People Analytics

Wil jij een stevige inhoudelijke én analytische basis ontwikkelen om People Analytics effectief toe te passen in jouw praktijk? Dan maak je met de post-bachelorcursus People Analytics de juiste keuze. Je leert data gebruiken om de juiste besluiten te nemen.

Cursus People Analytics: voorbeeld van een lessituatie

De opleiding People Analytics verschaft je de kennis, vaardigheden en inzichten waarmee je met analyses waarde realiseert voor je organisatie. Met deze opleiding ga je verder dan het verzamelen en analyseren van data: People Analytics voegt de human factor toe. Je gaat aan de slag met het verhaal achter mogelijke oorzaken, veronderstelde relaties en gevonden uitkomsten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 11 juni

Kom dinsdagavond 11 juni naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Start 6 september 2019
Lesdata 6, 20 september, 4, 18 oktober en 8 november (9:30 - 17:30 uur)
Studie-investering Ongeveer 80 uur (inclusief cursusdagen)
Kosten € 2250 (vrij van btw)
Deelnemers maximaal 30
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Bewijs van deelname
Prijsinformatie

Als je je vóór 1 juli 2019 inschrijft, betaal je het early bird tarief van €1850!

Alumni van de opleiding Human Resource Management (HRM) aan de Hogeschool Utrecht kunnen de post-bachelorcursus People Analytics voor het gereduceerde tarief
van €1500,- volgen.

Opleidingsinhoud

De post-bachelorcursus People Analytics bestaat uit vijf onderwijsdagen, verspreid over tien weken. In deze periode maak jij je People Analytics eigen: je leert data gebruiken om besluiten te nemen die je werknemers raken. Juist omdat het om mensen gaat, verliest deze cursus de menselijke factor nooit uit het oog.

Dag 1

Op de eerste lesdag maak je kennis met de basis van de opleiding People Analytics. Welke (mega-) trends vormen de aanleiding voor People Analytics? Hoe heeft People Analytics zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? Wat zijn de laatste wetenschappelijke inzichten over het fenomeen People Analytics? Hoe wordt People Analytics in de praktijk toegepast? Wat is People Analytics wel en wat vooral niet? En wat is de visie van de HU op People Analytics? Daarnaast maak je kennis met de centrale casus van de opleiding: Dutch Boutique. We zoomen in op Strategisch Human Resource Management en organisatiekunde, en je maakt een start met je eigen People Analytics-project. We identificeren stap voor stap het strategisch business-probleem (of kans of uitdaging) waar jij jouw People Analytics-project op gaat richten. Je sluit de dag af met een eerste oefening in storytelling.

Dag 2

Op de tweede lesdag staan we stil bij de verschillende soorten People Analytics-onderzoek, de onderzoekcycli voor kennisonderzoek en praktijkgericht onderzoek, en het opstellen van krachtige onderzoeksvragen. Je gaat je eigen probleemanalyse vertalen naar centrale People Analytics-onderzoeksvragen. Je leert over het bouwen van onderzoeksmodellen op basis van bronnenonderzoek, en de rol van mediatoren en moderatoren hierbij. Ook staat het verzamelen van kwantitatieve data centraal, waarbij we onder andere ingaan op surveyonderzoek, steekproefmethodes, het operationaliseren van variabelen, meetlevels van variabelen, en de validiteit en betrouwbaarheid van metingen. Voor je eigen People Analytics-onderzoek ga je een conceptueel model opstellen en maak je een plan van aanpak. Ook deze dag sluit je af met het toepassen van storytelling.

Dag 3

De derde lesdag start met de logic achter organisatie-effectiviteit. Hierbij passeren de thema's job performance, verloop, attitudes en training en development de revue. Daarnaast gaan we vanuit de Dutch Boutique-casus aan de slag met de statistische software SPSS, en voer je o.a. correlatie-, en verschil-analyses uit. Je gaat je in je leergroep, en onder begeleiding van de docenten, klaarstomen voor je dataverzameling en analyses. De dag wordt afgesloten met een inspirerende bijdrage van Crunchr, strategische partner van de People Analytics opleidingen aan de HU. Crunchr biedt een digitale oplossing voor People Analytics, en heeft in samenwerking met HU de Crunchr Academic Version ontwikkeld rondom de Dutch Boutique-casus. In deze sessie ervaar je hoe dergelijke intuïtieve technologie kan ondersteunen bij het uitvoeren van People Analytics projecten.

