Nieuwsbrief januari 2016

header

Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool in een dynamische omgeving. Als University of Applied Sciences verzorgen we onderwijs en verrichten we onderzoek. We leiden professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht. De verbinding tussen onderwijsonderzoek en de beroepspraktijk versterkt onze impact in de regio. Deze nieuwsbrief stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Driehoek Onderzoek - Onderwijs - Praktijk
Nieuwe opzet van de nieuwsbrief
U was gewend maandelijks een nieuwsbrief over ons praktijkgericht onderzoek te ontvangen. Dit onderzoek kan echter niet los worden gezien van ons onderwijs en onze rol in de regio. Daarom bevat de nieuwsbrief voortaan nieuws over onderzoek, onderwijs én onze organisatie. Ga naar ‘profiel wijzigen’ onderaan deze nieuwsbrief en selecteer deze extra aandachtsgebieden!

55-plussers gaan studenten HU Amersfoort coachen
Vanaf januari 2016 gaan 55-plussers van het Amersfoortse ouderennetwerk POWER (Prettig Ouder Worden En Relativeren) studenten Social Work van HU Amersfoort coachen. De 55-plussers, waaronder (oud-) maatschappelijk werkers, docenten, psychologen en managers, zetten hun ervaring en kennis in om jongeren zich meer thuis te laten voelen in het hbo.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

"Foto's maken van aantekeningen is niet lui maar effectief"
Zolang het niet om selfies gaat, heeft foto's maken in de collegebanken daadwerkelijk nut. Tot die conclusie komt HU-docent Wouter Gorter. Uit zijn masteronderzoek blijkt: het vastleggen van college-sheets duidt niet op studentikoze luiheid, maar op effectief studeren.

Pop-up studio in Hoog Catharijne voor minor Co-Design
Studenten die de minor Co-Design Studio van Hogeschool Utrecht volgen, krijgen les op een wel heel bijzondere plek: een pop-up studio in Hoog Catharijne. De studenten zijn er erg enthousiast over: “Het voelt als thuis, haast niemand gaat om vijf uur alweer weg.”

Artikel over outsourcen bedrijfsprocessen wint PON Essayprijs
Lector Johan Versendaal, docent Jeroen van Grondelle van Hogeschool Utrecht en hun co-auteur Rudolf Liefers hebben met hun artikel over het outsourcen van bedrijfsprocessen de PON Essayprijs gewonnen.

Lectoraat werkt aan leerlijn Updating Built Environments
In september 2016 start bij Hogeschool Utrecht een pilot voor de minor ‘Updating Built Environments’, die zich richt op onderhoudsprocessen en het renoveren van bouwwerken. De minor is ontwikkeld door het Lectoraat Vernieuwend Vastgoedbeheer, in samenwerking met drie andere hogescholen, omdat er veel vraag naar is in de praktijk.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Onderzoek HU levert praktische tips voor verandermanagement
Aandacht voor goed bestuur bij mkb-ondernemingen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de intentie tot verandering binnen de onderneming. Veranderingen initiëren en doorvoeren leidt tot een succesvoller Nederlands mkb. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hogeschool Utrecht heeft met medewerking van ElektroNed onderzocht hoe het verandertraject het beste kan worden ingericht.

Tineke Zweed
Tineke Zweed start als lid CvB
Tineke Zweed is met ingang van het nieuwe jaar toegetreden tot het College van Bestuur van Hogeschool Utrecht. Mevrouw Zweed werd in november benoemd door de Raad van Toezicht. Zij is het derde lid van het CvB, naast Jan Bogerd (voorzitter) en Anton Franken.

jonge syrische vluchteling
Opleiden voor een inclusieve maatschappij
De reacties onder onze medewerkers en studenten op het vluchtelingendebat zijn net zo uiteenlopend als in de rest van de maatschappij. Er zijn zorgen en ongemak. Maar er zijn ook veel medewerkers en studenten die zich inzetten voor de toekomst van onze samenleving. Die initiatieven sluiten aan bij ons profiel: werken aan de kwaliteit van samenleven in onze regio.

duurzaam waterpunt
Jan Bogerd: “Duurzaamheid biedt ook economische kansen”
Een akkoord waarin 195 landen gezamenlijk beloven alles op alles te zetten om een opwarming van de aarde met 2 graden te voorkomen: het klimaatakkoord dat in Parijs tot stand kwam, mag je gerust historisch noemen. Een kleine delegatie van de HU was aanwezig bij deze klimaattop: bouwdocent Rogier Laterveer en lector Nieuwe Energie In De Stad Ivo Opstelten.
Hogeschool Utrecht
Januari 2016
12 januari 2016
Het geluk van pedagogiek - Feestelijk congres ter gelegenheid van 10 jaar Instituut voor Ecologische Pedagogiek