Praktijkvariatie indicatiestelling wijkverpleging
Sinds de overheveling van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2015 is de indicatiestelling weer belegd bij de wijkverpleegkundigen. Er zijn echter signalen dat wijkverpleegkundigen verschillende zorg indiceren bij ‘vergelijkbare’ cliënten. Tot zover is er nog onvoldoende inzicht in de omvang, aard en oorzaken van de praktijkvariatie.
Doel
Doel van dit onderzoek is, naast het verkrijgen van inzicht in de aard, omvang en oorzaken van de ongewenste praktijkvariatie in de wijkverpleging, het vaststellen van passende maatregelen om ongewenste praktijkvariatie te reduceren en de kwaliteit van de indicatiestelling te verbeteren.
Resultaten
Beoogde resultaten:
1) Inzicht in de theoretische onderbouwing van het begrip praktijkvariatie en de aard en omvang van praktijkvariatie bij de indicatiestelling
2) Inzicht in de factoren die van belang zijn bij praktijkvariatie bij de indicatiestelling en wanneer dit ongewenst is
3) Verbeteracties die de indicatiestelling kunnen optimaliseren
4) Input voor het Masterplan indicatiestelling V&VN
5) Evaluatie van het normenkader indiceren en organiseren van zorg
Looptijd
01 april 2020 - 31 maart 2023
Aanpak
In deelonderzoek 1 gaan we in op de definiëring van praktijkvariatie. Deelonderzoek 2 richt zich op de aard en omvang van de praktijkvariatie. Vervolgens wordt in deelonderzoek 3 gekeken naar passende interventies om te komen tot reductie van de ongewenste praktijkvariatie.
Impact
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal worden toegewerkt naar praktische aanbevelingen om de deskundigheid van wijkverpleegkundigen en daarmee de kwaliteit van de indicatiestelling – en dus de kwaliteit van zorg voor thuiswonende cliënten- te verbeteren.
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
Partners: Nivel, Maastricht University