Montessori Basisbekwaam

Ben je leraar op een montessorischool en wil je je ontwikkelen in de pedagogiek en didactiek van het montessorionderwijs? Schrijf je dan in voor de post-bachelorcursus montessori Basisbekwaam.

De opleiding bestaat uit 18 bijeenkomsten (verspreid over 18 maanden) en vier klassenbezoeken en nagesprekken, om zo goed mogelijk af te kunnen stemmen op jouw leerbehoefte. Na afronding ontvang je het door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) erkende montessoridiploma Basisbekwaam.

Online voorlichtingsbijeenkomst

Op donderdag 5 september om 16 uur houden wij een online voorlichting waarin wij alle informatie over deze cursus delen.

Meld je aan via de mail

Korting bij meer deelnemers per school

Scholen en besturen die meer dan 1 collega laten deelnemen, krijgen korting. Hiervoor verzorgen wij een aanbod op maat. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de betaling over twee jaar te spreiden. Neem hiervoor contact op met coördinator van de HU montessori-opleiding Anastasia Dingarten via anastasia.dingarten@hu.nl

Handig om te weten

Startmoment 6 november 2024
Lesdata Lestijden jaar 1: woensdag van 16:00 - 18:30 uur op 6-11-2024, 20-11, 8-1-2025, 22-1, 5-2, 5-3, 19-3, 16-4, 21-5

Lestijden jaar 2: woensdag van 19:00 - 21:30 uur op 5-11-2025, 19-11, 7-1-2026, 21-1, 4-2, 4-3, 18-3, 15-4, 20-5
Kosten

€ 2995 (vrij van btw)

Locatie Padualaan 97 Utrecht , Online
Diploma Diploma montessori Basisbekwaam van de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus werk je toe naar het NMV montessori-diploma Basisbekwaam middels een NMV eindgesprek. De inhoud van de cursus is volledig afgestemd op het NMV-examenregelement. Daarnaast is er uiteraard ruimte voor verdieping en verbreding. Individuele begeleiding is daarbij een belangrijk speerpunt en door de manier waarop de opleiding is opgebouwd is daar genoeg ruimte voor. 

De post-bachelorcursus montessori Basisbekwaam is bewust kleinschalig. Maatwerk en individuele afstemming zijn de pijlers. We maken gericht ruimte voor formatieve evaluatie en specifieke individuele begeleiding in de opbouw van een montessori-portfolio. Zo voldoen we aan de eisen van de Nederlandse Montessori Vereniging. De cursus bestaat uit 3 onderdelen:

Eerste deel: bijeenkomsten

De opleiding bestaat uit 18 bijeenkomsten van tussen de 2,5 uur en 5 uur. Daarin wordt kennis gedeeld die je direct kunt gebruiken voor je eigen groep. De bijeenkomsten zijn  aan de Padualaan 97, lokaal 5.051 of online. De opleiding is verspreid over 2 schooljaren. Dat zijn dus 9 bijeenkomsten per jaar. We starten in november zodat je met aandacht na de zomervakantie je groep kan starten op de montessorischool. 

Bij de thematische bijeenkomsten bespreken we theoretische achtergronden van montessori-onderwijs en brengen we het in verband met onderwijsfilosofie en recent wetenschappelijk onderzoek. Zo nodigen we je uit te onderzoeken welke perspectieven op montessori-onderwijs kunnen bestaan en welke jou past. 

We gaan ook concreet aan de slag. Zo is een systematische rondgang in 3 perioden handig om snel te verwerven. Zo creëer je ruimte om gericht te observeren en signaleren en je handelen bewust af te stemmen op de kinderen omdat je meer zicht krijgt op hun ontwikkeling.  Bij de bijeenkomsten worden verder paralellen gelegd tussen mogelijke signaleringen, aanbiedingen en verwerkingen, evaluatie, registratie en vervolgontwerp. Daarvoor is zicht op leerlijnen onontbeerlijk. 

Tijdens iedere bijeenkomst staat een andere leerlijn centraal. Bij zowel Basisbekwaam als Vakbekwaam bieden we alle montessorileerlijnen aan, van zintuiglijk materiaal via taal naar kosmisch, via rekenen, machten van getallen en breuken naar geometrie en materiaal voor de zelfstandigheid en motoriek. Zo krijg je zicht op dwarsverbanden en leerlijnen door de hele school heen. 

Je werkt er bij Basisbekwaam naar toe om de materiaalaanbiedingen van je bouw in je vingers te krijgen. Ook krijg je zicht op de doorgaande ontwikkeling zodat je gevoeliger kunt anticiperen op de ontwikkeling van de kinderen in je groep. Bij vakbekwaam ga je hier verder op door. Ook is er ruimte voor onderzoek, gesprek, kennisdelen, montessori-inspiratie, samen oefenen, verschillende montessoriwerkvormen en leggen we verbanden tussen recent wetenschappelijk onderzoek en montessori-achtergronden. 