Dag 4

Op de vierde lesdag starten we met de logic achter gezondheid en welzijn, en werk-privé balans. Ook gaan we op de Dutch Boutque-casus anova’s en regressie-analyses uitvoeren. En voor diegene voor wie dat nog niet genoeg statistiek is, liggen er nog enkele complexe vragen vanuit de Dutch Boutique-directie klaar. Ook kun je onder begeleiding van de docent direct aan de slag met de data die je voor je eigen onderzoek hebt verzameld. Centraal staat ook het verkrijgen van inzichten en trekken van conclusies op basis van de analyses. En misschien nog wel relevanter: hoe breng je de adviezen en conclusies die hieruit volgen overtuigend over de bühne? Hoe beïnvloed jij de besluitvorming in jouw organisatie? We leunen hierbij op inzichten op het gebied van storytelling, en richten ons op primair op adviseren, presenteren en visualiseren.

Dag 5

Op de vijfde lesdag starten we met de logic achter verzuim. Verder staan we in een reflectieve en prikkelende sessie stil bij de ethische aspecten van People Analytics. Wat zijn de ethische kaders voor jou, voor de organisatie en voor de maatschappij? In welke richting ontwikkelt People Analytics zich en wat vinden we daar samen van? In de middag staat je eigen onderzoek centraal tijdens het People Analytics HUB Event. Nodig je collega’s, HR-directeur, business leiders uit, en deel de bevindingen (of worstelingen, kansen, uitdagingen) van jouw eigen onderzoek. Voor jou is dit dé kans om People Analytics verder in beweging te zetten in jouw organisatie, om collega's enthousiast te maken voor het thema, of budget van je business-leider te krijgen. Kortom, het doel van jouw presentatie, pecha kucha, of posterpresentatie is om impact te maken. Bovendien kunnen jij en je collega's een kijkje nemen in de keuken van de andere organisatie die deelnamen aan de opleiding. Leren met elkaar en van elkaar. We sluiten af met de uitreiking van de certificaten, en uiteraard een feestelijke borrel.

Tijdens de cursus wordt de kennis primair overgedragen via de studiematerialen en korte video’s vanuit onze virtuele People Analytics-studio. De casuïstiek vanuit je eigen organisatie staat zo veel mogelijk centraal. De lesdagen zijn gericht op het ontwikkelen van je vaardigheden. Met drie andere cursusgenoten vorm je een leerteam; binnen dit leerteam help je elkaar bij het uitvoeren van je eigen People Analytics-project binnen je organisatie.

 • Je leert een business-probleem te identificeren, wat het vertrekpunt vormt voor je People Analytics-project.
 • Je leert robuuste conceptuele modellen te ontwikkelen die het uitgangspunt vormen voor je analyses.
 • Je krijgt inzicht in krachtige metrics en analytics bij de belangrijkste HRM-thema’s.
 • Je leert over correlatie-, variantie- en regressieanalyses, en hoe je deze analyses uitvoert in een statistisch programma als SPSS.
 • Je leert hoe je businessleiders helpt om met behulp van People Analytics betere vragen te stellen en hoe je de besluitvorming beïnvloedt met behulp van People Analytics (van uitkomsten van analyses naar actionable adviezen).
 • Je leert hoe je storytelling en infographics effectief kan inzetten om een overtuigend advies te presenteren.

Heb je een specifieke kennisvraag? Daar zoeken we graag het antwoord op. We bieden de post-bachelorcursus People Analytics daarom als incompany-opleiding. Dat wil zeggen dat we de cursus qua inhoud en locatie zo goed mogelijk bij de behoeften van jouw bedrijf laten aansluiten. Dat kan ook betekenen dat we de cursus aanbieden in het Engels. Informeer naar de mogelijkheden via peopleanalytics@hu.nl.

Toelating

Om mee te doen aan de post-bachelorcursus People Analytics heb je twee dingen nodig:

 • Een hbo-diploma of hbo-werk- en denkniveau
 • Een baan in een organisatie waar je een eigen People Analytics-project kunt uitvoeren


Docenten

Voor elk thema dat tijdens de lesdagen centraal staat krijg je les van een specialist. Deze specialisten komen altijd uit de praktijk. De kerndocenten People Analytics zijn Dr. Sjoerd van den Heuvel, Dr. Josje Dikkers en Drs. Nathalie van Hoof.


