Spelagogiek

Wat als kinderen (of volwassenen met een beperking) niet vanzelfsprekend spelen, altijd hetzelfde spelen, zich vervelen of onder hun niveau spelen? Dan kun je als spelagoog deze gestagneerde ontwikkeling weer op gang helpen. Hoe? Door ze te leren spelen.

Cursus Spelagogiek: studenten in de lesomgeving

Spel is in de ontwikkeling van ieder mens zeer belangrijk. Maar bij sommigen gaat spelen niet vanzelf. Gevolg: al op jonge leeftijd verliest iemand de greep op de wereld om zich heen. Een spelaloog is deskundig op het gebied van spelbegeleiding, -training, -stimulering en -observatie. Hierdoor wordt de hele ontwikkeling van een kind gestimuleerd.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Wilna van den Heuvel via wilna.vandenheuvel@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Start 23 september 2020
Lesdata Woensdag 14.30 -19.00 uur (soms vanaf 13.00 uur)
Studie-investering Eén tot twee dagen per week (inclusief contacturen)
Kosten € 6600 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 20
Locatie Padualaan 101 Utrecht
Diploma Certificaat

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Met de deeltijd post-bachelorcursus Spelagogiek ben je twee jaar lang zo'n 17 woensdagmiddagen per opleidingsjaar bezig met spelbegeleiding, spelstimulering, speltraining en het ontwikkelen van een visie op spel en spelontwikkeling. Je leert hoe je op een methodische, kindgerichte en verantwoorde manier op individueel niveau en in groepen (spel)ontwikkeling stimuleert.

Door de innovatieve blended learning-omgeving kun je je studie goed inpassen in je leven.

De opleiding bestaat uit verschillende thema’s. Na het basisjaar volgt een praktijkjaar, waarin je je specialiseert.

Jaar 1:

 • Visie, spelvaardigheden, Vermeer en Scholten
 • Speltheorie, spelobservaties en invoegen
 • Methodiek van spelbegeleiding
 • POP
 • Kinderen met specifieke problemen en hun spel
 • Spel en diversiteit
 • Voortgangsgesprekken

Jaar 2:

 • Stage van minimaal een halve dag per week
 • Groepsspelbegeleiding
 • Supervisie: tien bijeenkomsten in groepjes van drie of vier studenten
 • Twee stage-terugkomdagen, waarin het methodisch werken in de praktijk extra aandacht krijgt en er aandacht is voor het spel op maat
 • Specialisatie door praktijkgestuurd onderzoek
 • Eindgesprek

Het eerste jaar combineren we theorie met oefenvormen om je vaardigheden te trainen. Het tweede jaar is vooral zelfgestuurd, waarbij je in groepjes wordt begeleid door een supervisor en tijdens je stage door de stagebegeleider en -docent. Samen kiezen we dan ook je specialisatie en het thema voor een werkstuk of onderzoek. Hierin beschrijf je je in de stage opgedane ervaring rondom methodisch werken en doe je verslag van een praktijkgestuurd onderzoek. Tevens werken we in leerteams, groepjes van drie of vier studenten die onbegeleid werken aan hun eigen leerproces.

Je leerdoelen stemmen we af op je competenties als spelagoog en zetten we in een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). Per module bepalen we je leerdoelen. Via praktijkopdrachten krijg je je beoordelingen. Aan het einde van het eerste jaar heb je een voortgangsgesprek. En aan het einde van het tweede jaar volgt een eindgesprek, waarin je je specialisatie en persoonlijk leerproces met ons bespreekt.

Toelating

Je hebt een agogische opleiding op hbo-niveau afgerond en bij voorkeur enige werkervaring. Ook werk je in een agogische setting met kinderen (of volwassenen met een beperking) voor minimaal 16 uur per week. Dit kan ook op vrijwillige basis zijn.


Docenten

Naast de vaste docenten leer je ook veel van speldeskundigen die regelmatig rondom een bepaald thema hun kennis met je delen. Alle supervisoren van Spelagogiek zijn bij LVSC geregistreerd.

Wilna van den Heuvel

Docent, supervisor en programmaleider

Wilna heeft als spelagoog ruime praktijkervaring in het begeleiden van spel bij kinderen met verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen.

Ook werkte zij als ‘contactclown’ bij mensen met dementie en kinderen met verstandelijke beperkingen. Als supervisor is zij betrokken bij de post bachelor speltherapie en als leerteamcoach bij de bachelor Social Work. Daarnaast is Wilna samen met Gerry Nouwens betrokken bij activiteiten in binnen- en buitenland, zoals de Spielmarkt in Potsdam en verzorgen van trainingen in Suriname. Ook adviseert zij organisaties zoals het Speelforum en Ruimte voor de jeugd.

