Leergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs Blok 1

 • Post-bachelor
 • Cursus
 • 2 jaar voor blok 1 t/m 3
 • Incompany, Utrecht

Werk je als leerkracht in het primair onderwijs en heb je geen bevoegdheid voor het geven van bewegingsonderwijs aan groep 3 t/m 8? Kies dan voor de leergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs, geaccrediteerd door het CPION. Binnen twee jaar ben je vakspecialist Bewegingsonderwijs voor de basisschool.

Voorbeeld van een lessituatie met docent en studenten

Voor het leerproces van leerlingen is het belangrijk dat je tijdens je lessen voorbeelden op verschillende niveaus kunt geven. Daarom krijg je niet alleen didactiek en theorie, maar ontwikkel je ook je eigen bewegingsvaardigheid. En met je tijdelijke lesbevoegdheid mag je tijdens de hele opleiding aan groep 3 t/m 8 lesgeven in bewegingsonderwijs.

Handig om te weten

Start September 2020
Lesdata Woensdag, van 15.00 tot 18.00 uur. 2020: 7 en 28 oktober, 11 en 25 november, 9 december 2021: 6 en 20 januari, 3 en 24 februari, 10 en 24 maart, 7 en 21 april.
Studie-investering 200 uur per blok (inclusief 30 stagelessen op de basisschool)
Kosten € 995 (vrij van btw)
Deelnemers 16 - 25
Locatie Uppsalalaan 3 Utrecht - De Uithof, Incompany
Diploma Officieel door CPION erkend diploma en opname in het Abituriëntenregister
Prijsinformatie Kosten € 995 voor blok 1 / € 995 voor blok 2 / € 995 voor blok 3. Prijswijzigingen voorbehouden.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Je groeiproces op weg naar een goede vakspecialist verloopt in een logische volgorde: van een les leren opstarten en organiseren (blok 1), naar leren begeleiden (blok 2), naar maatwerk kunnen bieden (blok 3). Tijdens de hele leergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs loop je gemiddeld twee tot drie lessen per week stage.

Blok 1: aanbieden van activiteiten
In dit blok leer je hoe je lessen bewegingsonderwijs voor de verschillende groepen voorbereidt, organiseert, uitvoert en evalueert. Hierbij focus je je op de gehele klas. Denk bijvoorbeeld aan instructie, differentiatie en volgordes binnen leerlijnen.

Blok 2: begeleiding en leerhulp
In blok 2 verschuift de focus naar het leren kijken naar bewegende kinderen en daarop aan te sluiten met passende begeleiding (leerhulp). De focus bij het begeleiden ligt op subgroepjes in de klas. Denk bijvoorbeeld aan reguleren van bewegingssituaties, observeren van bewegingsgedrag en het toepassen van verschillende vormen van leerhulp. Hiernaast krijg je ook les in EHBO. Heb je al een officieel EHBO-diploma? Dan hoef je dit onderdeel niet te volgen.

Blok 3: maatwerk en visie
Met blok 3 rond je je opleiding af. Je leert je eigen visie op het vak te formuleren en van daaruit consistent te handelen, ook binnen een langer lopende lessenplanning. De focus ligt steeds meer op de begeleiding van individuele leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van zorgleerlingen en betere bewegers.

We werken zowel klassikaal als in groepjes. Tijdens de hele opleiding kun je gebruikmaken van individuele begeleiding. De toetsing is gevarieerd. Naast het maken van kennistoetsen doe je verschillende opdrachten op je stage en bouw je door de hele opleiding heen een portfolio op. De opdrachten variëren van het maken van een videoverslag tot het houden van een leerlingbespreking en het schrijven van een eigen visie voor het vak bewegingsonderwijs.

Tijdens de bijeenkomsten besteden we aandacht aan de didactiek van bewegingsonderwijs, de theoretische achtergrond en de eigen bewegingsvaardigheid.

Toelating

Om deel te kunnen nemen aan blok 1 van de leergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs moet je een pabo-diploma hebben.


Docenten

Deze leergang wordt gegeven door twee ervaren docenten van de HU-pabo. Zij hebben zowel veel theoretische als ruime praktische kennis van bewegingsonderwijs op de basisschool.

Jeanet Visser

Docent

Marco van Soest, docent Leergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs, Hogeschool Utrecht

Marco van Soest

Docent


Na deze opleiding

Na het afronden van de drie blokken van de post-bachelorleergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs ben je bevoegd om bewegingsonderwijs te geven aan groep 3 t/m 8 in het basisonderwijs.

Als vakspecialist geef je de lessen vanuit een goed onderbouwde vakvisie. Daarnaast kun je (in overleg met de school) beleid ontwikkelen voor het vak bewegingsonderwijs en eventueel je collega’s ondersteunen in het geven van de lessen.

Je bent extra aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt: er is een toenemende behoefde aan leraren met een bevoegdheid bewegingsonderwijs.


Overige informatie

De post-bachelorleergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs kost € 995, vrij van btw. In 2019 en 2020 is er vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een aparte subsidieregeling beschikbaar voor de postinitiële leergang bewegingsonderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Waarom Vakbekwaam Bewegingsonderwijs bij de HU?

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION)

Direct contact

Jeanet Visser

Docent
Marco van Soest, docent Leergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs, Hogeschool Utrecht

Marco van Soest

Docent
Utrecht Science Park met uitzicht op Padualaan 97

Interesse in de leergang Vakbekwaam Bewegingsonderwijs Blok 1?