Na de opleiding

Met een diploma van de hbo-opleiding Farmakunde kun je direct aan de slag. Als farmakundige heb je een breed beroep, je kunt op veel verschillende plekken in het farmaceutische werkveld aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan de farmaceutische industrie, een apotheek of een farmaceutische groothandel. Ook patiëntenorganisaties of centra voor geneesmiddelenonderzoek zijn erg blij met je.

Wat kan ik worden met Farmakunde?

Op de marketing & salesafdeling van een farmaceutisch bedrijf werk je als farmakundige aan het op de markt brengen van geneesmiddelen. Ook organiseer je promotionele activiteiten.

Het werk op een kwaliteitsafdeling van een farmaceutisch bedrijf is heel divers. Denk aan het afhandelen van productklachten en het voorbereiden en uitvoeren van kwaliteitsonderzoeken. Binnen de afdeling voor klinisch onderzoek werk je mee aan het onderzoek naar en de registratie van geneesmiddelen.

Farmakundigen houden zich bezig met de organisatie van diverse bedrijfsprocessen in een ziekenhuisapotheek of openbare apotheek. Zo kun je medewerkers in de apotheek aansturen, het veilig voorschrijven van geneesmiddelen organiseren en patiëntportals op gebied van medicatie beheren.

 • Op het gebied van ICT: bij de ontwikkeling van medische software-producten vorm je als farmakundige een brug tussen de ICT-specialisten en de eindgebruikers.
 • Op communicatiegebied: patiëntenverenigingen schakelen vaak een farmakundige in voor advies over patiëntenvoorlichting.

Je kunt als farmakundige aan de slag bij overheidsinstanties die toezicht houden op verschillende aspecten van de geneesmiddelenvoorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan de bijwerkingenregistratie, de vergoedingenstatus en de registratie van geneesmiddelen.

Je kunt aan de slag bij

 • Farmaceutische industrie, diverse afdelingen: kwaliteit, marketing & sales, medische afdeling
 • Geneesmiddelengroothandel, diverse afdelingen: kwaliteit, marketing of sales
 • Hoofdkantoor van een apotheekketen
 • Kwaliteitsafdeling van een ziekenhuisapotheek
 • Medisch softwarebedrijf
Na de opleiding Farmakunde: voorbeeld van een praktijkles

Baankans

88%
vindt een baan binnen 1,5 jaar

  Doorstuderen na je diploma?

  Wil je na je opleiding Farmakunde doorstuderen? Hieronder vind je enkele masters die veel gekozen worden door onze studenten. Goed om te weten: voor sommige masters aan de universiteit heb je een premaster nodig.

  Heb je nog vragen?