Hoe ga je om met meertaligheid in je groep? En wat zijn de ingrediënten voor een effectieve les begrijpend lezen? Met de Post hbo leergang: Taalcoördinator word jij de expert op het gebied van taal- en leesonderwijs binnen je school.

De leergang bestaat uit vijf cursussen over verschillende aspecten van geletterdheid. Centraal staat het vertalen van kennis over wat werkt naar de dagelijkse praktijk in de klas en het reflecteren op je eigen handelen. Je kunt een koppeling maken met de methodes waarmee op school wordt gewerkt, maar je kunt ook methodeonafhankelijk kijken.

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Handig om te weten

Aanmelddeadline 2 weken voor startdata of in overleg
Startmoment Leergang is nog in ontwikkeling. Zodra meer bekend is, maken we dit kenbaar via deze website.
Lesdata Leergang is nog in ontwikkeling. Zodra meer bekend is, maken we dit kenbaar via deze website.
Studie-investering 12 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 2350 (vrij van btw)

Deelnemers 12 - 25
Locatie Jan Tooropstraat 136 Amsterdam , Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag , Padualaan 97 Utrecht , Posthumalaan 90 Rotterdam
Diploma Certificaat met de studie-investering (280 uur)

Opleidingsinhoud

De post-hbo leergang: Taalcoördinator is bedoeld voor leraren en begeleiders uit het primair en speciaal onderwijs die de theorie over geletterdheid willen vertalen naar de dagelijkse praktijk in de klas. De opleiding is praktijkgericht: wat je tijdens de bijeenkomsten leert, pas je de volgende dag direct toe tijdens je werk.

De leergang bestaat uit vijf cursussen. Per cursus zijn er vier bijeenkomsten van drie uur.

Cursussen

De leergang maakt gebruik van blended learning. Dat betekent dat we naast interactieve colleges en lesmateriaal ook gebruikmaken van een digitale leeromgeving. Activerende werkvormen en een aantal praktijkopdrachten zorgen samen voor een directe link met jouw dagelijkse praktijk.

Je leert:

 • hoe je een taalrijke leeromgeving kunt realiseren.
 • welke factoren bijdragen aan goed taalonderwijs voor álle leerlingen, met name tweede taalleerders en nieuwkomers.
 • een visie op taalonderwijs te ontwikkelen.
 • wat effectieve interventies zijn voor het leesonderwijs, onafhankelijk van gebruikte methoden.
 • hoe je effectief begrijpend leesonderwijs in de praktijk kunt brengen.
 • betekenisvol en functioneel schrijfonderwijs ontwikkelen.
 • hoe je effectief spellingonderwijs kunt ontwikkelen.
 • hoe je spelling kunt integreren in het onderwijs.

Toelating

Je hebt minimaal een hbo-diploma.

Docenten

Deze post-hbo leergang: Taalcoördinator wordt gegeven door zeer ervaren docenten van de Master Educational Needs. Daarnaast hebben ze veel ervaring met de verbetering van het taal- en leesonderwijs op scholen.

Na deze opleiding

Nadat je de leergang hebt afgerond, ontvang je een post-hbo-certificaat van Hogeschool Utrecht. Je bent een expert op het gebied van taal- en leesonderwijs binnen de school en kunt je collega's ondersteunen op dit vlak. De Master Educational Needs kan een mooie vervolgstap voor je zijn.

Je wordt expert op het gebied van taal- en leesonderwijs binnen de school. Je leert hoe je de lees- en schrijfontwikkeling van je leerlingen zo goed mogelijk kunt stimuleren en hoe je omgaat met meertaligheid in de groep. Op basis hiervan kun je meedenken binnen je eigen school over het leesonderwijs en je collega’s ondersteunen bij vragen op dit gebied.

Heb je na deze leergang de smaak te pakken en wil je verder studeren? Denk dan eens aan de Master Educational Needs of één van de andere (educatieve) masters van Hogeschool Utrecht.

Overige informatie

De post-hbo leergang: Taalcoördinator kost € 2350, vrij van btw.

De leergang is praktijkgericht. Tijdens de bijeenkomsten krijg je de meest actuele en bewezen effectieve methoden aangereikt. Deze kun je direct gebruiken in je werk.

Je kunt cursussen uit de post-hbo leergang: Taalcoördinator ook los volgen. Na iedere cursus kun je besluiten om te stoppen of verder te gaan voor de volledige post-bachelorleergang. Een losse cursus kost € 550.

Waarom de post-hbo leergang Taalcoördinator bij de HU?

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

 • Volg interactieve colleges

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

deze opleiding is gecertificeerd door:

De post-hbo leergang: Taalcoördinator is gecertificeerd door:

CPION