Ben je topsporter? De HU hecht veel waarde aan de optimale ontplooiing van jouw sporttalent. Wil je je carrière in de topsport combineren met een studie aan de HU? Daar werken we graag aan mee.

Ons topsportbeleid

De HU heeft samen met de Nederlandse Hogeschoolonderwijsinstellingen en NOC*NSF het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) ondertekend. Heb jij topsportstatus van de HU? Dan ondersteunen wij jou als topsporter zo flexibel mogelijk. De HU is echter geen topsportschool, die volledig maatwerk kan bieden. We kijken samen naar wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Topsportstatus 

Je hebt topsportstatus als jij op het hoogste niveau sport beoefent. Dat betekent dat je:

 • een status hebt van NOC*NSF
 • deelneemt aan grote sportevenementen, zoals EK’s, WK’s en Olympische Spelen
 • deel uitmaakt van Jong Oranje
 • teamsporter bent van een team dat Nederlands hoogste niveau speelt en Europees actief is
 • beschouwd wordt als aanstormend talent

Sporters van niet-erkende sporten door NOC*NSF komen helaas niet in aanmerking voor een topsportstatus. Wij bekijken – aan de hand van de criteria van NOC*NSF – of jij in aanmerking komt voor de Topsportstatus van de HU. Dit is trouwens geen vaststaand gegeven: jouw status wordt elk studiejaar opnieuw beoordeeld, samen met de topsportcoördinator.

Wat doen we voor jou?

Heb jij een topsportstatus? Dan kun je in aanmerking komen voor:

De topsportcoördinator denkt op de achtergrond mee met je studieplanning en adviseert jou en/of je studieloopbaanbegeleider.

Met de regelingen voor flexibele onderwijsmogelijkheden proberen we studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen. Je vraagt zo'n regeling aan in overleg met de topsportcoördinator en/of decaan.

Voorbeelden van dit soort regelingen zijn:

 • Deelname in andere klassen
 • Verplaatsing van tentamens
 • Vervangende practica
 • Aangepaste aanwezigheidsplicht
 • Aangepaste stageperiode
 • Opgeschort studieadvies

Heb je financiële ondersteuning nodig? Per collegejaar is voor topsportstudenten met status een beperkt budget beschikbaar. Sinds schooljaar 2018-2019 valt studievertraging topsport onder het Profileringsfonds van de HU.

Meer weten over de topsportstatus?

Voor nog meer informatie over de topsportstatus en wat je kunt verwachten hebben wij de veelgestelde vragen verzameld in een handig document. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op via topsport@hu.nl.

Meld je aan als topsporter

Wil jij je aanmelden als topsporter?

Vraag je intakegesprek aan

Als je je hebt aangemeld via Studielink en de topsport vragenlijst hebt ingevuld, is het tijd voor de volgende stap: een intakegesprek bij de topsportcoördinator. Wanneer je een topsportstatus krijgt zorgt de topsportcoördinator ervoor dat de decaan geïnformeerd wordt.

Aanmelden intakegesprek
Wessel Copier, student fysiotherapie en topsporter ijshockey | Hogeschool Utrecht

"Omdat ik zelf altijd bezig ben met mijn lichaam, is fysiotherapie de perfecte studie."

Wessel Copier

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met onze topsportcoördinatoren, Lenneke de Jeu-Stel en Brigitte van Barneveld.

Stuur een e-mail