Matthijs Smakman benoemd tot lector bij Smart Systems for Healthy Living

Matthijs Smakman
Matthijs Smakman start per 1 september als lector van het lectoraat Smart Systems for Healthy Living. Smakman gaat het lectoraat een nieuwe impuls geven en de beroepspraktijk meer naar binnen halen. “De komende jaren wil ik met het lectoraat impact maken door ons technisch ontwikkelvermogen nog beter te koppelen aan het sociale domein waarin we opereren.”

Na negen jaar als docent-onderzoeker te hebben gewerkt bij het Instituut voor ICT en onlangs te zijn gepromoveerd op het onderwerp social robotics bij het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren kijkt Smakman uit naar zijn nieuwe rol als lector. “De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel mooie dingen mogen doen binnen het instituut en het lectoraat en heb ik mij steeds meer kunnen toeleggen op de toepassing van technologie in het bredere zorgdomein. Het lectorschap voelde voor mij als een logische volgende stap om mijn expertise en netwerk nog meer te verbinden met de praktijk”, vertelt Smakman.

Nieuwe impuls

Het lectoraat Smart Systems for Healthy Living heeft een sterke focus op het ontwerpen en creëren van technische innovaties. “Dat maakt dit lectoraat uniek binnen de HU en dat wil ik behouden”, legt Smakman uit. "Met mijn lectorschap wil ik een impuls geven om de technische innovaties die we creëren verder te brengen en daadwerkelijk te laten landen in de beroepspraktijk. Vanuit mijn onderzoek breng ik een groot netwerk aan partners mee. Met hen gaan we via learning communities aan de slag met de ontwikkeling en implementatie van slimme technologieën die een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens. In de zorg, op het werk en in de woonomgeving.”

"Datascience en kunstmatig intelligentie bieden enorme kansen voor het zorg- en welzijnsdomein."

In het najaar presenteerde de lectoraat een nieuwe koers waarbij data science een belangrijke rol speelt. Een onderwerp waar Smakman veel potentie in ziet. “Data science en kunstmatige intelligentie bieden enorme kansen en inzichten voor verbeteringen in het zorg- en welzijnsdomein. Dit heb ik in mijn onderzoek en werk binnen het social robotics programma aan den lijve ondervonden. Met mijn achtergrond in ICT, digitale innovatie en ethiek breng ik expertise mee die goed aansluit bij de ingezette koers van het lectoraat.”

Vooruit kijken

De komende tijd gaat Smakman samen met het team van onderzoekers verbonden aan het lectoraat zijn plannen vormgeven om per september het lectorschap invulling te geven. “Ik heb zin om met de onderzoekers en promovendi aan de slag te gaan. Ik ga me laten onderdompelen in alles wat zij de afgelopen jaren hebben gedaan en het werk en onderzoek dat er in de labs plaatsvindt. Maar we gaan met name vooruitkijken.”

Matthijs Smakman volgt Patrick van Veenendaal op die als waarnemend lector de continuering van het lectoraat heeft begeleid na het vertrek van lector Erik Puik vorig jaar.

Deel dit artikel