Tweede deel: praktijk

Het tweede deel is de praktijkcomponent: waaronder de Praktijkbegeleiding. Iedere cursist krijgt tijdens de opleiding 4 klassenbezoeken en 4 uitvoerige nagesprekken.

Derde deel: Zelfstudie

Bij de gerichte zelfstudie ontwerp je een persoonlijke leeragenda om je leren te optimaliseren. Daarnaast biedt de opleiding gerichte opdrachten die je als bronnen kunt gebruiken voor de opbouw van je portfolio. In je zelfstudietijd is er ook ruimte om breder af te stemmen. Voor samenwerkopdrachten werk je in een leerteam met collega’s die in dezelfde bouw werken. Zo deel je bouwspecifieke kennis.

Lesmaterialen voor Montessori vakbekwaam

Hoor- en werkcolleges, samenwerkbijeenkomsten en praktijkbezoeken. Dat is inclusief nagesprek om individuele afstemming op de cursist mogelijk te maken. 

Lesmaterialen voor Montessori vakbekwaam

In iedere bijeenkomst staat een thema centraal en wordt er een materiaallijn toegelicht. We kiezen er bewust voor om alle materiaallijnen gericht aan te bieden, van taal tot geometrie, van kosmisch tot machten, bij zowel de opleiding Basisbekwaam als Vakbekwaam, meerdere keren en in opklimmende moeilijkheidsgraad.  

We gebruiken verschillende werkvormen om de literatuur, het materiaal, de achtergronden en de hedendaagse praktijk met elkaar in overeenstemming te brengen, en deze direct te koppelen aan de montessoribekwaamheden die verband houden met het op te bouwen portfolio. 

Lesmaterialen voor Montessori vakbekwaam

Toelating

Je bent in het bezit van een pabo-diploma (of daarvoor lerende en bijna afgestudeerd) en werkt of loopt stage op een montessorischool.

Docenten

De cursus wordt gegeven door montessorispecialisten met veel praktijkervaring. De docenten hebben theoretische en wetenschappelijke kennis opgedaan binnen een universitaire masteropleiding en zijn daarnaast bekend met de actuele hedendaagse montessoripraktijk vanuit verschillende perspectieven zoals montessori-leraar, montessorischool directeur, montessori onderzoeker en montessorischool-begeleider, naast pabo docentschap Bij de HU, LOI en academische HU pabo

Hanneke van Zitteren

Hanneke van Zitteren

Docent HU-montessori opleiding

Anastasia Dingarten

Anastasia Dingarten

Coördinator en docent HU-montessori opleiding

Na deze opleiding

Heb je het examen Basisbekwaam gehaald? Dan ontvang je het diploma montessori Basisbekwaam, gecertificeerd door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) en het post-hbo certificaat van Hogeschool Utrecht. Je wordt direct ingeschreven in het register van de NMV. Daarnaast ben je na deze opleiding toelaatbaar tot de post-bachelorcursus montessori Vakbekwaam, die de opleiding Basisbekwaam verdiept.

Met het diploma montessori Basisbekwaam mag je lesgeven in het montessoribasisonderwijs.

Met het diploma montessori Basisbekwaam kun je direct doorstromen naar de post-bachelorcursus montessori Vakbekwaam.

Overige informatie

De kosten zijn voor de totale cursus van 1,5 jaar, inclusief twee van de vier klassenbezoeken en nagesprekken door een opleidingsdocent, inclusief examenkosten, maar exclusief literatuur. Er kan een aanvullend praktijkbezoekenpakket ingekocht worden, zodat ook de resterende twee klassenbezoeken die bij het standaardpakket worden afgenomen door de coach op school, ook door de opleidingsdocent worden afgenomen, als het organiseren van klassenbezoeken en bijbehorende nagesprekken door de coach op school lastig is.

Om deze cursus te kunnen volgen, moet je de pabo succesvol hebben afgerond en werkzaam zijn op een montessorischool.

Verplichte literatuur

  • Het Montessori Materiaal. Te bestellen bij Heutink PO in Rijssen (bestelnummer 590072). Als je dit boek via je basisschool bestelt, kan dat veel schelen in de prijs.

Aanbevolen literatuur

  • De Methode (Maria Montessori). In het Nederlands te bestellen bij The Montessori-Pierson Publishing Company in Laren.
  • De natuurwetten van het kind (Céline Alvarez). Verkrijgbaar via de (online) boekhandel. Dit boek wordt met name aanbevolen als je lesgeeft in de onderbouw.
  • En nu Montessori (J. Hendriksen en Pelgrom). Te bestellen bij AVE.IK. externe link       
  • Maria Montessori, 1870–1952. Kind van haar tijd, vrouw van de wereld (Maria Schwegman). Beperkt verkrijgbaar via de (online) boekhandel.
  • Zelfopvoeding I en II (Maria Montessori). Online verkrijgbaar (tweedehands).
  • Door het kind naar een nieuwe wereld (Maria Montessori). Beperkt verkrijgbaar via de (online) boekhandel.
  • Het brein van het jonge kind, voorheen aan de basis van het leven, Maria Montessori. Verkrijgbaar bij Montessori Pierson.

