Onderzoeksjournalistiek

Nieuws? Dat kun je als onderzoeksjournalist ook zelf maken. Maar hoe dan? Tijdens de cursus Onderzoeksjournalistiek leer je hoe je zelf nieuws kunt ontdekken en dit kunt omzetten in boeiende verhalen.

Cursus onderzoeksjournalistiek: voorbeeld van een lessituatie

Wat maakt een goede onderzoeksjournalist en hoe gaat deze te werk? Je leert daadkrachtig onderzoek doen, originele bronnen te vinden en gebruiken en de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), interviews en data in jouw voordeel te gebruiken.

Handig om te weten

Start 7 oktober 2021, 10 maart 2022
Lesdata Donderdag: 7, 14, 28 oktober, 4, 11, 25 november, 2, 9, 16, 23 december 2021
10, 17, 24, 31 maart, 7, 14, 21, 28 april, 12, 19 mei 2022
Studie-investering 6 – 10 uur studiebelasting per bijeenkomst
Kosten € 1395 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 12 deelnemers
Locatie Incompany, Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname
Prijsinformatie Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 8 en 19 november. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Je gaat aan de slag met diverse journalistieke technieken die je helpen om zelf nieuws te maken. Je doorloopt alle stappen van het researchproces en aan elke vaardigheid is een opdracht gekoppeld. De opdrachten samen vormen je onderzoeksopzet en daarna ben je klaar om je verhaal te maken.

Tijdens de eerste bijeenkomsten maak je een opzet voor het onderzoek dat je tijdens de cursus wilt uitvoeren. De Story-Based Inquirymethode (SBI) vormt hierbij het uitgangspunt, deze werkwijze gebruiken veel onderzoeksjournalisten.

Je leert:

 • bruikbare onderzoekthema's vinden;
 • spannende hypotheses te formuleren;
 • databases gebruiken;
 • relevante informatie zoeken bij je onderzoeksvraag, bijvoorbeeld: hoe kun je een beroep doen op de WOB en hoe maak je gebruik van (openbare) data?

De lessen worden klassikaal gegeven, met ondersteuning van een digitale leeromgeving.

Je leert welke bouwstenen samen de opzet vormen voor je onderzoek. Daarna ben je klaar om je onderzoeksverhaal te maken.

Toelating

Je hebt hbo-denkniveau. Graag ontvangen wij bij aanmelding ook je cv.

Docenten

Luuk Sengers, docent Datajournalistiek, Hogeschool Utrecht

Luuk Sengers

Luuk Sengers is een ervaren datajournalist. Hij is ook docent onderzoeksjournalistiek en mede-ontwikkelaar van de Story-Based Inquiry-methode. Hij doceert aan diverse hogescholen en universiteiten en is een frequente spreker op internationale conferenties. Hij werkte mee aan drie handboeken over onderzoeksmethoden. Luuk heeft zestien jaar als economieredacteur gewerkt voor onder andere NRC Handelsblad, Quote en Intermediair.

Evert de Vos

Evert de Vos

Docent

Evert de Vos is sinds augustus 2013 redactiechef van De Groene Amsterdammer. Hiervoor was hij onder meer hoofdredacteur van J/M voor Ouders en redacteur, later adjunct-hoofdredacteur, van
het weekblad Intermediair. Bij Intermediair was hij verantwoordelijk voor onderzoeksjournalistiek en stond hij aan de basis van het ‘Grote Werkgeversonderzoek’ en het onderzoek ‘Topinkomens in de non-profitsector’, dat uiteindelijk aanleiding vormde voor het instellen van de Balkenende-norm.

Bas van Beek

Bas van Beek

Docent

Bas is afgestudeerd in Conflict Studies and Human Rights aan de Universiteit van Utrecht. Hij is actief geweest als onafhankelijke journalist tijdens de volksopstand in Oaxaca, een ervaring die geleid heeft tot een blijvende passie voor onafhankelijke verslaggeving. Zijn laatste onderzoek bracht hem naar Mozambique, waar hij de opkomende gasindustrie onder de loep nam.

Bas is verantwoordelijk voor alle Wob-verzoeken van Follow the Money en PAJ. Samen met Wob-expert Roger Vleugels voert hij de procedures binnen het Shell Papers project. Binnen dit project wordt de verwevenheid van Shell en de Nederlandse overheid onderzocht aan de hand van zeventien Wob-verzoeken uitgezet bij ministeries, provincies en gemeenten. 

Na deze opleiding

 • bruikbare onderzoekthema's vinden
 • werkbare hypotheses formuleren
 • databases gebruiken
 • de hand leggen op (openbare) data
 • data correct formuleren
 • indringender interviewen
 • geavanceerd zoeken op internet

Heb je de smaak te pakken? Je kunt meer post-bachelorcursussen op het gebied van journalistiek volgen aan Hogeschool Utrecht. Bijvoorbeeld Het journalistieke interview of Journalistiek voor academici en professionals.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Onderzoeksjournalistiek kost € 1395, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen. Leden van VVOJ krijgen 10% korting.

Waarom Onderzoeksjournalistiek bij de HU?

 • Leer van de experts

  Een opleiding aan de HU betekent docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk.

 • Werk aan je professionele ontwikkeling

  Stilstand is achteruitgang. Om op hoog niveau te kunnen opereren is het goed om je regelmatig bij te scholen.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de innovatieve blended learning-omgeving kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

Direct contact

Sabine Donker

Sabine Donker

Programmaleider journalistiek
Professionals in overleg na de les

Interesse in de opleiding Onderzoeksjournalistiek?