People Analytics

Wil jij een stevige inhoudelijke én analytische basis ontwikkelen om People Analytics effectief toe te passen in jouw organisatie? Dan maak je met de incompany training People Analytics de juiste keuze. Je leert de juiste vragen te stellen, een passend onderzoek uit te zetten, en op basis van data de juiste besluiten te nemen.

Cursus People Analytics: voorbeeld van een lessituatie

De incompany training People Analytics verschaft je de kennis, vaardigheden en inzichten waarmee je met analyses waarde realiseert voor je organisatie. Met deze training ga je verder dan het verzamelen en analyseren van data: People Analytics voegt de human factor toe én de logic. Je gaat aan de slag met het verhaal achter de context, mogelijke oorzaken, veronderstelde  relaties en gevonden uitkomsten, om te komen tot gedegen inzichten. Ook bieden we de mogelijkheid om de training te combineren met sessie(s) omtrent de implementatie van People Analytics binnen de organisatie, zodat ook het langetermijneffect wordt geborgd.

Meer weten?

Informeer naar de mogelijkheden van een maatwerktraining

Handig om te weten

Lesdata in overleg
Deelnemers in overleg, maximaal 30
Locatie Incompany
Diploma Bewijs van deelname
Prijsinformatie

De kosten zijn in overleg, afhankelijk van het maatwerkpakket.

Het is mogelijk de training op een locatie van Hogeschool Utrecht te volgen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Opleidingsinhoud

De incompany training People Analytics bestaat uit vijf trainingsdagen. Aan te raden is deze trainingsdagen te verdelen over een periode van in ieder geval 10 weken. In deze periode maken jullie de essentiële stappen van People Analytics eigen: je leert de juiste vragen te stellen om het onderliggende business probleem helder te krijgen, je leert wat je wil onderzoeken te operationaliseren tot de juiste databronnen, je leert data gebruiken om gegronde besluiten te nemen die je werknemers raken. Juist omdat het om mensen gaat, verliest deze cursus de menselijke factor nooit uit het oog.

Op de eerste trainingsdag maak je kennis met de basis van de training People Analytics.

 • Welke (mega-) trends vormen de aanleiding voor People Analytics?
 • Hoe heeft People Analytics zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?
 • Wat zijn de laatste wetenschappelijke inzichten over het fenomeen People Analytics?
 • Hoe wordt People Analytics in de praktijk toegepast?
 • Wat is People Analytics wel en wat vooral niet?
 • En wat is de visie van de HU op People Analytics?

Daarnaast zoomen we in op Strategisch Human Resource Management en organisatiekunde, en je duikt direct je eigen People Analytics-project in. Het inzichtelijk krijgen van het onderliggende business probleem staat hierbij centraal, zodat je op trainingsdag 2 meteen de diepte in kunt gaan.

Op de tweede trainingsdag staan we stil bij de verschillende soorten People Analytics-onderzoek, de onderzoekcycli voor kennisonderzoek en praktijkgericht onderzoek, en het opstellen van krachtige onderzoeksvragen. Je gaat je eigen probleemanalyse vertalen naar centrale People Analytics-onderzoeksvragen. Je leert over het bouwen van onderzoeksmodellen op basis van bronnenonderzoek, en de rol van mediatoren en moderatoren hierbij. Ook staat het verzamelen van kwantitatieve data centraal, waarbij we onder andere ingaan op surveyonderzoek,  steekproefmethodes, het operationaliseren van variabelen, meetlevels van variabelen, en de validiteit en betrouwbaarheid van metingen. Voor je eigen People Analytics-onderzoek ga je een conceptueel model opstellen en maak je een plan van aanpak. Deze dag sluit je af met het toepassen van storytelling; hoe breng je jouw People Analytics project mét impact over de bühne?

Op de derde trainingsdag duik je de diepte in van je analyses, waarbij je met behulp van het statistische software programma SPSS óf Excel beschrijvende en toetsende analyses leert uit te voeren. Het duiden van beschrijvende analyses speelt hierbij een belangrijke rol, maar je richt je ook op het uitvoeren en interpreteren van verschil- en correlatieanalyses. Centraal staat ook het verkrijgen van inzichten en trekken van conclusies op basis van de analyses. Op deze cursusdag ga je je daarnaast klaarstomen voor de dataverzameling en analyses van je eigen People Analytics project. Verder staan we in een reflectieve en prikkelende sessie stil bij de ethische aspecten van People Analytics. Wat zijn de ethische kaders voor jou, voor jullie organisatie en voor de maatschappij? Welke basis legt de AVG hierin, en wat blijft een grijs gebied? In welke richting ontwikkelt People Analytics zich en wat vinden we daar samen van?

Op de vierde trainingsdag duiken we in de technologie van analytics, en word je meegezogen in de wereld van R. Je maakt kennis met de basis van statistisch programmeren in R, je leert wat je er allemaal mee kan, om zodoende op gelijkwaardig niveau met de data scientist te kunnen communiceren. Ook kunnen we de dag invullen met inspirerende bijdragen van onze partners, met betrekking tot de technologische mogelijkheden binnen People Analytics. In deze sessie ervaar je hoe dergelijke intuïtieve technologie kan ondersteunen bij het uitvoeren van People Analytics projecten.

Tot slot kun je onder begeleiding van onze trainers direct aan de slag met de data die je voor je eigen onderzoek hebt verzameld. En misschien nog wel relevanter: hoe breng je de adviezen en conclusies die hieruit volgen overtuigend over de bühne? Hoe beïnvloed jij de besluitvorming in jouw organisatie? We leunen hierbij op inzichten op het gebied van storytelling, en richten ons op primair op adviseren, presenteren en visualiseren.

