HU-studenten bereiken finale Solar Decathlon Challenge

15-02-2016

Een team van twintig studenten van de Faculteit Natuur en Techniek van Hogeschool Utrecht (HU) heeft de finale bereikt van de Solar Decathlon Challenge. In 2017 gaan ze naar de VS om in het kader van deze wedstrijd een duurzaam huis te bouwen. De HU doet als enige hogeschool mee aan de finale: de vijftien andere teams zijn van universiteiten, afkomstig uit diverse landen.

Prototype van #SelfiecientHet doel van de Solar Decathlon Challenge is kennisvergaring. Maar er valt ook wat te winnen. De beste zestien teams mogen hun concept in de praktijk uitvoeren. Het prijzengeld varieert van vijftigduizend Amerikaanse dollar tot drie ton voor de winnaar.

Financiële steun

Het team studenten is sinds kort uitgebreid naar twintig man. De studenten zijn nu druk bezig met het opstellen van een businessplan. Er wordt inmiddels samengewerkt met de Topconsortia voor Kennis en Innovatie, waarvan ze hopen financiële hulp te krijgen. Dat is hard nodig, want voor hun concept voor duurzame woningbouw is een kleine miljoen euro nodig. De Rabobank beloofde eerder financiële steun als ze de finale zouden bereiken.

Woning van hout

Hun duurzame woning wordt niet gemaakt van baksteen maar van houten panelen, die mensen zelf in elkaar kunnen schuiven. Dat wordt de woningbouw van de toekomst, voorspelt Sjors Peeters Weem. Hij is student werktuigbouwkunde en is samen met Emma Lucassen projectleider van #Selfiecient. Het team heeft contact met een bedrijf in België dat wereldwijd bekend is van de zogeheten houtframebouw. “Dat is hout dat het bedrijf zelf kweekt, erg duurzaam dus. We hopen dat het bedrijf ons wil sponsoren.”

Het eerste huis willen de HU-studenten bouwen in Leidsche Rijn; de gemeente Utrecht heeft al een testplaats aangewezen. Maar ze willen het liefst ook een duurzaam huis bouwen op het Utrecht Science Park. “Omdat daar alle kennis en know how aanwezig zijn”, zegt Peeters Weem. De student werktuigbouwkunde is dag en nacht met dit project bezig. “Ik slaap soms maar vier uur per nacht. Er moet ook zoveel worden geregeld. Er is een docent die ons helpt met relevante connecties, maar voor de rest doen we alles zelf. Het is afzien, maar dan wel in positieve zin.”

In de komende maanden gaan de zestien teams verder met hun woningen ontwerpen en testen, voordat die op de website van Solar Decathlon 2017 komen te staan. Medio 2017 zullen de studententeams hun duurzame huizen presenteren aan het publiek.