Design for Health - samen bouwen aan zorginnovaties

Design for Health brengt technische disciplines en zorgdisciplines bij elkaar om samen te werken aan technologische innovaties voor de ziekenhuizen, zorginstellingen en externe bedrijven. Design for Health matcht vragen uit de praktijk met HU-studenten, docenten en onderzoekers en stimuleert uitwisseling van kennis en kunde via de Design for Health Community.
Interactieve bal

Vraagstelling

Het programma Design for Health is opgezet vanuit het Institute for Design and Engineering (IDE), het Instituut voor Verpleegkundige Studies (IVS), in samenwerking met verschillende lectoraten en het UMC Utrecht. Het doel is om samen te werken aan zinvolle innovaties binnen het domein ‘gezondheidstechnologie’ en zo van betekenis te zijn voor de regionale partners, en een uitdagende leeromgeving te bieden aan studenten.

Werkwijze

  • HU-breed onderwijs faciliteren rondom het thema zorgtechnologie, waaronder studentenprojecten en de interdisciplinaire minor Design for Health.
  • Het opzetten en onderhouden van een Design for Health Community of Practice waarin studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld kennis en kunde delen rondom zorgtechnologie.

Resultaat

  • Studenten ontwikkelden een weerstation voor doofblinden. Bekijk het hele verhaal.
  • Studenten ontwikkelden een boek en theaterstuk om inclusie in de klas te bevorderen. Lees het volledige artikel.
  • Studenten ontwierpen een oogmasker voor baby’s in het WKZ. Lees het volledige artikel.
  • Snelle en goede matches tussen opdrachtgevers, opleidingen en studenten.
  • Meer contact tussen studenten van verschillende opleidingen en zo inspiratie en kennisuitwisseling.
  • Meer continuïteit in studentenprojecten.
  • Een actieve HU-Community of Practice rond het thema Zorg en Technologie.

Logo Grid

Over deze samenwerking

Studies Verpleegkunde , Werktuigbouwkunde , Electrical Engineering , Technische Bedrijfskunde (TBK) , Master Next Level Engineering (MNLE) , Communication and Multimedia Design (CMD) , HBO-ICT
Team Danielle Vossebeld, docent-onderzoeker Institute for Design & Engineering, Thijs van Houwelingen, hogeschoolhoofddocent Instituut Verpleegkundige Studies

Ontdek onze expertise 

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Danielle Vossebeld, docent-onderzoeker en Thijs van Houwelingen, hogeschoolhoofddocent