De opleiding

Je kennis van de Spaanse taal en cultuur wordt elke week een beetje beter en je leert hoe je je kennis kunt overdragen op leerlingen.

Je bepaalt je eigen leerdoelen en werkt tijdens deze deeltijdopleiding in je eigen tempo. Je beginkennis bepaalt hoeveel je nog moet bijleren. Leren in de praktijk staat voorop. Je komt niet alleen te weten hoe je op een creatieve manier kennis overbrengt, maar staat vanaf het eerste jaar al voor de klas om ervaring op te doen.

Leraar Spaans, tijdens de opleiding

Samen met jouw studiebegeleider bepaal je wat je leerdoelen zijn en in welk tempo je deze wilt behalen. Je basiskennis bepaalt hoeveel je nog moet bijleren. Leraar Spaans tweedegraads leer je vooral in de praktijk. Vanaf het eerste jaar loop je al stage en je gaat ook op excursie naar een Spaanstalig land.

Inhoud van de opleiding Leraar Spaans tweedegraads

Niet alleen de Spaanse taal komt aan bod in het eerste studiejaar, maar ook de cultuur en geschiedenis. Daarnaast krijg je een flinke dosis didactiek en pedagogiek mee, want je moet je kennis natuurlijk goed kunnen overdragen. Vanaf november ga je op zoek naar een school waar je één dag per week kunt stagelopen.

De vakken van jaar 1

Je kunt je opleiding naar eigen inzicht invullen. Je bepaalt zelf de inhoud, je doelen en het tempo. Je leert meer over het Spaans in Spanje en Midden- en Zuid-Amerika. Je gaat ook een paar weken naar een Spaanstalig land om je taalvaardigheid in de praktijk te brengen en leert meer over de cultuur. Je loopt steeds meer dagen stage. Je laatste jaar rond je af door een opdracht uit te voeren voor je stageplaats en een assessment te maken.

Losse modules

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelor-modules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. Bekijk het totale overzicht bachelor-modules voor het onderwijs.

Bekijk de modules

Docenten

De helft van de docenten van de opleiding Leraar Spaans tweedegraads is van origine Spaans. Zij hebben hun lesbevoegdheid aan Spaanse universiteiten behaald. De andere helft is Nederlands en heeft de lesbevoegdheid aan Nederlandse universiteiten behaald.

Overige informatie

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding hbo leraar Spaans tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies*. Om door te stromen heb je minimaal 50 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

*Onder voorbehoud, nog geen besluit genomen over 'bindend' of 'dringend' studieadvies.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Bereken met de collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht hoe hoog jouw collegegeld uitvalt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt, plus extra kosten voor een verblijf in het buitenland.

Mijke Pothof, student Leraar Spaans tweedegraads deeltijd

"Pluspunten aan de opleiding vind ik de professionele docenten en de goede begeleiding bij stage en werk"

Mijke Pothof Student

Interesse in de bachelor Leraar Spaans tweedegraads?

Vragen over de opleiding?