Na deze opleiding

Na afronding van de post-bachelorcursus People Analytics weet je hoe je People Analytics zo kunt implementeren in je organisatie dat je verantwoorde besluiten kunt nemen, zonder voorbij te gaan aan de situatie van medewerkers.

Na afronding van de vijf cursusdagen met een presentatie op het HUB-Event, ontvang je een bewijs van deelname, met vermelding van je studie-investering.

 • Je kunt een business-probleem identificeren, wat het vertrekpunt vormt voor je People Analytics-project.
 • Je kunt robuuste conceptuele modellen ontwikkelen die het uitgangspunt vormen voor je analyses.
 • Je krijgt inzicht in krachtige metrics en analytics bij de belangrijkste HRM-thema’s.
 • Je kunt correlatie-, variantie- en regressieanalyses uitvoeren in een statistisch programma als SPSS.
 • Je weet hoe je businessleiders helpt om met behulp van People Analytics betere vragen te stellen en hoe je de besluitvorming beïnvloedt met behulp van People Analytics (van uitkomsten van analyses naar actionable adviezen).
 • Je kunt storytelling en infographics effectief inzetten om een overtuigend advies te presenteren.

Je hebt met deze post-bachelor opleiding een eerste kennismaking gehad met People Analytics, en dus een streepje voor op andere HR-professionals, leidinggevenden, IT-professionals, of financiële experts. Deze opleiding is dan ook een perfecte opmaat als je wilt doorgroeien of overstappen naar een HR analytics functie. In steeds meer organisaties ontstaan deze functies. Daarnaast vragen organisaties steeds vaker om expliciete ervaring met analytics. Deze opleiding biedt je die kans!

Wil je je na deze opleiding verder verdiepen in People Analytics? Dat kan! In 2020 starten we met de master People Analytics: een volledig masterprogramma van 60 EC. Je leert:

 • systematisch onderzoeken
 • het selecteren en toepassen van innovatieve technologie voor het verzamelen, analyseren, en visualiseren van data
 • het ontwikkelen van een People Analytics strategie en implementatieplan
 • het bepalen van de ethische en juridische kaders

Vanaf februari 2019 kun al vier kennismodules volgen, en daarmee 20 EC verzamelen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur dan een bericht naar peopleanalytics@hu.nl .


Overige informatie

De post-bachelorcursus People Analytics kost € 2250, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief inschrijving, cursusgeld, lesmateriaal en lunch op de lesdagen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag je studiekosten aftrekken. Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

Je bent werkzaam in een organisatie (of hebt toegang tot een organisatie) waar je een eigen People Analytics-project kunt uitvoeren.

Voor start van de post-bachelorcursus People Analytics moet je het statistische computerprogramma SPSS geïnstalleerd hebben op je laptop. Enkele weken voor de eerste cursusdag krijg jij de inloggegevens van je HU-account, waarmee je dit programma zelf voor € 10 kunt aanschaffen via Surfspot. Je krijgt tegen die tijd ook een instructie voor de installatie.

Deze opleiding kan in-company verzorgd worden. Neem met jouw vraag contact met ons op via peopleanalytics@hu.nl.

Waarom People Analytics bij de HU?

 • Een People Analytics-autoriteit

  De HU heeft een exclusieve onderzoekslijn op het gebied van People Analytics. Daardoor bieden we state-of-the-art People Analytics-onderwijs aan.

 • Optimale voorbereiding op praktijk

  Tijdens de cursus voer je zelf People Analytics-onderzoek uit in je organisatie. Breng wat je leert meteen in de praktijk.

 • Pak het multidisciplinair aan

  We kijken niet alleen naar analytische competenties binnen een HR-context: ook naar business management, technologie en ethiek.

Direct contact

Sanne Woerde, docent post-bachelorcursus People Analytics

MSc. Sanne Woerde

Hogeschooldocent Arbeid & Organisatie, People Analytics Business Implementation
Sjoerd van den Heuvel, docent post-bachelorcursus People Analytics

Dr. Sjoerd van den Heuvel

Hoofddocent Arbeid & Organisatie, Lead People Analytics Onderwijs & Onderzoek