Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2)

Inspecties worden steeds belangrijker bij de kwaliteitscontrole van nieuwe producten en voor veilig en economisch verantwoord gebruik van installaties in verschillende industrietakken. De petrochemische industrie, energietechniek, de staalbouw en de offshore maken gebruik van complexe constructies en insluitsystemen, al dan niet onder druk. Gedegen inspectie daarvan kan van levensbelang zijn. Om deze controles en onderzoeken op verantwoorde wijze uit te kunnen voeren, zijn goed opgeleide deskundigen nodig.

HU Deeltijdopleidingen

Na het succesvol doorlopen van de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2) kan je je laten certificeren. Dat kan bij de Stichting Hobéon SKO. Met het bekende certificaat van Hobéon toon je aan dat je op verantwoorde wijze en conform de wettelijke eisen een inspectie uitvoert. De opleiding is één van de vereiste onderdelen voorafgaand aan het certificatietraject bij de Stichting Hobéon SKO tot Inspectie- en Keuringsdeskundige level 2. In de opleiding leg je de basis voor certificering. Na de opleiding kun je het certificatieonderzoek doorlopen, waarin je een praktijkverslag maakt en een mondeling examen krijgt

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73, of Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl of 088 481 87 01. We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Start 5 september 2022
Lesdata Maandag 10.00 - 17.10 uur (practica kunnen op andere dagen plaatsvinden). De opleiding duurt 2 jaar. Heeft u een IWT diploma? U kunt de opleiding in 1 jaar afronden. Wilt u ook opgaan voor de IWT NIL examens? Dit kan met een kleine extra investering gedurende de opleiding.
Studie-investering 10-16 uur per week (inclusief colleges van 8 lesuren)
Kosten € 12250 (vrij van btw)
Deelnemers 12-30
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , HU locaties
Diploma Certificaat met de studie-investering - 1000 uur
Prijsinformatie

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Studeer voordelig met het STAP budget

Voor deze cursus kun je een STAP-budget aanvragen. Daarmee studeer je met een flinke korting of zelfs gratis. Lees alles over de aanvraagprocedure.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

In de petrochemische industrie, energietechniek, de staalbouw en de offshore zijn inspecteurs nodig die de veiligheid en kwaliteit van complexe constructies en insluitsystemen onderzoeken. Dit kan zowel in de nieuwbouw- als de gebruiksfase zijn.

De opleiding is bedoeld voor technici die te maken hebben met inspectie- en keuringsactiviteiten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Inspectie (algemeen): o.a. inspectieprogramma's en -plannen
 • Inspectie- en onderhoudstrategie
 • Wet- en regelgeving: o.a. voor druk – en insluitsystemen
 • Installatiekennis: o.a. staalconstructies, leidingsystemen, drukapparatuur, appendages, beveiligingen en opslagtanks
 • Installatiebeoordeling: opbouw van installaties, risicomodellen en installatieschema's lezen en beoordelen
 • Materialenkennis: o.a. eigenschappen van materialen en materiaalkeuze, materiaalbeproevingen en degradatie van materialen, diverse verbindingstechnieken (niveau IWT)
 • Constructieleer: o.a. belastingsgevallen en wanddikteberekeningen voor insluitsystemen
 • Niet-destructief onderzoek (NDO)
 • Meten
 • Kwaliteitsmanagement: o.a. normering als ISO 9001, ISO 14000, ISO 17020 en 17025.

Daarnaast is er aandacht voor persoonlijke vaardigheden en competentie ontwikkeling. Ook behandel je diverse cases uit de praktijk op het gebied van lassen, NDO, inspectieplannen en –rapportages en persoonlijke vaardigheden.

Je volgt (hoor)colleges, practica en cases. Het lesmateriaal voor zelfstudie vind je in de digitale leeromgeving.

De leerdoelen zijn het behalen van de benodigde competenties zoals beschreven binnen de Regeling SKK. Deze vind je als download op de website van de Stichting Hobéon SKO.

Toelating

Je hebt een afgeronde mbo-opleiding (niveau 4) Werktuigbouwkunde, Metaalkunde, Fijnmechanische techniek, Procestechniek of Scheepswerktuigkunde, of een daarvan afgeleide opleiding.  

Heb je een andere vooropleiding op mbo4 niveau? Neem dan contact met ons op om te zien wat de mogelijkheden zijn door middel van een Deficiëntieonderzoek. De kosten van een Deficiëntieonderzoek zijn € 300. Je vooropleiding wordt in dit onderzoek vergeleken met de direct toelaatbare vooropleidingen.

Voldoe je niet aan de gestelde voorwaarden, dan biedt de schakelcursus I&K2/IWT alsnog mogelijkheid voor toelating tot de opleiding. 

Docenten

Je krijgt les van docenten van Hogeschool Utrecht en vakspecialisten uit het bedrijfsleven. Zij weten wat er speelt en hebben een goed gevoel voor de praktijk. Om de kwaliteit van de opleiding te bewaken zijn vakspecialisten, het bedrijfsleven, de Stichting Hobéon SKO en de Nederlandse Vereniging voor Kwaliteitstoezicht, Inspectie en Niet-destructieve Techniek (KINT) betrokken.

Na deze opleiding

Met deze opleiding ben je klaar voor het certificatieonderzoek voor de Hobéon SKO-certificering I&K-2.

Na de opleiding kun je het certificatieonderzoek aanvragen voor de Hobéon SKO-certificering tot Inspectie- en keuringsdeskundige level 2 (I&K2). Met het bekende certificaat van Hobéon toon je aan dat je op verantwoorde wijze en conform de wettelijke eisen een inspectie uitvoert. Dit traject bestaat uit een Praktijkverslag en een mondeling examen. Wil je begeleiding bij de voorbereiding? Volg dan het IKT Certificering-Begeleidingstraject van de HU.

Op de website van de Stichting Hobéon SKO vind je de eisen die aan je beroepsopleiding, werk- en denkniveau en werkervaring worden gesteld.

Met het bekende certificaat van Hobéon SKO toon je aan dat je op verantwoorde wijze en conform de wettelijke eisen een inspectie uitvoert. Het is een mooie uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk. Het is ook mogelijk enkel de opleiding te volgen.

Liever doorstuderen? Opleidingen als de bachelorcursus International Welding Technologist of de post-bachelorcursus Corrosie en Corrosiebeheersing sluiten goed aan bij jouw achtergrond.

Er is de mogelijkheid om de International Welding Technologist opleiding binnen de I&K2 opleiding te volgen. Dit kan door een aantal weken extra vakken te volgen. Deze vinden plaats na afronding van het jaar van de opleiding die zich richt op de lastechniek. Daarnaast neem je dan deel aan de NIL examens.

Wanneer je een hbo-diploma wilt halen, kun je kiezen voor de bachelor Werktuigbouwkunde in deeltijd, met uitstroomprofiel I&K3.

Overige informatie

De bachelorcursus Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2) kost € 12.250, vrij van btw. Hier zijn de practica bij inbegrepen. Prijs is afhankelijk van vooropleiding IWT of wens IWT te gaan behalen.

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Je regelt deze aanvraag eenvoudig via www.oom.nl.

De opleiding is ontwikkeld in overleg met vakspecialisten, het bedrijfsleven, de Stichting Hobéon SKO en de Nederlandse Vereniging voor Kwaliteitstoezicht, Inspectie en Niet-destructieve Techniek (KINT).

Waarom Inspectie- en Keuringstechnieken (I&K2) bij de HU?

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de digitale leeromgeving kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

Ingang Padualaan 97, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2)?