International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT)

Wil je een internationaal erkend lastechnicus worden? Tijdens de cursus International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) leer je de vaardigheden die je nodig hebt voor de voorbereiding, uitvoering en controle van lastechnische werken. Hiermee ben je goed toegerust voor de praktijk.

Leslocatie Hogeschool Utrecht Domstad Koningsbergerstraat 9

In constructies worden nieuwe hoogwaardige materialen toegepast. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen. Daarom is het belangrijk dat je als lastechnicus professionele kennis van de lastechniek en materiaalkunde in huis hebt. Tijdens deze cursus, een samenwerking tussen Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland, leer je precies wat je moet weten.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl, of 088 481 87 01 of Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73 . We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Start 7 september 2020
Lesdata Maandag 10.00 - 17.10 uur Er worden ook regelmatig colleges ingepland op woensdag in verband met laspractica.
Studie-investering 12 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 5650 (vrij van btw)
Deelnemers Geen minimum of maximum aantal deelnemers
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Internationaal erkend diploma International Welding Technologist
Prijsinformatie Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Online open avonden

Behoefte aan persoonlijk studieadvies? Ook in deze tijd staan we (online) voor je klaar! Kijk hier voor meer informatie. 

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De cursus International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) bestaat uit verschillende modules. Er zijn vier theorieblokken en een praktisch gedeelte.

Theoretisch gedeelte

 1. Lasprocessen en apparatuur (Welding processes and equipment)
 2. Materialen en materiaalgedrag bij het lassen ( Materials and their behavior during welding)
 3. Constructie en ontwerp (Construction and design)
 4. Fabricage en toepassingen ( Fabrication, applications engineering and cases)

Praktisch gedeelte

 • Deel A: materiaalonderzoek in het laboratorium, destructief en niet-destructief onderzoek. Demonstratie van het effect van verschillende parameters die het lasproces beïnvloeden.
 • Deel B: Praktijk lassen autogeen, elektrisch, MIG/MAG en TIG.

NB: Heb je een NIL-diploma niveau 1? Dan krijg je een vrijstelling voor dat specifieke lasproces bij het praktisch gedeelte. Dit geldt voor autogeen lassen, elektrisch lassen/BMBE en MIG/MAG.

Tijdens de opleiding International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) krijg je theorie- en praktijkles. Hiermee sluit de cursus optimaal aan bij het werk waar je als lasser mee te maken krijgt.

Elk blok sluit je af met een examen volgens de voorschriften van het International Institute of Welding (IIW). De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Voor de practica en het praktijkgedeelte krijg je een verklaring van de school.

Heb je alle examens gehaald? Dan ontvang je het internationaal erkende diploma International Welding Technologist.


Toelating

Je hebt:

 • een technisch diploma (minimaal EQF-level 5), of
 • een MTS- of HTS-diploma, of
 • een NIL-schakelcursus sMLT-diploma, óf
 • een technisch MBO 4-diploma en minimaal 2 jaar ervaring in de lasbranche.

Voor de toelating stuur je ons je cv en kopieën van je diploma's.


Docenten

De docenten van de opleiding zijn expert in hun vakgebied en zeer bekend in de laswereld. Zij beschikken over de kennis en vaardigheden die je als international welding technologist nodig hebt, en kunnen deze goed overdragen.


Na deze opleiding

Na het behalen van het NIL-examen ben je een internationaal erkend welding technologist. Hiermee geef je je carrière een mooie impuls. De cursus is een goede uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk.

Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.

Wil je na de opleiding verder studeren? De bachelorcursus Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2) sluit goed aan bij deze opleiding. Als IWT’er weet je veel over materialen, verbindingen en constructies. Daarom is het mogelijk vrijstelling te krijgen. Dit scheelt je driekwart jaar. Op de totale cursuskosten krijg je ook nog eens 25% korting.


Overige informatie

De bachelorcursus International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) kost € 5650, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief boeken, practica en cases en exclusief de door het NIL vastgestelde examengelden. Deze zijn te vinden op de website van het NIL.

De opleiding IWT/MLT is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven in overeenstemming met de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).

Waarom International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) bij de HU?

 • Volg interactieve colleges

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als professional staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De cursus IWI-C is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).

NIL beeldmerk
iww logo
iww logo
Interieur Koningsbergerstraat 9 (Domstad), leslocatie Hogeschool Utrecht

Interesse in de opleiding International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT)?