De HU bereidt zich voor op bezuinigingen voor een toekomstbestendige University of Applied Sciences
De onderwijsbegroting die onlangs door de Eerste Kamer is aangenomen, maakt het noodzakelijk voor hogescholen om extra financieel bij te sturen. Ook Hogeschool Utrecht ontkomt daar niet aan. We zien al langer een combinatie van stijgende kosten en teruglopende inkomsten – bijvoorbeeld door het beëindigen van tijdelijke stimuleringsgelden en een lagere bekostiging per student. Die druk neemt nu verder toe door het structureel dalend aantal studenten én de gevolgen van de nieuwe begroting.
In november vorig jaar hebben we al maatregelen genomen om per direct onze uitgaven structureel omlaag te brengen. Nu zijn we genoodzaakt om een bezuiniging door te voeren, die oploopt tot 19 miljoen euro in 2028. Deze wordt verdeeld over instituten, kenniscentra en diensten op basis van hun aandeel in de Rijksbijdrage.
Waar staat de HU voor?
Bij al onze keuzes staan drie uitgangspunten centraal:
We doen er alles aan om de impact op studenten zo klein mogelijk te houden. Kwaliteit van onderwijs en onderzoek en goede begeleiding blijven voorop staan. Toch zullen er maatregelen merkbaar zijn. Deze tijd vraagt om slimme keuzes en efficiëntere manieren van werken. We willen blijven investeren in vernieuwing. Daarom zetten we nadrukkelijk in op associate degree- en masteropleidingen, en op onderwijs voor professionals (Leven Lang Ontwikkelen) in sectoren waar veel vraag naar is. Daar liggen de groeikansen, nu demografische ontwikkelingen juist wijzen op een daling van het aantal studenten in het bacheloronderwijs. Daarnaast zien we dat onderzoek een belangrijke impuls geeft aan de kwaliteit van ons onderwijs én bijdraagt aan het vermogen om externe financiering aan te trekken. Die wisselwerking wordt versterkt doordat meer docenten van HU-instituten meewerken aan onderzoek. Hiermee verstevigen we onze rol in het regionale ecosysteem: samen met mbo- en wo-partners en het bedrijfsleven werken we aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, groot én klein.
Wat betekenen de bezuinigingen concreet?
Wat de bezuinigingen concreet betekenen, verschilt per organisatieonderdeel. De komende periode wordt de opgave verder uitgewerkt, in samenwerking met medewerkers, studenten en medezeggenschap. Begin juli volgt een eerste update over de stand van zaken. Meer gedetailleerde informatie over de inhoudelijke gevolgen van de bezuinigingen volgt na de zomervakantie.