App om terugval na pijnrevalidatie te voorkomen

Minder terugval van patiënten met chronische pijn na revalidatie. Onderzoekers Jan Pool en Stefan Elbers van het lectoraat Leefstijl en Gezondheid werken al meerdere jaren aan dit doel. Eerder ontwikkelden zij twee interventies. Medio maart bereikte het project een nieuwe mijlpaal: bij patiënten en professionals werd een prototype van een app getest voor het aanbieden van deze interventies.

De app is het nieuwste wapenfeit van de onderzoekers in hun missie om terugval na revalidatie van chronische-pijnpatiënten te verminderen. In zo’n revalidatietraject leren patiënten op een andere manier omgaan met de chronische pijn. Daardoor wordt de impact van de klachten op hun dagelijks leven draaglijker. Probleem is echter dat nogal wat patiënten na verloop van tijd terugvallen in ‘oud gedrag’. Daarmee wordt de revalidatie tenietgedaan; soms verliezen patiënten daarmee ook de hoop op een beter leven. In het SOLACE-project van het lectoraat Leefstijl en Gezondheid ontwikkelden Pool en Elbers twee interventies om de geboekte resultaten te bestendigen en terugval te voorkomen. Zij werkten daarin samen met de lectoraten Co-Design en Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein, de patiëntenvereniging en professionals.

Toegankelijk

Een eerste studie naar de bruikbaarheid daarvan is veelbelovend, maar de werkzaamheid op lange termijn is niet onderzocht. In februari van dit jaar kregen de onderzoekers een RAAK Publiek-subsidie voor zo’n studie: zij gaan toetsen of hun interventies inderdaad zorgen dat minder patiënten terugvallen na een revalidatieprogramma voor chronische pijn. Om de interventies toegankelijker te maken en het onderzoek te faciliteren, worden de ‘papieren’ interventies (twee werkboeken) omgewerkt tot app. Het project draagt de naam AGRIPPA, een creatief acroniem voor Additional Intervention for Management in Chronic Pain Patients.

Wens

 “Voor patiënten is zo’n app vaak aantrekkelijker dan een papieren werkboek”, zegt Pool. Maar het ontwikkelen van de app bleek geen sinecure. “We hebben drie jaar aan de inhoud gewerkt en dachten al een eind op streek te zijn. Maar tijdens de sprintsessies met de ontwikkelaar en na de input van behandelaren en patiënten komen er toch telkens weer nieuwe vraagstukken boven tafel. De app moet regelmatig gebruik aanmoedigen, en dat kan alleen als die makkelijk en bruikbaar is.” Dat is ook een wens van de patiëntenvereniging, vervolgt Pool: “Er worden regelmatig apps gebouwd voor patiënten met chronische pijn, maar die worden na het initiële onderzoek toch vaak teleurstellend weinig gebruikt.”

Enthousiast

Het onderzoek wordt gehouden in vijf revalidatie-instellingen: Heliomare (Wijk aan Zee), CIR (Velp en Eindhoven) en Adelante (Hoensbroek en Maastricht). Medio maart presenteerden Pool (senior onderzoeker) en zijn mede-onderzoekers Stefan Elbers (promovendus) en Else Scheffer (onderzoeksassistent) in samenwerking met de ontwerpers van DIO-Agency het eerste prototype aan patiënten en professionals van revalidatiecentrum CIR in Velp. “De behandelaars zijn enthousiast”, zegt Pool. “Zij gaven aan veel van onze interventies te gaan gebruiken in hun behandelingen.” Ook de patiënten waren enthousiast. “Zij herkenden veel van de inhoud van de app”, zegt Pool. “Dat kan ook haast niet anders, want we hebben al drie jaar onderzoek gedaan naar de interventies, en de patiënten daar nauw bij betrokken. Toch is het fijn om te zien dat dit prototype aanslaat. We hebben veel waardevolle feedback gekregen.” In de verdere ontwikkeling blijven patiënten en professionals betrokken. Het is de bedoeling dat de app voor de zomer klaar is. Na de zomervakantie wordt die dan ingezet voor het toetsen van de interventie. Mocht de app vertraging oplopen, dan zetten de onderzoekers ook de papieren werkboeken in.

Deel dit artikel