Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2)

Inspecties worden steeds belangrijker bij de kwaliteitscontrole van nieuwe producten en voor veilig en economisch verantwoord gebruik van installaties in verschillende industrietakken. De petrochemische industrie, energietechniek, de staalbouw en de offshore maken gebruik van complexe constructies en insluitsystemen, al dan niet onder druk. Gedegen inspectie daarvan kan van levensbelang zijn. Om deze controles en onderzoeken op verantwoorde wijze uit te kunnen voeren, zijn goed opgeleide deskundigen nodig.

HU Deeltijdopleidingen

Na het succesvol doorlopen van de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2) kan je je laten certificeren. Dat kan bij de Stichting Hobéon SKO na de opleiding. Met het certificaat van Hobéon toon je aan dat je vakbekwaam bent. De opleiding is één van de vereiste onderdelen voorafgaand aan het certificatietraject bij de Stichting Hobéon SKO tot Inspectie- en Keuringsdeskundige level 2.  In de opleiding leg je de basis voor certificering. Na de opleiding kun je het certificatieonderzoek doorlopen, waarin je een praktijkverslag maakt en een mondeling examen krijgt.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73, of Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl of 088 481 87 01. We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Startmoment 2 september 2024
Lesdata Maandag 10.00 - 17.10 uur (practica kunnen op andere dagen plaatsvinden). De opleiding duurt 2 jaar. Heeft u een IWT diploma? U kunt de opleiding in 1 jaar afronden. Wilt u ook opgaan voor de IWT NIL examens? Dit kan met een kleine extra investering gedurende de opleiding. 
Studie-investering 16 uur per week (inclusief colleges van 8 lesuren)
Kosten

€ 12700 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , HU locaties
Diploma Certificaat met de studie-investering

Kennismaken op locatie

Heb je je online georiënteerd en wil je ons graag persoonlijk ontmoeten? Kom naar de studiekeuze-events op locatie!

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

In de petrochemische industrie, energietechniek, de staalbouw en de offshore zijn inspecteurs nodig die de veiligheid en kwaliteit van complexe constructies en insluitsystemen onderzoeken. Dit kan zowel in de nieuwbouw- als de gebruiksfase zijn.

We hebben een lasjaar en een inspectie jaar. In het lasjaar worden materialen, lastechnieken en constructieleer samen met IWT gevolgd. In het inspectiejaar worden aspecten behandeld als wet- en regelgeving, inspectie- en onderhoudstrategieën, niet-destructief onderzoek, kwaliteitsmanagement en installatiebeoordelingen.

Daarnaast is er aandacht voor persoonlijke vaardigheden en competentie ontwikkeling. Ook behandel je diverse cases uit de praktijk op het gebied van lassen, NDO, inspectieplannen en –rapportages en persoonlijke vaardigheden.

Je volgt (hoor)colleges, practica en cases. Het lesmateriaal voor zelfstudie vind je in de digitale leeromgeving.

De leerdoelen zijn het behalen van de benodigde competenties zoals beschreven binnen de Regeling SKK. Deze vind je als download op de website van Inspectiedeskundige.

Toelating

Je hebt een afgeronde mbo-opleiding (niveau 4) Werktuigbouwkunde, Metaalkunde, Fijnmechanische techniek, Procestechniek of Scheepswerktuigkunde of een daarvan afgeleide opleiding. Heb je een andere vooropleiding op mbo4-niveau? Neem dan contact met ons op om te zien wat de mogelijkheden zijn door middel van een Deficiëntieonderzoek. De kosten van een Deficiëntieonderzoek zijn € 300. Je vooropleiding wordt in dit onderzoek vergeleken met de direct toelaatbare vooropleidingen.

Docenten

Je krijgt les van docenten van Hogeschool Utrecht en vakspecialisten uit het bedrijfsleven. Zij weten wat er speelt en hebben een goed gevoel voor de praktijk. Om de kwaliteit van de opleiding te bewaken zijn vakspecialisten, het bedrijfsleven en de Stichting Hobéon SKO betrokken.

Na deze opleiding

Met deze opleiding ben je klaar voor het certificatieonderzoek voor de Hobéon SKO-certificering I&K-2.

Het is een mooie uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk. Het is ook mogelijk enkel de opleiding te volgen.

Wil je doorstuderen? Opleidingen als Metaaldeskundige of Corrosie en Corrosiebeheersing sluiten goed aan bij jouw achtergrond

Er is de mogelijkheid om de International Welding Technologist (incl link) opleiding binnen de I&K2 opleiding te volgen. Dit kan door een aantal weken extra vakken te volgen. Deze vinden plaats na afronding van het jaar van de opleiding die zich richt op de lastechniek. Dan neem je deel aan de NIL examens.

Wanneer je een hbo-diploma wilt halen, kun je kiezen voor de bachelor Werktuigbouwkunde in deeltijd, met uitstroomprofiel I&K3.

Na de opleiding kun je het certificatieonderzoek aanvragen voor de Hobéon SKO-certificering tot Inspectie- en keuringsdeskundige level 2 (I&K2). Met het bekende certificaat van Hobéon toon je aan dat je op verantwoorde wijze en conform de wettelijke eisen een inspectie uitvoert. Dit traject bestaat uit een Praktijkverslag en een mondeling examen. 

Op de website van de Inspectiedeskundige vind je de eisen die aan je beroepsopleiding, werk- en denkniveau en werkervaring worden gesteld.

Overige informatie

De bachelorcursus Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2) kost € 12.700, vrij van btw. Hier zijn de catering en de practica bij inbegrepen. Heb je een vooropleiding IWT, dan krijgt u een korting. Je betaalt € 9.150, vrij van btw.

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Je regelt deze aanvraag eenvoudig via www.oom.nl.

Waarom Inspectie- en Keuringstechnieken (I&K2) bij de HU?

  • Kom verder in je carrière

    De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

  • Kies een praktijkgerichte opleiding

    De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

  • Combineer studie, werk en privé

    Door de digitale leeromgeving kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

Leslocatie van Hogeschool Utrecht, Padualaan 99

Interesse in de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2)?