De komende tijd gaan we op zoek naar meer en andere mogelijkheden om waarde toe te voegen in gezondheidszorg en welzijn. Met inzet op transitiemomenten, zoals overbruggingszorg, sluiten we aan op de groeiende behoefte aan informele zorg en mantelzorg. Steeds meer mensen zijn te goed voor het ziekenhuis, maar kunnen nog niet naar huis. Ook deze ‘verkeerde bed problematiek’ is voor ons een aandachtspunt.

Extra ondersteuning

We gaan na of we onze studenten als extra handen aan het bed kunnen laten functioneren, bijvoorbeeld door mee te draaien in een verpleeghuis, terwijl ze leren en de praktijk helpen innoveren. Ook in respijtzorg om mantelzorgers te ondersteunen zien we mogelijkheden voor extra inzet van onze studenten. Verder zijn we in gesprek met organisaties die transmurale zorg aanbieden. Bijvoorbeeld over het verpleeghuis van de toekomst: een open instantie met zorgverlening ’s nachts en een inloopfunctie overdag.

Wat willen we concreet doen?

  • vernieuwing en ondersteuning bieden in bestaande 24-uurs-zorg;
  • docenten met de studenten mee de praktijk in laten gaan;
  • in co-creatie nieuwe vormen van overbruggingszorg ontwikkelen.

Kwaliteit van leven

In een revalidatiecentrum richten we gezamenlijk een leeronderzoekomgeving in. Studenten lopen daar geen stage, maar zijn in de huiskamer aanwezig om te zien wat er gebeurt als patiënten een behandeling achter de rug hebben. Ze kijken met een brede blik naar de situatie van de patiënt. Hun aandacht gaat uit naar kwaliteit van leven in plaats van kwaliteit van zorg, waar in reguliere stages vaak de nadruk op ligt. Daarnaast kijken studenten vanuit de eigen discipline: ze brengen hun eigen expertise mee om behoeften te signaleren.

"Studenten gaan vragen waar behoefte aan is, in plaats van te vertellen wat ze komen doen."

Neem contact met ons op