HU opent collegejaar 2016-2017 met convenant gemeente Utrecht

26-08-2016

Hoe ziet de stad van morgen eruit? Hoe wonen en werken we, en in welke beroepen? Als opleider van professionals voor die stad van morgen wierp Hogeschool Utrecht (HU) een blik in de toekomst tijdens de feestelijke opening van het collegejaar 2016-2017. Tijdens de jaaropening werd tevens een convenant gepresenteerd waarmee de HU en de gemeente Utrecht een structurele samenwerking aangaan op belangrijke maatschappelijke thema’s voor de stad.

De opening van het collegejaar 2016-2017

Het convenant werd tijdens de jaaropening, op 25 augustus in TivoliVredenburg, ten overstaan van zo’n 800 genodigden symbolisch bekrachtigd met het signeren van een impressie van ‘de stad van morgen’ door Jan Bogerd, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Utrecht en Jeroen Kreijkamp, onderwijswethouder en locoburgemeester van de gemeente Utrecht. Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht committeren zich in het convenant aan samenwerking op diverse thema’s die belangrijk zijn voor de kwaliteit van samenleven in de stedelijke omgeving, zoals healthy urban living, zelfmanagement, de inclusieve maatschappij, duurzaam bouwen, mobiliteit en energie.

Jan Bogerd, voorzitter College van Bestuur van Hogeschool Utrecht, is enthousiast over de strategische samenwerking: “De gemeente Utrecht is voor ons een natuurlijke partner om de kwaliteit van samenleven in de stedelijke omgeving te vergroten. Wij geloven erin dat ons onderwijs en onderzoek en de stad elkaar blijvend kunnen versterken.” Ook Kreijkamp toont zich blij met het sluiten van het convenant: “Samen spannen we ons in voor een gezonde en slimme stad. Met dit convenant bekrachtigen we onze gezamenlijke inzet voor Utrecht.” Die gezamenlijke inzet leidde eerder al tot aansprekende resultaten, zoals de pre-bacheloropleiding voor vluchtelingstudenten die Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht met AFAS Foundation en de stichting voor vluchtelingstudenten UAF opzette.

De stad van morgen

Hoe Utrecht er in de toekomst uit zou kunnen zien, werd eerder die dag getoond tijdens het HU-festival De Stad van Morgen. Er waren duurzame (vegetarische) hotdogs, zeewierburgers, meelwormen en sprinkhanen. Wie een smoothie wilde, moest zelf de energie voor de blender opwekken op een hometrainer. Er werd verticaal getuinierd en 3D geprint, terwijl bezoekers met futuristisch ogende brillen dingen uit het luchtledige pakten als volwaardige mimespelers, met dank aan een hologrambril (de Microsoft Hololens). Ook konden bezoekers kennismaken met de zorgrobot Zora, die een kijkje gaf in de toekomst van de thuiszorg.

Oog van de orkaan

In inspirerende sessies vertelden diverse lectoren van de HU vanuit hun expertises meer over de toekomst van de stad.  Een bijzondere keynote-spreker was prof. dr. ir. Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, hoogleraar Regional Sustainability Governance bij Tilburg University, en medeopsteller van de Staat van Utrecht: “Steden bevinden zich vandaag in het oog van de orkaan. Ze zijn een belangrijk deel van het probleem én van de oplossing op grote uitdagingen als klimaat en energie, natuur en voedsel en sociale herstructurering. De veerkrachtige stad is belangrijk voor het aangaan van nieuwe verbindingen, het vorm geven aan nieuwe, noodzakelijke technologieën.” Ten slotte werd de HUgenotenprijs uitgereikt aan opleidingsmanager Jeroen Berendsen en vierdejaarsstudent Rens de Groot, voor hun bijzondere inspanningen voor Hogeschool Utrecht. Tijdens de afsluitende receptie proosten de genodigden onder het genot van een biosapje en een moleculaire snack op de stad van de toekomst - en op een mooi collegejaar.