De opleiding

Leerlingen motiveren en enthousiast krijgen voor wiskunde? Dat is voor jou geen probleem na deze opleiding. De praktijk neemt een belangrijke plaats in tijdens je masteropleiding. Je geeft minimaal 160 uur les in een eerstegraads omgeving, bijvoorbeeld in de bovenbouw van de havo en het vwo op de school waar je al werkt. Die lesuren moeten verdeeld worden over minstens anderhalf jaar van je studie, in de laatste twee jaar ervan. 

Master Leraar Wiskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de master Leraar Wiskunde

Vanaf de eerste dag verdiep je je verder in wiskunde. Je gaat aan de slag met wiskundige analyse, meetkunde, kansberekening en statistiek. Maar je volgt ook cursussen gericht op je eigen ontwikkeling als vakdidacticus en onderzoekende professional, zodat je als eerstegraads wiskundedocent goed uit de verf komt en kunt meedenken over onderwijsvernieuwing.

Cursussen

  • Analyse van één variabele
  • Lineaire algebra
  • Getaltheorie
  • Statistiek gebruiken
  • Natuur, leven en technologie (NLT)
  • Masterdocent wiskunde
  • Verkenning praktijkonderzoek

Vakken

  • Analyse van meer variabelen
  • Differentiaalvergelijkingen
  • Geschiedenis en grondslagen
  • Meetkunde
  • Groepentheorie (keuzevak)
  • Projectieve meetkunde (keuzevak)
  • Combinatoriek (keuzevak)
  • Complexe functies (keuzevak)
  • Masterdocent Wiskunde 2

De volledige inhoud van de cursussen vind je in de studiegids.

Leerlingen motiveren en enthousiast krijgen voor wiskunde? Dat is voor jou geen probleem na deze opleiding. De praktijk neemt een belangrijke plaats in tijdens je masteropleiding. Je geeft minimaal 160 uur les in een eerstegraads omgeving, bijvoorbeeld op de bovenbouw van de havo en het vwo op de school waar je al werkt. In de laatste twee jaar van je studie, moet je deze lesuren verdelen over minstens anderhalf jaar.

Voor je beroepsproducten en onderzoeken kies je onderwerpen waar je tijdens je werk dagelijks mee te maken krijgt en waar je graag wat mee zou willen doen. Aan het eind van de studie heb je laten zien dat jij helemaal klaar bent om als eerstegraads wiskundedocent voor de klas te staan.

Wil je een losse module volgen?

Wil je je als leraar in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs verder professionaliseren, maar weet je niet zeker of je een hele masteropleiding wilt doen? Je kunt ook een of enkele vakoverstijgende en vakspecifieke module(s) los volgen. Na iedere mastermodule kun je besluiten om verder te gaan en de modules te stapelen tot een masteropleiding. De inschrijving voor losse modules verloopt niet via studielink. Neem contact op met de intakecoördinatoren Petra van Beusekom en Florine Meijer via intake.masterwiskunde@hu.nl voor meer informatie.

De Leraar Wiskunde docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Erika Nap, student Master Leraar Wiskunde

"Naast je werk een studie volgen betekent een forse tijdsinvestering. Dit houdt in dat je medewerking van thuis en werk nodig hebt"

Erika Nap (46)

Meer weten over deze opleiding?

Je bent ongeveer 30 uur per week kwijt aan de master Leraar Wiskunde als je een tweejarig programma volgt, 20 uur bij een driejarig traject. Je bent op de woensdag op de HU aanwezig. Daarnaast geef je tijdens je hele opleiding in totaal 160 uur les in een eerstegraads omgeving, dit kun je vaak doen op de school waar je al werkt.

Tijdens de deeltijdopleiding master Leraar Wiskunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen jou, je medestudenten en docenten. Bij wiskunde kun je kiezen voor Blended 7 en Blended 2. De laatste variant heeft veel minder contacttijd, deze is geschikt voor mensen die veel zelfstudie aankunnen.

Wil je de masteropleiding Leraar Wiskunde volgen, dan is het aan te raden dat je al op een middelbare school werkt, waar je de 160 praktijkuren voor de klas kunt staan. Het is echter ook mogelijk om voor deze uren een stageplaats te zoeken op een andere school.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming voor leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 300 kwijt. Je schaft eenmalig een grafische rekenmachine aan voor € 100.

Vragen over de opleiding?