Metaalkunde

De post-hbo-opleiding Metaalkunde is gericht op het doordacht ontwerpen en produceren van hoogwaardige metalen producten en installaties. Ook verantwoord en efficiënt onderhoud komt aan de orde, net als het doorgronden van metalen constructies om te voorkomen dat ze bezwijken.

Voorbeeld van een praktijk situatie met studenten

Na de opleiding weet je het conceptontwerp zó te beïnvloeden dat de levensloop van je product is geoptimaliseerd. Je leert welke materiaalgroepen je het beste kunt toepassen en welke materialencombinaties aan te raden zijn. Ook weet je wanneer je staal moet gebruiken. Met al deze inzichten kun je betere keuzes maken in materialen en de bewerking ervan.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Open avond 11 juni

Kom dinsdagavond 11 juni naar onze open avond in Utrecht. Je bent welkom tussen 18.00 en 21.00 uur.

Handig om te weten

Start 23 september 2019
Lesdata Maandagen (13:00 - 18:30 uur)
Studie-investering 12-18 uur per week (inclusief colleges van 6 lesuren)
Kosten € 8350 (vrij van btw)
Deelnemers 10-25
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht, Incompany
Diploma Na het succesvol afronden van deze post-bachelorcursus ontvang je een post-hbo-diploma met de studie-investering (960 uur). Dit geldt alleen als u ook uw scriptie heeft afgerond. Anders ontvangt u een certificaat van Hogeschool Utrecht met de studie-investering (840 uur).
Prijsinformatie Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Opleidingsinhoud

De opleiding Metaalkunde is gericht op technici die in hun werk te maken hebben met metalen. Maar er zijn veel meer beroepsgroepen die profijt hebben van een gedegen kennis van de metaalkunde. Denk aan sales engineers, constructeurs, productontwikkelaars, procesengineers en -technologen en medewerkers van inspectie-, onderhouds- en kwaliteitsafdelingen en advies- en ingenieursbureaus.

Het cursusprogramma bestaat uit:

 • Algemene Metaalkunde
  Je leert metalen, hun opbouw en hun processen begrijpen. Om je kennis op te frissen kun je facultatief wiskunde volgen via zelfstudie.
 • Module Fabricagetechnologie & Ontwerp
  In deze module doe je de nodige kennis op om van een concept tot een goed product te komen.
 • Module Schade & Preventie
  Je leert omgaan met schadegevallen, van oorzaak tot oplossing.
 • Scriptie
  Je eindscriptie gaat over een vraagstuk uit je eigen organisatie.
 • Practica

In deze opleiding krijg je een combinatie van klassikaal onderwijs en practica. Ook schrijf je een scriptie. Wat al deze vormen gemeen hebben, is dat ze een sterke focus op de praktijk hebben. Wat je tijdens de lessen leert, kun je meteen gebruiken op je werk.Ook voor de scriptie pak je een onderwerp uit de eigen werkomgeving.

Je leert:

 • conceptontwerpen zo te beïnvloeden dat de levensloop van een product optimaal is;
 • welke materiaalgroepen het beste kunnen worden toegepast;
 • het effect van berekeningen in te schatten die zijn voorgeschreven in ontwerpcodes;
 • ontwerpen controleren en beoordelen;
 • kritisch vragen stellen over fabricage;
 • (corrosie-) tests te begeleiden en te overzien;
 • testresultaten interpreteren en gepaste actie te ondernemen;
 • onderzoeksopzetten te beoordelen in het geval van schade.

Toelating

Je hebt een master-, bachelor- of hbo-diploma in een technische richting (Werktuigbouwkunde, Materiaalkunde, Civiele Techniek, Maritieme Techniek, Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Elektrotechniek of Chemische Technologie). Heb je een ander diploma gecombineerd met aantoonbare relevante werkervaring? Dan is er een intakegesprek om te zien of je kunt worden toegelaten.


Docenten

De docenten van de post-hbo-opleiding Metaalkunde zijn experts in je vakgebied.


Na deze opleiding

Na de opleiding Metaalkunde krijg je een post-hbo-diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland met vermelding van de studie-investering. Met de opgedane kennis en vaardigheden op het gebied van metaalkunde heb je een goede uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk. Zo kun je je carrière een nieuwe impuls geven.

Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.

Ben je nog niet uitgeleerd? De post-bachelorcursus Corrosie en Corrosiebeheersing biedt een mooie verdieping op de opleiding Metaalkunde.


Overige informatie

De post-bachelorcursus Metaalkunde kost € 8350, vrij van btw. Hier zijn enkele boeken en de digitale lesmaterialen bij inbegrepen.

De opleiding heeft een sterke focus op de praktijk. Er is volop ruimte voor het inbrengen van eigen praktijkcases en het uitwisselen van ervaringen met je medecursisten. De kennis die je opdoet, pas je meteen toe in je werk.

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Deze aanvraag regel je eenvoudig via www.oom.nl.

Waarom Metaalkunde bij de HU?

 • Leer van de experts

  Een opleiding aan de HU betekent bevlogen docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk. Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • De enige verdiepende post-hbo opleiding Metaalkunde in Nederland.

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • Midden in het land

  Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.


Voorbeeld van een leeromgeving van studenten

Interesse in de opleiding Metaalkunde?

Vragen over de opleiding?

Volg deze opleiding