen, ouders, beleidsmakers en jongerenwerkers. Hun film biedt een ontroerend en eerlijk inzicht in de impact van het schandaal op deze kinderen, waarbij ze ook de persoonlijke reis van een van de slachtoffers, Jaïr, volgen.

De vertoning van 'Kind van het Toeslagenschandaal' in de Tweede Kamer op 4 april wordt gevolgd door een nagesprek met beleidsmakers en gedupeerde kinderen, met als doel de persoonlijke impact van het toeslagenschandaal te laten zien en druk uit te oefenen op beleidsmakers om actie te ondernemen.

Op 3 april worden Elisabeth en Josephine samen met Jaïr door Mark Rutte in het Torentje ontvangen voor een gesprek. Hoewel Rutte niet op beeld praat met gedupeerde kinderen, is deze uitnodiging een unieke kans om de persoonlijke impact van het toeslagenschandaal onder de aandacht te brengen van de hoogste bestuursorganen. 

Trajectum sprak de makers over de totstandkoming van de documentaire. Op hun Instagram-pagina geven Josephine en Elisabeth updates over de documentaire. Op 22 en 23 juni is de documentaire te zien in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex als onderdeel van het CampusDoc Festival. Op 12 mei is de documentaire ‘Kind van het toeslagenschandaal’ te zien op tv bij de NTR, om 17.25 uur. 

Foto bovenaan: De documentairemakers Josephine (links) en Elisabeth - Fotograaf: Kees Rutten

Deel dit artikel