Februari 2017

Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht

Aanmelden

Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool in een dynamische omgeving. Als University of Applied Sciences verzorgen we onderwijs en verrichten we onderzoek. We leiden professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht. De verbinding tussen onderwijsonderzoek en de beroepspraktijk versterkt onze impact in de regio. Deze nieuwsbrief stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Rik Boss docent van het jaar
Rik Boss van de opleiding HBO-ICT is door de jury verkozen tot Docent van het Jaar. Ook sleepte hij de publieksprijs binnen.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

HU integreert eHealth in het praktijkonderwijs
Zorgopleidingen aan de HU gaan eHealth vooral vanuit de praktijk doceren. Studenten gaan zelf aan de slag met eHealth-oplossingen zoals robots en apps. Niet de nieuwe technologische snufjes, maar het effect ervan op de zorgverlening staat centraal. Dat bleek tijdens de lancering van het nieuwe didactisch kader ‘zorgtechnologie in het hoger onderwijs’, ontwikkeld door de HU.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

HU-docent schrijft boek over gamedidactiek
Met games en spelelementen worden lessen leuker, maar hoe zet je ze in zodat het leerdoel daadwerkelijk gehaald wordt? HU-docent Martijn Koops is al jaren bezig met de didactiek van games en het ontwikkelen van spellen. Op 24 januari komt zijn boek ‘Gamedidactiek’ uit: “Begin bij je leerdoel en ontwerp daar je spel op.”
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Havisten bezoeken HU voor profiel- en studiekeuze
Vanaf januari brengen havisten uit de derde, vierde en vijfde klas een bezoek aan de opleidingen in de domeinen educatie en natuur en techniek bij Hogeschool Utrecht. De leerlingen komen van scholen uit de omgeving die aangesloten zijn bij U-Talent. U-Talent is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en middelbare scholen uit de regio Utrecht om leerlingen een betere profiel- en een daaropvolgende studiekeuze te laten maken.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

De positieve effecten van zorgrobot ZORA
Zorgrobot ZORA heeft positieve effecten op cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Vraaggestuurde Zorg van Hogeschool Utrecht, uitgevoerd in opdracht van Instellingen voor Verpleging en Verzorging in Utrecht (IVVU). Zo heeft een aantal zorgorganisaties al goede resultaten bereikt bij ouderen met dementie: onrustige bewoners in crises werden rustig door ZORA. Daarnaast krijgt de robot ouderen zover om mee te doen met activiteiten.

Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen in Utrecht gestart
In de stad Utrecht is dinsdag 17 januari de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen van start gegaan. In deze werkplaats willen bewoners en medewerkers van vier woonprojecten in Utrecht ontdekken hoe goed het mengen van verschillende typen bewoners gaat in de praktijk. Dit gebeurt in samenwerking met vertegenwoordigers van woningcorporaties, instellingen en onderzoekers. Twee lectoraten van Hogeschool Utrecht behoren tot de initiatiefnemers van de werkplaats: Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening en Participatie, Zorg en Ondersteuning.

ICT-studenten onderzoeken energieneutrale woningen
Drie ICT-studenten van Hogeschool Utrecht doen onderzoek naar energieneutrale woningen, voor hun minor Smart Devices & Apps. Door gegevens over menselijk gedrag te koppelen aan gegevens over energieverbruik, willen zij bijdragen aan efficiënter gebruik van energie.

Nieuwe HU Bibliotheek geopend
De nieuwe HU Bibliotheek is sinds 9 januari geopend in het gerenoveerde gebouw aan de Padualaan 99. In de centraal gelegen HU Bibliotheek vind je niet alleen alle boeken en materialen van de Utrechtse HU-opleidingen, maar ook 520 studieplekken en binnenkort het nieuwe ‘HUBlab’.

Start op Padualaan 99
De afgelopen weken zijn de medewerkers en studenten van de instituten voor Gebouwde Omgeving (IGO) en Engineering & Design (IED) gestart in hun nieuwe gebouw op Padualaan 99. Ze zijn verhuisd van de binnenstad, Nijenoord 1, naar Utrecht Science Park (USP) De Uithof.

Studenttevredenheid STIP onderzocht via smartphone
Donderdag 12 januari is het Studenten Informatie Punt (STIP) gestart met een klanttevredenheidsonderzoek onder de studenten. Het STIP vraagt in persoonlijk contact met de studenten of zij mee willen werken aan het onderzoek. De studenten ontvangen vervolgens een sms op hun smartphone met een link naar de vragenlijst. De enquête moet bijdragen aan het verbeteren van de dienstverlening aan studenten en aan de kwaliteit van het STIP.
Hogeschool Utrecht
Februari 2017
09 februari 2017
Openbare les Quirine Eijkman: Toegang tot het recht gaat Glocal
14 februari 2017
#POKO Eindevent: hoe ontwerp je goed eetgedrag voor kinderen met kanker?
15 februari 2017
Take it slow! Eindsymposium eetgedrag & persuasieve technologie