De opleiding

Leraar Frans word je niet alleen door de theorie te bestuderen. Tijdens je opleiding ga je ook naar Frankrijk en/of andere Franstalige landen en loop je vanaf het eerste jaar stage.

Tijdens de deeltijdopleiding hbo leraar Frans tweedegraads staat leren in je eigen tempo en aan je eigen leerdoelen centraal. Er wordt gekeken naar je niveau en ervaring. Aan de hand daarvan bepaal je wat je nog moet bijleren. Je leert vooral in de praktijk, door lessituaties te oefenen met medestudenten en door voor de klas te staan.

Leraar Frans, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Frans tweedegraads

Je verbreedt je kennis van de Franse taal, leert over de Franse samenleving en maakt een website over Frankrijk. Tijdens een week in Frankrijk doe je zelf ervaring op met de Franse taal en cultuur. Maar het eerste jaar staat vooral in het teken van onderwijskunde en didactiek: hoe breng jij je kennis over op leerlingen? Vanaf de tweede helft van het jaar loop je één dag per week stage.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar verdiep je je nog meer in de Franse geschiedenis, literatuur en de Franstalige wereld. En natuurlijk wordt je Franse taalvaardigheid steeds beter. Je ontwikkelt je verder in de vakdidactiek en pedagogiek. Op je stageplaats werk je steeds vaker zelfstandiger en sta je meer dagen voor de klas. Voor je afstuderen werk je aan een opdracht voor je stageplaats en je doet een assessment.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

De Leraar Frans docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding leraar Frans tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 300 kwijt. Kosten voor studiereizen en dergelijke zijn afhankelijk van de keuze van de student.

Leraar Frans, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Frans tweedegraads?

Vragen over de opleiding?