Nieuwsbrief april 2016

Mensen zitten naast elkaar en luisteren ergens naar

Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool in een dynamische omgeving. Als University of Applied Sciences verzorgen we onderwijs en verrichten we onderzoek. We leiden professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht. De verbinding tussen onderwijsonderzoek en de beroepspraktijk versterkt onze impact in de regio. Deze nieuwsbrief stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

HU-studenten winnen publieksprijs van Slim OV-idee
Lexanne Sluijter en Kim van Veldhuizen, tweedejaars studenten Communication and Multimedia Design, hebben de publieksprijs gewonnen van Slim OV-idee, een wedstrijd voor ideeën om het openbaar vervoer te verbeteren. De twee studenten ontwikkelden een applicatie waarbij de omroepen van de conducteur in de trein worden omgezet naar een bericht voor de smartphones en smartwatches van reizigers.

HU-student wint startsubsidie van Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
Het nieuwsvlogplatform voor middelbare scholieren TMI, van HU-student Michiel Kalverda, heeft een startsubsidie van 20.000 euro van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek gewonnen. Met een pitch overtuigde hij de jury dat TMI een vernieuwend en kansrijk journalistiek idee is dat het verdient om verder te worden uitgebouwd.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Parviz Samim verkozen tot docent van het jaar
Parviz Samim, docent recht aan de Faculteit Maatschappij & Recht, is verkozen tot docent van het jaar tijdens de finale van de verkiezing, waarin de zes finalisten elk een tien minuten durend minicollege hielden over hun vakgebied. Samim won ook de publieksprijs.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Adviseur vaak spelbreker bij bedrijfsverkoop
Veel potentiële bedrijfsverkopen ketsen voortijdig af omdat één van de adviseurs spelbreker blijkt te zijn. In de top-10 van dealbrekers bij een bedrijfsverkoop staan drie situaties waarbij een adviseur een verstorende rol speelt. Dit is de opmerkelijkste uitkomst van een gezamenlijk onderzoek van overnameplatform Brookz en het Lectoraat Financieel-Economische Advisering van Hogeschool Utrecht.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus

Kamer neemt motie aan op basis van HU-onderzoek
Op dinsdag 15 maart is er een motie aangenomen door de Tweede Kamer, gebaseerd op het rapport 'Gevangen in Schuld' van de HU-lectoraten Werken in een Justitieel Kader en Schulden en Incasso. De motie verzoekt de regering samen te werken met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de drie reclasseringsorganisaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, om de knelpunten in de uitvoering van de schuldhulpverlening op te lossen.

Kinderfysiotherapeuten positief over videomethode HU-project GODIVA
De videomethode die is ontwikkeld in het onderzoeksproject GODIVA van Hogeschool Utrecht is positief onthaald door het werkveld van kinderfysiotherapeuten. Dat zegt Jacqueline Nuysink, senior onderzoeker van het Lectoraat Leefstijl en Gezondheid van Hogeschool Utrecht. De methode draait om door ouders gemaakte filmpjes, waarmee kinderfysiotherapeuten de motorische ontwikkeling van de kinderen kunnen volgen.

Green Office HU officieel van start
Het Green Office van Hogeschool Utrecht is 16 maart officieel van start gegaan. CvB-voorzitter Jan Bogerd was aanwezig bij de feestelijke kick-off. Zes HU-studenten gaan in het Green Office aan de slag met het bevorderen van duurzaamheid bij de HU. Het Green Office helpt de HU zo haar duurzaamheidsambities waar te maken in woord en daad.
HU in bedrijf

Hogeschool Utrecht investeert miljoenen extra in onderwijs en onderzoek
Hogeschool Utrecht gaat structureel miljoenen extra investeren in versterking van haar onderwijs en onderzoek. Deze kwaliteitsimpuls wordt bekostigd uit doorgevoerde kostenbesparingen van de HU op ondersteunende diensten. Daarnaast vallen door de invoering van het sociale leenstelsel vanaf 2018 oplopend extra middelen vrij uit Den Haag. Tot en met 2020 kunnen deze extra investeringen oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s.

Hogeschool Utrecht winnaar Orange Carpet Award 2016
Hogeschool Utrecht is met het project ESSENCE de winnaar van de Orange Carpet Award 2016 in de sector hoger onderwijs. ESSENCE is een project van de HU met vier Europese CARPE-partners (Valencia, Turku, Manchester, Hamburg) en drie regionale overheden (Utrecht, Alcoi en Turku). Het richt zich op het stimuleren van de ontwikkeling van duurzame steden. De Orange Carpet Awards zijn een initiatief van EP-Nuffic, voor best-practices in internationalisering.
HU in bedrijf

HU weer beste grote aanbieder hbo-masters
De Keuzegids Masters 2016 heeft voor het tweede jaar op rij Hogeschool Utrecht beoordeeld als beste aanbieder van masteropleidingen onder de vijf grootste Nederlandse hogescholen. Het predicaat ‘topopleiding’ is er voor de masteropleiding Zorgtraject Ontwerp en de Master of Informatics, die zeer goed worden beoordeeld door hun studenten.
Hogeschool Utrecht
april 2016
20 april 2016
Cursus 'Begeleiden van leerlingen met een vluchtelingachtergrond'