Trainingsdag 5 staat volledig in het teken van het over de bühne brengen van de gedane onderzoeken, én het bepalen van de vervolgstappen. Ook bieden we de mogelijkheid om de training te combineren met sessie(s) omtrent de implementatie van People Analytics binnen de organisatie, zodat ook het langetermijneffect wordt geborgd. Leren met elkaar en van elkaar. We sluiten af met de uitreiking van de certificaten, en uiteraard een feestelijke borrel.

Tijdens de training staat de interactie, praktische toepassingsopdrachten en de casuïstiek vanuit je eigen organisatie centraal, ondersteund met de aangeboden materialen op onze digitale leeromgeving Canvas. De trainingsdagen zijn gericht op het ontwikkelen van je vaardigheden binnen People Analytics, waarbij je tevens binnen een gevormd leerteam elkaar feedback geeft en helpt bij de uitvoering van je People Analytics onderzoek.

 • Je leert een business probleem te identificeren en afpellen, wat het vertrekpunt vormt voor je People Analytics project
 • Je leert hoe je business leaders helpt om met behulp van People Analytics betere vragen te stellen
 • Je leert robuuste conceptuele modellen te ontwikkelen, die - passend bij het business probleem - het uitgangspunt vormen voor je analyses
 • Je leert de logic achter de belangrijke HR-thema’s kennen en zo gedegen onderbouwing te vinden voor de stappen die je zet in jouw People Analytics project
 • Je leert beschrijvende en toetsende analyses uit te voeren in SPSS, Excel én R
 • Je leert data-uitkomsten te duiden, te interpreteren én te vertalen naar gedegen inzichten en actionable besluitvorming
 • Je leert hoe je storytelling en infographics effectief kan inzetten om overtuigend advies over de bühne te brengen

Heb je een specifieke vraag over de programmamogelijkheden? Daar zoeken we graag het antwoord op. We kunnen de incompany training People Analytics in verschillende vormen aanbieden. Dat wil zeggen dat we de training qua inhoud en locatie zo goed mogelijk bij de behoeften van jouw organisatie laten aansluiten. Dat kan ook betekenen dat we de cursus aanbieden in het Engels. Informeer naar de mogelijkheden via peopleanalytics@hu.nl externe link .


Docenten/trainers

Voor elk thema dat tijdens de lesdagen centraal staat, krijg je les van een specialist en vakdocent. Deze specialisten komen altijd uit de praktijk én betrokken bij de praktijk. De kerndocenten van de training People Analytics zijn dr. Sjoerd van den Heuvel, dr. Josje Dikkers, dr. Machiel Bouwmans, Sanne Woerde MSc, drs. Thijs Verheijen en drs. Auke IJsselstein.


Na deze opleiding

Na afronding van de incompany training People Analytics weet je hoe je gedegen People Analytics kunt uitvoeren binnen je organisatie om verantwoorde en evidence-based besluiten te nemen, zonder voorbij te gaan aan het belang/perspectief van medewerkers.

 • Je leert een business probleem te identificeren en afpellen, wat het vertrekpunt vormt voor je People Analytics project
 • Je leert hoe je business leaders helpt om met behulp van People Analytics betere vragen te stellen
 • Je leert robuuste conceptuele modellen te ontwikkelen, die - passend bij het business probleem - het uitgangspunt vormen voor je analyses
 • Je leert de logic achter de belangrijke HR-thema’s kennen en zo gedegen onderbouwing te vinden voor de stappen die je zet in jouw People Analytics project
 • Je leert beschrijvende en toetsende analyses uit te voeren in SPSS, Excel én R
 • Je leert data-uitkomsten te duiden, te interpreteren én te vertalen naar gedegen inzichten en actionable besluitvorming
 • Je leert hoe je storytelling en infographics effectief kan inzetten om overtuigend advies over de bühne te brengen

Wil je je na deze opleiding verder verdiepen in People Analytics, of breder in de multidisciplinaire implementatie binnen jouw organisatie? De HU is continu bezig met het ontwikkelen van onderwijs op het gebied van People Analytics. Per september 2020 start de master Data Driven Business. 


Waarom People Analytics bij de HU?

 • Een People Analytics-autoriteit

  De HU heeft een exclusieve onderzoekslijn op het gebied van People Analytics. Daardoor bieden we state-of-the-art People Analytics-onderwijs aan.

 • Optimale voorbereiding op praktijk

  Tijdens de cursus voer je zelf People Analytics-onderzoek uit in je organisatie. Breng wat je leert meteen in de praktijk.

 • Pak het multidisciplinair aan

  We kijken niet alleen naar analytische competenties binnen een HR-context: ook naar business management, technologie en ethiek.

Direct contact

Sanne Woerde, docent post-bachelorcursus People Analytics

MSc. Sanne Woerde

Hogeschooldocent Arbeid & Organisatie, Cursuscoördinator People Analytics voor Professionals, People Analytics Business Implementation
Sjoerd van den Heuvel, docent post-bachelorcursus People Analytics

Dr. Sjoerd van den Heuvel

Hoofddocent Arbeid & Organisatie, Lead People Analytics Onderwijs & Onderzoek
Voorbeeld van een lessituatie

Interesse in de opleiding People Analytics?

Vragen over de opleiding?