UMC Utrecht in Beweging

Man oefent met gewichten

Het is belangrijk voor patiënten om tijdens opname in het ziekenhuis in beweging te blijven. Patiënten herstellen dan sneller en kunnen vaak eerder naar huis. Daarom is in Universitair Medisch Centrum Utrecht het project UMC Utrecht in Beweging gestart.

Doel

Patiënten in het ziekenhuis zitten of liggen gemiddeld 60 tot 90% van de dag. Hierdoor neemt hun spiermassa onnodig af en verslechtert hun conditie, waardoor patiënten minder snel herstellen, zowel tijdens als na de ziekenhuisopname. Het algemene doel van dit project én onderzoek is daarom om patiënten te stimuleren om meer te bewegen in het ziekenhuis.

Het project 'UMC Utrecht in beweging' wil bewegen tijdens opname in het UMC Utrecht makkelijker én aantrekkelijker maken voor patiënten. In het onderzoek meten we het effect van het project: leidt het daadwerkelijk tot meer bewegen?

Resultaten

De eerste resultaten van de pilotstudie op de afdeling Geriatrie zijn veelbelovend. Na toepassing van het beweegplan lagen patiënten 13% van de dag minder in bed, hadden ze meer contact met andere patiënten en waren ze vaker in de gezamenlijke huiskamer te vinden.

Na afronding van dit onderzoek vind je hier meer resultaten. Ze zullen worden gepubliceerd in (inter)nationale wetenschappelijke tijdschriften en gepresenteerd op (inter)nationale congressen en symposia.

Meer weten over dit project? Ga naar de website van UMC Utrecht.

Looptijd

01 januari 2016 - 01 januari 2022

Aanpak

De aanpak is gericht op drie onderdelen: de patiënten, de zorgverleners en de omgeving. Hierbij wordt voor elke verpleegafdeling een op maat gemaakt plan gemaakt om patiënten meer te laten bewegen. Er worden verschillende interventies ontwikkeld om beweging op eigen niveau mogelijk te maken.

Twee keer per jaar zullen we door het hele ziekenhuis het beweeggedrag van patiënten observeren. We evalueren het effect op vier verpleegafdelingen door het te vergelijken met de situatie voor de start van het project.

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Het project wordt primair uitgevoerd in en door UMC Utrecht, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. In het project is een goede samenwerking met andere ziekenhuizen in Nederland en het buitenland (onder andere Verenigde Staten, Australië en Zwitserland). Ook wordt er een landelijke scholing Beweegziekenhuizen aangeboden.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Cindy Veenhof | lector | lectoraat Innovatie van Beweegzorg

Cindy Veenhof

  • Lector
  • Lectoraat: Innovatie van Beweegzorg