Montessori Basisbekwaam

Ben je leraar op een montessorischool en wil je je ontwikkelen in de pedagogiek en didactiek van het montessorionderwijs? Schrijf je dan in voor de post-bachelorcursus montessori Basisbekwaam.

Basisschoolleerlingen zitten met elkaar aan tafel in de klas.

De opleiding bestaat uit 18 bijeenkomsten (verspreid over 18 maanden) en vier klassenbezoeken en nagesprekken, om zo goed mogelijk af te kunnen stemmen op jouw leerbehoefte. Na afronding ontvang je het door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) erkende montessoridiploma Basisbekwaam.

Handig om te weten

Start 4 november 2020
Lesdata Jaar 1: van 16:00 tot 18:30 uur op 4 en 25 november 2020, 6 en 27 januari, 10 februari, 3 en 24 maart, 21 april en 26 mei 2021.Jaar 2: van 19:00 tot 21:30 uur op 3 en 24 november 2021, 5 en 26 januari, 9 februari, 2 en 23 maart, 20 april en 25 mei 2022.Het examen staat gepland in mei/juni 2022.
Studie-investering 280 uur (10 studiepunten)
Kosten € 3450 (vrij van btw)
Deelnemers 10 - 25
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Diploma montessori Basisbekwaam van de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV)
Prijsinformatie Dit zijn de kosten voor de totale cursus (1,5 jaar opleiding) bij tien cursisten. De cursus is goedkoper bij meer cursisten.

Online open avonden

Behoefte aan persoonlijk studieadvies? Ook in deze tijd staan we (online) voor je klaar! Kijk hier voor meer informatie. 

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus werk je gericht toe naar het NMV-examen. De inhoud van de cursus is volledig afgestemd op het NMV-examenregelement. Daarnaast is er uiteraard ruimte voor verdieping en verbreding. Individuele begeleiding is daarbij een belangrijk speerpunt. 

De post-bachelorcursus montessori Basisbekwaam bestaat uit drie onderdelen:

 • Compacte maar intensieve bijeenkomsten, waarin concrete kennis wordt gedeeld die je direct kunt gebruiken voor je eigen groep. Bijvoorbeeld over materiaallijnen, montessorilessen en -theorie, achtergronden en hedendaagse en concrete toepassingen, maar ook gerichte begeleiding in de opbouw van een persoonlijk portfolio, om aan de eisen van de Nederlandse montessori Vereniging te kunnen voldoen.
 • Praktijkbegeleiding: vier klassenbezoeken, begeleiding van een coach op school en (praktijk)opdrachten die direct zijn gekoppeld aan het portfolio (als je gebruik maakt van de formats die de opleiding aanbiedt).
 • Gerichte zelfstudie: je bouwt een eigen portfolio op en doet zelfstandig onderzoek.

De cursus biedt formats aan die de opbouw van het verplichte NMV-portfolio vergemakkelijken en structureren. Alle praktijk- en huiswerkopdrachten zijn volledig afgestemd op de formats, waardoor deze vrijwel direct opgenomen kunnen worden in het portfolio. Je bent vrij om te kiezen in hoeverre je gebruikmaakt van deze formats. Je mag ook zelfstandig een portfolio opbouwen volgens de minimale richtlijnen van de NMV.

Hoor- en werkcolleges en praktijkbezoeken (inclusief nagesprek).

In iedere bijeenkomst staat een thema centraal en wordt er een materiaallijn toegelicht. We gebruiken verschillende werkvormen om de literatuur, het materiaal, de achtergronden en de hedendaagse praktijk met elkaar in overeenstemming te brengen, en deze direct te koppelen aan de montessoribekwaamheden die verband houden met het op te bouwen portfolio.

Toelating

Je bent in het bezit van een pabo-diploma (of daarvoor lerende en bijna afgestudeerd) en werkt op een montessorischool.

Docenten

De cursus wordt gegeven door montessorispecialisten met veel praktijkervaring. De docenten hebben theoretische en wetenschappelijke kennis opgedaan binnen een universitaire masteropleiding en zijn daarnaast bekend met de actuele hedendaagse montessoripraktijk.


