Topsport en studeren

Ben je topsporter? De HU hecht veel waarde aan de optimale ontplooiing van jouw sporttalent. Wil je je carrière in de topsport combineren met een studie aan de HU? Daar werken we graag aan mee.

Topsport en studeren: twee studenten klaar voor de wedstrijd

Ons topsportbeleid

De HU heeft samen met de Nederlandse Hogeschoolonderwijsinstellingen en NOC*NSF het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) ondertekend. Heb jij topsportstatus van de HU? Dan ondersteunen wij jou als topsporter zo flexibel mogelijk. De HU is echter geen topsportschool, die volledig maatwerk kan bieden. We zullen samen kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn.

Topsportstatus 

Je hebt topsportstatus als jij op het hoogste niveau sport beoefent. Dat betekent dat je:

 • een status hebt van NOC*NSF
 • deelneemt aan grote sportevenementen, zoals EK’s, WK’s en Olympische Spelen
 • deel uitmaakt van Jong Oranje
 • teamsporter bent van een team dat Nederlands hoogste niveau speelt en Europees actief is
 • beschouwd wordt als aanstormend talent

Sporters van niet-erkende sporten door NOC*NSF kunnen helaas niet in aanmerking komen voor een topsportstatus. Wij bekijken – aan de hand van de criteria van NOC*NSF – of jij in aanmerking komt voor de Topsportstatus van de HU. Dit is trouwens geen vaststaand gegeven: jouw status wordt elk studiejaar opnieuw beoordeeld, samen met de topsportcoördinator.

Wat we voor jou doen

Heb jij een topsportstatus? Dan kun je in aanmerking komen voor:

De topsportcoördinator denkt op de achtergrond mee met je studieplanning en adviseert jou en/of je studieloopbaanbegeleider.

Het zou natuurlijk erg jammer zijn als je studievertraging oploopt doordat je topsport beoefent. Met de regelingen voor flexibele onderwijsmogelijkheden proberen we dit dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Je vraagt zo'n regeling aan in overleg met de topsportcoördinator en/of decaan. Voorbeelden van dit soort regelingen zijn:

 • Deelname in andere klassen
 • Verplaatsing van tentamens
 • Vervangende practica
 • Aangepaste aanwezigheidsplicht
 • Aangepaste stageperiode
 • Opgeschort studieadvies

Heb je financiële ondersteuning nodig? Per collegejaar is voor topsportstudenten met status een beperkt budget beschikbaar. Sinds schooljaar 2018-2019 valt studievertraging topsport onder het Profileringsfonds van de HU.

Meld je aan als topsporter

Wil jij je aanmelden als topsporter? Meld je dan eerst op de normale manier aan via Studielink en houd eventueel rekening met een numerus fixus. Daarna kun je een intakegesprek aanvragen bij de topsportcoördinator om je topsportstatus te bekijken.

Vraag je intakegesprek aan

Als je je hebt aangemeld via Studielink, is het tijd voor de volgende stap: een intakegesprek bij de topsportcoördinator. Wanneer je een topsportstatus krijgt zorgt de topsportcoördinator ervoor dat de decaan en de slb'er geïnformeerd worden.

Aanmelden intakegesprek
Wessel Copier, student fysiotherapie en topsporter ijshockey | Hogeschool Utrecht

"Omdat ik zelf altijd bezig ben met mijn lichaam, is fysiotherapie de perfecte studie."

Wessel Copier

Heb je nog vragen?

Toch niet alle informatie gevonden die je zocht of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met onze topsportcoördinator, Lenneke de Jeu-Stel.

Stuur een e-mail