International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT)

Wil je een internationaal erkend lastechnicus worden? Tijdens de laskaderopleiding International Welding Technologist / Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) leer je de vaardigheden die je nodig hebt voor de voorbereiding, uitvoering en controle van lastechnische werken.

Leslocatie Hogeschool Utrecht Domstad Koningsbergerstraat 9

In constructies worden nieuwe hoogwaardige materialen toegepast om deze lichter en betrouwbaarder te maken. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen. Er is sprake van toenemende automatisering van productieprocessen. Daarom is het belangrijk dat je als lastechnicus professionele kennis van de lastechniek en materiaalkunde in huis hebt. Tijdens deze cursus, een samenwerking tussen Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland, leer je precies wat je moet weten.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl, of 088 481 87 01 of Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73 . We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Startmoment 2 september 2024 (start gegarandeerd)
Lesdata Maandagen van 10.00 – 17.10 uur. Houd rekening met een aantal les- en practicumdagen op woensdag.
Studie-investering 10-16 uur per week (inclusief colleges van 8 lesuren). Houd naast de lesuren rekening met (afhankelijk van kennis en ervaring) 5 tot 10 uur thuisstudie.
Kosten

€ 4400 (vrij van btw)

Voor de lessen betaal  je € 4400,-, vrij van btw. Daarnaast geldt een verplicht arrangement voor praktijklessen en catering van € 1300,-. Ook de boeken bestellen wij voor je. Via de opleiding krijg je toegang tot NEN Connect. De totaalprijs is € 6250,- (0% BTW). De NIL examenkosten worden door het NIL direct aan de deelnemers gefactureerd.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Geen minimum of maximum aantal deelnemers
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Internationaal erkend diploma International Welding Technologist

Kennismaken op locatie

Heb je je online georiënteerd en wil je ons graag persoonlijk ontmoeten? Kom naar de studiekeuze-events op locatie!

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De opleiding International Welding Technologist / Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) bestaat uit verschillende modules. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met normen en regelgeving zoals EN 1090, de NEN-EN-ISO 3834 en EN-ISO 14731. Je verdiept je onder andere in lasprocessen, apparatuur, materialen, constructies, fabricage en toepassingen. Maar ook onderwerpen als bedrijfseconomische facetten in het productieproces komen aan bod. 

Er zijn vier theorieblokken en een praktisch gedeelte.

Theoretisch gedeelte

 1. Lasprocessen en apparatuur (Welding processes and equipment)
 2. Materialen en materiaalgedrag bij het lassen ( Materials and their behavior during welding)
 3. Constructie en ontwerp (Construction and design)
 4. Fabricage en toepassingen ( Fabrication, applications engineering and cases)

Praktisch gedeelte

 • Deel A: materiaalonderzoek in het laboratorium, destructief en niet-destructief onderzoek. Demonstratie van het effect van verschillende parameters die het lasproces beïnvloeden.
 • Deel B: Praktijk lassen autogeen, elektrisch, MIG/MAG en TIG.

NB: Heb je een NIL-diploma niveau 1? Dan krijg je een vrijstelling voor dat specifieke lasproces bij het praktisch gedeelte. Dit geldt voor autogeen lassen, elektrisch lassen/BMBE en MIG/MAG.

Tijdens de opleiding International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) krijg je theorie- en praktijkles. Hiermee sluit de cursus optimaal aan bij het werk waar je als lasser mee te maken krijgt.

Elk blok sluit je af met een examen volgens de voorschriften van het International Institute of Welding (IIW). De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Voor de practica en het praktijkgedeelte krijg je een verklaring van de school.

Ben je voldoende aanwezig geweest en heb je alle NIL examens gehaald? Dan ontvang je het internationaal erkende diploma International Welding Technologist.

Toelating

Je hebt:

 • Diploma van een MTS- of HTS-opleiding in een technische richting.
 • Diploma van een technische of aan techniek gerelateerde MBO4 opleiding.
 • Diploma van de NIL schakelcursus sMLT en minimaal 2 jaar werkervaring in de lasbranche. In dit geval moet je een CV overleggen met relevante werkervaring en opleidingen.

Voor de toelating stuur je ons je CV met relevante werkervaring en opleidingen.

Docenten

De docenten van de opleiding zijn expert in hun vakgebied en zeer bekend in de laswereld. Zij beschikken over de kennis en vaardigheden die je als International Welding Technologist nodig hebt, en kunnen deze goed overdragen.

Na deze opleiding

Na het behalen van het NIL-examen ben je een internationaal erkend welding technologist. Hiermee geef je je carrière een mooie impuls. De cursus is een goede uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk.

 • Adviseren:
  Op basis van gedegen lastechnische kennis een voorstel voor de juiste lasmethode kunnen maken.
 • Aantonen:
  Voor aanvang productie aantonen dat de lasmethode voldoet aan de gestelde eisen.
 • Vastleggen:
  Vastleggen en bewaken van alle procedures en uitvoering.
 • Controleren:
  Controleren van product en halffabricaten d.m.v. een inspectie- en testplan.

Wil je na de opleiding verder studeren? De opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2) sluit goed aan. Als International Welding Technologist weet je veel over materialen, verbindingen en constructies. Daarom is het mogelijk vrijstelling te krijgen. Dit scheelt je een jaar. Op de totale cursuskosten krijg je ook nog eens 25% korting.

Overige informatie

Voor de lessen betaalt u € 4400,-(0% BTW), daarnaast geldt een verplicht arrangement voor praktijklessen en catering van € 1300,-. Ook de boeken bestellen wij voor u. Via de opleiding krijgt u toegang tot NEN Connect. De totaalprijs is € 6250,- (0% BTW). De NIL examenkosten worden door het NIL direct aan de deelnemers gefactureerd.

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Je regelt deze aanvraag eenvoudig via www.oom.nl.

Waarom International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) bij de HU?

 • Volg interactieve colleges

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als professional staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De cursus IWI-C is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).

iww logo
iww logo
NIL beeldmerk
Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Koningsbergerstraat 9

Interesse in de opleiding International Welding Technologist/Middelbare Lastechniek (IWT/MLT)?