Telma van Citters

Docent

Telma is speltherapeut en heeft een eigen praktijk.

Daarnaast is zij als docent en supervisor betrokken bij de post-bachelorcursus Spelagogiek. Ook geeft zij les bij de post-bachelor Speltherapie.

Gerry Nouwens

Docent

Gerry heeft ruim 40 jaar praktijkervaring in het werken met kinderen in verschillende settings, waarbij spel steeds centraal stond.

Haar kracht ligt in het combineren van praktijk met theorie. Zij is docent bij de bacheloropleiding ecologische pedagogiek en samen met Wilna van den Heuvel betrokken bij actitiviteiten in binnen- en buitenland.

Marion van Tilburg

docent

Marion werkt voor het Centrum Jeugd en Gezin in Den Bosch, daar woont zij ook

Tevens werkt ze als supervisor bij Avans Hogeschool en dit schooljaar gaat ze weer met veel plezier beginnen binnen de post-bacheloropleiding Spelagogiek. Deze spelbegeleidingsopleiding heeft ze zelf ook gevolgd en dat is prettig in supervisie. Zo weet ze namelijk waar de studenten het over hebben.

Mehrnaz Tajik

Adviseur, trainer, onderzoeker voor de educatieve sector

Mehrnaz is adviseur/trainer/onderzoeker voor de educatieve sector. Zij werkt als innovatie- en organisatieadviseur bij de CED-groep.

Haar expertise zet zij in bij praktijkgericht onderzoek bij gemeenten, procesbegeleiding en nascholing van pedagogisch medewerkers en basisschoolleerkrachten, met name gericht op het jonge kind, spelbegeleiding en interactievaardigheden en Voor en Vroegschoolse Educatie. Diversiteit is een belangrijk thema voor Mehrnaz


Na deze opleiding

Het certificaat Spelagoog wordt zeer gewaardeerd, zeker als aanvulling op je werk. Het geeft je betere kansen op de arbeidsmarkt als (ped)agogisch werker, hulpverlener of in het (speciaal) onderwijs. Ook kun je werken in een eigen praktijk of als zzp'er.

Als spelagoog ben je deskundig op het gebied van spelbegeleiding, -training, -stimulering en -observatie. Je bent in staat visie en kennis over te dragen, waardoor spel een stevige plaats krijgt binnen een organisatie. Daarnaast word je als spelagoog vaak om advies gevraagd over het gebruik van spel en spelmaterialen binnen groepen of in de thuissituatie van een kind.

Als spelagoog kun je aan de slag in het (speciaal) onderwijs, bij instellingen voor mensen met een beperking (verstandelijk en/of lichamelijk), medische kinderdagverblijven en orthopedagogische dagcentra. Daarnaast worden spelagogen ook gevraagd voor brede scholen en kinderopvang. De meeste spelagogen werken in dienstverband, enkelen hebben een eigen praktijk.

Doorstuderen, na het volgen van deze opleiding is de opleiding Speltherapie een logische stap, dit is een bijzondere verdieping als je met kinderen werkt. Mocht je veel in gezinnen of met ouders werken dan is bv. Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding een mooi vervolg.

Overige informatie

 

De post-bachelorcursus Spelagogiek kost € 6600, vrij van BTW. De lesmaterialen worden digitaal verstrekt, de aan te schaffen literatuur is niet inbegrepen.

In je tweede jaar ga je je specialiseren, gericht op je eigen beroepspraktijk. Daarom is het belangrijk dat je al minimaal 16 uur per week in een agogische setting werkt. Om deel te nemen aan de werkcolleges en supervisie moet je eigen praktijkvoorbeelden kunnen inbrengen.

Waarom Spelagogiek voor Ervaren Spelbegeleiders bij de HU?

 • Combineer studie en werk

  Door de innovatieve blended learning-omgeving kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies, van docenten, stagebegeleiders, en binnen je leerteam van medestudenten

Deze opleiding is gecertificeerd door:

Geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (aantal geaccrediteerde punten: 384.000) en gevalideerd door registerleraar.nl met 770 registeruren en door Registerplein (770 punten).

Logo Register Leraar
Logo Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

Direct Contact

Wilna van den Heuvel

Docent, supervisor en programmaleider