Taalverwerving, Meertaligheid en NT2

Ben jij leraar of begeleider in het primair of speciaal onderwijs? En wil jij je theoriekennis van taalverwerving uitbreiden én leren inzetten in de klas? Kies dan voor de praktijkgerichte post-bachelorcursus Taalverwerving, Meertaligheid en NT2.

Cursus Taalverwerving, meertaligheid en NT2: voorbeeld van een lessituatie met studenten

De nadruk in deze opleiding ligt op het verwerven van de taal. Je krijgt inzicht in de spraak-taalverwerving bij leerlingen die de Nederlandse taal als eerste of als tweede taal leren. En je leert hoe een goede taalbevordering er in de klas uitziet. Daarbij gaat het naast de didactiek en het aanbod ook om visie op goed taalonderwijs.

Handig om te weten

Start Wij kunnen deze cursus voor u op locatie verzorgen. U kunt daarvoor contact opnemen via seminarium@hu.nl.
Lesdata Data in overleg
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 550 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 25
Locatie Jan Tooropstraat 136 Amsterdam , Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag , Padualaan 97 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (60 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Taalverwerving gaat om het verwerven van spraak en het verwerven van inzicht in het hanteren van grammaticale en communicatieve regels. Maar taalverwerving gaat ook over cultuur en identiteit, het uiten van emoties en het leren van de schoolvakken. In deze cursus gaan we in op al die aspecten.

In de cursus staan we stil bij de moedertaalverwerving van jouw leerlingen. We zullen de ontwikkeling van jouw leerlingen verkennen, waarbij we ingaan op de ontwikkeling van de dagelijkse taal (DAT) en schooltaal (CAT). Je onderzoekt in je eigen klas de verschillende taalniveaus en de verschillende taalachtergrond van de leerlingen. Verder bekijken we wat een krachtig taalaanbod is en welk aanbod geschikt is voor jouw leerlingen. Met een kijkwijzer analyseer je jouw onderwijs in de klas.

De vier bijeenkomsten van drie uur bestaan uit een blended learning-programma. Dat betekent dat we naast interactieve colleges en lesmateriaal ook gebruikmaken van een digitale leeromgeving. Activerende werkvormen en een aantal praktijkopdrachten zorgen samen voor een directe link met jouw dagelijkse praktijk.

Tijdens de cursus houd je je bezig met de volgende leerdoelen:

 • Het zorgen voor een taalrijke leeromgeving in je klas.
 • Kennis opdoen van de elementen die bijdragen aan goed taalonderwijs voor alle leerlingen (en met name voor leerders van het Nederlands als tweede taal en nieuwkomers).
 • Kennis opdoen over taalbevordering in de klas.
 • Het ontwikkelen van een visie op goed taalonderwijs.

Toelating

Je kunt meedoen aan de cursus Taalverwerving, Meertaligheid en NT2 als jij leraar of begeleider bent in het primair of speciaal onderwijs. Ook heb je je hbo-diploma.

Docenten

Deze post-bachelorcursus wordt gegeven door de ervaren docenten van de Master Educational Needs. Zij hebben veel ervaring met de verbetering van het taal- en leesonderwijs op scholen. Inhoudelijk zijn ze geschoold door het Lectoraat Geletterdheid.

Na deze opleiding

De nadruk in deze opleiding ligt op het verwerven van de taal. Je krijgt inzicht in de spraak-taalverwerving bij leerlingen die de Nederlandse taal als eerste of als tweede taal leren. En je leert hoe een goede taalbevordering er in de klas uitziet. Daarbij gaat het naast de didactiek en het aanbod ook om visie op goed taalonderwijs.

Na de cursus kun je:

 • zorgen voor een taalrijke leeromgeving in je klas.
 • jouw taalonderwijs optimaal inrichten voor alle leerlingen (en met name voor leerders van het Nederlands als tweede taal en nieuwkomers).
 • zorgen voor taalbevordering in de klas.
 • jouw eigen visie op goed taalonderwijs in de praktijk uitvoeren.

Na het afronden van deze cursus kun je binnen je eigen school als expert meedenken. Je hebt zicht op de vragen binnen je eigen school rondom taal- en leesonderwijs, en bent in staat collega’s en het management bij te staan op dit gebied. Dat maakt je een aanwinst voor elke school.

De cursus maakt deel uit van post-bachelorleergang Expert Taal. Wil je na deze cursus de hele leergang doen? Dan krijg je een vrijstelling voor Taalverwerving, Meertaligheid en NT2.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Taalverwerving, Meertaligheid en NT2 kost € 550, vrij van btw.

In het programma worden de meest actuele methoden besproken die bewezen effectief zijn. Jij kunt wat je leert meteen in je eigen praktijk gebruiken.

Waarom Taalverwerving, Meertaligheid en NT2 bij de HU?

 • Volg een praktijkgerichte cursus

  Wij geven je handvatten en nieuwe ideeën die je de volgende dag meteen al in praktijk kan brengen.

 • Altijd in de buurt

  We geven deze cursus in Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Zo is de cursuslocatie nooit heel ver weg.

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

Close-up van student met laptop

Interesse in de opleiding Taalverwerving, Meertaligheid en NT2?