Montessori Vakbekwaam

Heb je je diploma Montessori Basisbekwaam gehaald en wil je je verder specialiseren in het montessorionderwijs? Dan kun je met de post-bachelorcursus Montessori Vakbekwaam aan de slag.

Basisschoolleerlingen zitten met elkaar aan tafel in de klas.

Het bekende montessoridiploma wordt vervangen door een basisbekwaam- en een vakbekwaam montessoridiploma. Om als school het predicaat "montessorischool” (volgens de NMV) te mogen dragen moeten alle leraren van de school met een vaste benoeming een door de NMV erkend montessoridiploma hebben, dan wel daarvoor lerende zijn. Met ingang van september 2018 biedt de HU naast de opleiding Montessori Basisbekwaam ook de opleiding Montessori Vakbekwaam aan.

Handig om te weten

Start Najaar 2020.
Lesdata Exacte data volgen later.
Studie-investering 280 studiebelastinguren in totaal
Kosten € 2775 (vrij van btw)
Deelnemers 15 - 25
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Diploma Montessori vakbekwaam gecertificeerd door de Nederlandse Montessori Vereniging NMV

Online open avonden

Behoefte aan persoonlijk studieadvies? Ook in deze tijd staan we (online) voor je klaar! Kijk hier voor meer informatie. 

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Deze opleiding bestaat uit achttien bijeenkomsten waarin je pedagogische, vakinhoudelijke en didactische kennis en vaardigheden opdoet om het certificaat van de NMV te kunnen behalen. Daarnaast ga je regelmatig op klassenbezoek bij een montessorischool.

Tijdens achttien bijeenkomsten werk je aan de pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en vaardigheden die je nodig hebt in het montessorionderwijs. Elke bijeenkomst heeft aspecten die interessant zijn voor het lesgeven aan de onder-, midden- als bovenbouw. Tijdens klassenbezoeken, coacht een ervaren collega je.

 • Hoorcolleges
 • Werkcolleges
 • Praktijkopdrachten
 • Klassenbezoeken

Toelating

Je bent in het bezit van een pabo-diploma en hebt een werkplek in het montessorionderwijs.


Na deze opleiding

Nadat je je examens hebt gehaald, ontvang je het diploma Montessori Vakbekwaam, gecertificeerd door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) en word je ingeschreven in het register van de NMV.

Om als school de titel "montessorischool” te mogen hanteren moeten volgens de huidige richtlijnen van de NMV alle leraren van de school met een vaste benoeming een door de NMV erkend montessoridiploma hebben, dan wel daarvoor lerende zijn.

Dit montessoridiploma kan variëren in een montessoridiploma oude stijl, dan wel een montessoridiploma basisbekwaam en als verdieping op dit laatste diploma het montessoridiploma vakbekwaam.

De hernieuwde opleiding van Hogeschool Utrecht biedt de mogelijkheid om aan deze eisen van de NMV te kunnen voldoen.

Werk je in het basisonderwijs en heb je deze post-bachelorcursus succesvol afgerond? Dan is een masteropleiding aan de HU misschien wat voor jou. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit: de Master Educational Needs, de Master Pedagogiek of de Master Expertleerkracht Primair Onderwijs.


Overige informatie

De montessoriopleiding van Hogeschool Utrecht heeft naar aanleiding van de evaluatie van de afgelopen twee jaar en de daarbij behorende definitieve vaststelling van docenturen, de prijsstelling moeten bijstellen om de opleidingen aan te kunnen blijven bieden.

KOSTEN JAAR 1 EXCL. BOEKEN

Opleiding Basisbekwaam € 2.775

 • 2 semesters montessoriopleiding
 • 2x klassenbezoek, 2x nabespreken en
 • Portfoliobegeleiding en
 • Examencontributie

Eén extra klassenbezoek per cursist door een opleider €    350

KOSTEN JAAR 2 EXCL. BOEKEN

Opleiding Vakbekwaam € 2.775

 • 2 semesters montessoriopleiding
 • 2x klassenbezoek, 2x nabespreken en
 • Portfoliobegeleiding en
 • Examencontributie

Eén extra klassenbezoek per cursist door een opleider €    350

Tenslotte bestaat de mogelijkheid voor ander maatwerk zoals teamscholing voor montessorionderwijs, en coaching van nieuwe leraren, en extra praktijkbegeleiding, waarover inlichtingen kunnen worden ingewonnen bij dhr. drs. Rob Gertsen.

losse modules

Je kunt de cursus Montessori Vakbekwaam ook in losse modules volgen. Je volgt vier losse blokken, maar legt geen klassenbezoeken af en doet ook geen examen. Je ontvangt aan het einde van de losse modules dan niet het diploma basisbekwaam, gecertificeerd door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV).

Elk blok (semester) kost € 700.

Waarom post-bachelorcursus Montessori Vakbekwaam bij de HU?

 • Speel in op behoefte

  Montessorischolen uit regio Utrecht, Midden-Nederland en het Gooi hebben behoefte aan leraren met een NMV-diploma.

 • Haal een erkend diploma

  Je diploma is erkend door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV).

Direct contact

Anastasia Dingarten

Coördinator HU-montessoriopleiding

De post-bachelorcursus Montessori vakbekwaam is gecertificeerd door:

Nederlandse Montessori Vereniging (NMV)

Exterieur Padualaan 97, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Montessori Vakbekwaam?