De onderstaande boeken zijn in het Engels te bestellen bij The Montessori-Pierson Publishing Company in Laren. 

  • To educate the human potential (Maria Montessori).
  • The Absorbent Mind vol.1 (Maria Montessori). In het Nederlands vertaald als Aan de basis van het leven (Maria Montessori en J.J. Prins-Werker). En onlangs hertaald door Fred Kelpin, onder de titel: Het brein van het jonge kind. Het boek wordt uitgegeven door de Montessori-Pierson Publishing Company externe link .

Sommige boeken kun je gratis downloaden via het Internet Archive externe link , zoals Peace and Education externe link . Op deze website staan meerdere publicaties van Maria Montessori, in het Engels. Voor de Nederlandse versies kun je terecht op websites of bij winkels die tweedehands boeken aanbieden.

Kun je een boek niet vinden? Neem dan contact op met Anastasia Dingarten, coördinator van de HU-montessoriopleiding. Zij heeft een aantal titels die je even kunt lenen.

Waarom Montessori Basisbekwaam bij de HU?

  • Speel in op behoefte

    In regio Utrecht, Midden-Nederland en het Gooi is op montessorischolen behoefte aan leraren die deze opleiding hebben gevolgd. Er komen echter ook veel cursisten buiten deze regio naar deze opleiding.

  • Haal een erkend diploma

    Je diploma is erkend door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV).

  • Register

    Nadat je je eindgesprek op een minimaal voldoende wijze hebt afgelegd, ontvang je je montessori-diploma Basisbekwaam van de Nederlandse montessorivereniging  (NMV). Deze opleiding leidt op tot de montessori-diploma’s Basisbekwaam en Vakbekwaam van de Nederlandse Montessori Vereniging.

structurele Evaluatie opleiding

We evalueren de opleiding structureel, om permanent te verbeteren, verfijnen en te verdiepen. Onderstaande punten kwamen uit de evaluatie van afgelopen jaar.

De cursisten geven unaniem de maximale score bij de vraag of zij zich na de opleiding voldoende voelen toegerust om op Basisbekwaam niveau een montessorigroep te begeleiden.

Ook wordt de maximale score gegeven aan de toepasbaarheid van wat wordt aangeboden in de opleiding.

De cursisten van vorig jaar geven allemaal de maximale score bij vragen over de deskundigheid, het enthousiasme en de betrokkenheid van de docenten, hun toegankelijkheid, realisme en mate van motivatie en het serieus nemen van cursisten.

Verder maximale score t.a.v. de organisatie en het, binnen de mogelijkheden, afstemmen op behoeften van de individuele cursisten.

Cursisten zijn allemaal maximaal tevreden over de zinvolheid van de klassenbezoeken en de bijbehorende nagesprekken.

Het maken van het verplichte NMV portfolio viel echter bij alle cursisten zwaar. Om de studeerbaarheid te vergroten, zijn we hiermee als opleiding aan de slag gegaan. We hebben gerichte formats ontwikkeld, die het maken van een portfolio aanzienlijk vergemakkelijken. Deze formats zijn gepresenteerd aan de cursisten van vorig jaar, en deze werden unaniem als zeer welkom, zinvol en effectief beoordeeld. Vooral ook de keuze om er in meer of mindere mate gebruik van te maken, en dus ook de mogelijkheid van geheel een eigen portfolio bouwen,  werd erg op prijs gesteld. 

Net voor de zomer is de eerste groep afgestudeerd die de formats heeft gebruikt. De cursisten die deze hebben gebruikt, hebben er naar eigen zeggen veel steun aan ontleend. De formats hielpen hen bij het aanbrengen van structuur, waardoor veel meer aandacht kon gaan naar de inhoud. De kwaliteit van de portfolio’s van de cursisten die ook dit jaar weer zijn afgestudeerd was wederom zeer gedegen. Dit volgens de ervaring van de opleiders, de gecommitteerden en de coaches die participeerden bij de eindgesprekken (zie testimonials studenten).

De post-bachelorcursus Montessori basisbekwaam is erkend door:

Logo Nederlandse Montessori Vereniging NMV

"Aandacht voor montessorimateriaal en -gedachtegoed"

Trudy Knaap  Locatiecoördinator, Montessori BS Houten

"Veel persoonlijke aandacht en formats"

Anique van Neer Bovenbouw leerkracht, Bussumse Montessorischool (BMS)

"Opleiding inhoudelijk veel te bieden"

Anne Marie van der Kooij Onderbouw leraar Arcade montessorischool Utrecht
Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99, bibliotheek

Interesse in de opleiding Montessori Basisbekwaam?