Na deze opleiding

Heb je het examen Basisbekwaam gehaald? Dan ontvang je het diploma montessori Basisbekwaam, gecertificeerd door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV). Je wordt direct ingeschreven in het register van de NMV. Daarnaast ben je na deze opleiding toelaatbaar tot de post-bachelorcursus montessori Vakbekwaam, die de opleiding Basisbekwaam verdiept.

Met het diploma montessori Basisbekwaam mag je lesgeven in het montessoribasisonderwijs.

Met het diploma montessori Basisbekwaam kun je direct doorstromen naar de post-bachelorcursus montessori Vakbekwaam.


Overige informatie

De kosten zijn voor de totale cursus van 1,5 jaar, inclusief vier klassenbezoeken en vier nagesprekken, maar exclusief literatuur. Bij de prijs van € 3450 is uitgegaan van tien cursisten. Bij meer cursisten wordt de prijs verlaagd en verrekend:

 • bij 15 cursisten of meer: € 3000
 • bij 12 tot 14 cursisten: € 3200
 • bij 11 cursisten: € 3350
 • bij 10 cursisten: € 3450    

Om deze cursus te kunnen volgen, moet je de pabo succesvol hebben afgerond en werkzaam zijn op een montessorischool.

Verplichte literatuur

 • Het Montessori Materiaal. Te bestellen bij Heutink PO in Rijssen (bestelnummer 590072). Als je dit boek via je basisschool bestelt, kan dat veel schelen in de prijs.

Aanbevolen literatuur

 • De Methode (Maria Montessori). In het Nederlands te bestellen bij The Montessori-Pierson Publishing Company in Laren.
 • De natuurwetten van het kind (Céline Alvarez). Verkrijgbaar via de (online) boekhandel. Dit boek wordt met name aanbevolen als je lesgeeft in de onderbouw.
 • En nu Montessori (J. Hendriksen en Pelgrom). Te bestellen bij AVE.IK.       
 • Maria Montessori, 1870–1952. Kind van haar tijd, vrouw van de wereld (Maria Schwegman). Beperkt verkrijgbaar via de (online) boekhandel.
 • Zelfopvoeding I en II (Maria Montessori). Online verkrijgbaar (tweedehands).
 • Door het kind naar een nieuwe wereld (Maria Montessori). Beperkt verkrijgbaar via de (online) boekhandel.

De onderstaande boeken zijn in het Engels te bestellen bij The Montessori-Pierson Publishing Company in Laren. 

 • To educate the human potential (Maria Montessori).
 • The Absorbent Mind vol.1 (Maria Montessori). In het Nederlands vertaald als Aan de basis van het leven (Maria Montessori en J.J. Prins-Werker).

Sommige boeken kun je gratis downloaden via het Internet Archive, zoals Peace and Education. Op deze website staan meerdere publicaties van Maria Montessori, in het Engels. Voor de Nederlandse versies kun je terecht op websites of bij winkels die tweedehands boeken aanbieden.

Kun je een boek niet vinden? Neem dan contact op met Anastasia Dingarten, coördinator van de HU-montessoriopleiding. Zij heeft een aantal titels die je kunt lenen.

Waarom Montessori Basisbekwaam bij de HU?

 • Speel in op behoefte

  In regio Utrecht, Midden-Nederland en het Gooi is op montessorischolen behoefte aan leraren die deze opleiding hebben gevolgd.

 • Haal een erkend diploma

  Je diploma is erkend door de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV).

 • Register

  Nadat je je examen hebt gehaald, sta je ingeschreven in het register van de Nederlandse Montessori Vereniging.

Direct contact

Anastasia Dingarten

Coördinator HU-montessoriopleiding

De post-bachelorcursus is gecertificeerd door:

Nederlandse Montessori Vereniging (NMV)

Logo Nederlandse Montessori Vereniging NMV
Interieur HU Bibliotheek, Padualaan 99

Interesse in de opleiding Montessori Basisbekwaam?