Celciushuis

Centre of Expertise Smart Sustainable Cities, ROC Midden Nederland, Stichting Innovation e.a. i.s.m. de opleidingen Communicatie, Built Environment, Electrical Engineering, Technische Bedrijfskunde (TBK), Bedrijfskunde, Integrale Veiligheidskunde (IVK)

Studenten van diverse opleidingen ontwerpen en bouwen een klimaatvriendelijk huis, onder begeleiding van coaches, onderzoekers en met steun van een groot scala aan sponsors. Met dit huis doen ze mee aan de wereldwijde Solar Decathlon wedstrijd.
Celciushuis

Doel

De bouw staat voor verschillende uitdagingen: er is woningnood, klimaatvriendelijk wonen wordt steeds belangrijker en de stikstofcrisis vraagt om innovatie van het bouwproces. Hogeschool Utrecht leidt toekomstige professionals op, die met een vernieuwende blik naar hun vakgebied kijken en oplossingen bedenken. In dit project onderzoeken studenten, onder begeleiding van coaches en onderzoekers en met hulp van partners uit de bouw- en installatiebranche het effect van vernieuwende bouw- en installatietechnieken, in een huis dat ze zelf ontworpen en gebouwd hebben.

Resultaten

Het Celciushuis doet in april mee aan de finale van de Solar Decathlon-wedstrijd. Daarna krijgt het een plek in het Hoefkwartier in Amersfoort. Het Hoefkwartier is een kantorenwijk met onderwijsinstellingen, die de komende jaren transformeert tot een stadswijk waar wonen wordt gecombineerd met werken, leren en ontspannen. Het Celciushuis functioneert daar als een innovatiewerkplaats waar bewoners van het Hoefkwartier, bedrijven, studenten, onderzoekers kunnen leren, werken en onderzoeken.

Aanpak

Het studententeam van het Celciushuis heeft de regie over het project, en wordt daarin begeleid door docent-coaches van Hogeschool Utrecht en ondersteund door partnerbedrijven, met kennis en materialen. Het team bestaat niet alleen uit studenten van diverse HU-opleidingen, maar ook mbo-studenten zijn integraal onderdeel van het team. De inspanningen van studenten worden gematcht met de leerdoelen binnen hun studie, waardoor dit project onderdeel is van hun studie.

Het team houdt zich voor de Solar Decathlon onder andere bezig met: 

  • Het ontwerp van het huis
  • De constructie en bouw
  • Een marktanalyse
  • Een onderbouwing van de duurzaamheid (op gebied van levensduur, op gebied van milieu en op gebied van het opwekken en het verbruik van energie)
  • De beleving van bewoners
  • Het comfort en leefklimaat
 

Over deze samenwerking

Bedrijven Centre of Expertise Smart Sustainable Cities, ROC Midden Nederland, Stichting Innovation, Gemeente Zwolle, Gemeente Amersfoort, Suteki Wood System, BAM Wonen, Bouwbedrijf Luchtenburg, SAMEN advies & engineering, Zinkunie, Dolco Verhuur, DW Prefab, HulstFlier installateurs, Celdex, FAAY wanden en plafonds, Schneider Electric, Jaga Climate Designers, Vaillant, Velu, ENZ Bathroom products, Wavin, TOTO, WATTS, Siemens, HunterDouglas Architectural
Studies Communicatie , Built Environment , Electrical Engineering , Technische Bedrijfskunde (TBK) , Bedrijfskunde , Integrale Veiligheidskunde (IVK)
Team Team Celcius
Begeleiders Joost Jongen
Type samenwerking Project

Wil je samenwerken of heb je een vraag?