International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI)

Wil je een internationaal erkend laspraktijkingenieur worden? Volg dan deze tweejarige post-bacheloropleiding International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI). Je kunt deze studie goed combineren met je werk.

HU Deeltijdopleidingen

De opleiding geeft je een brede kijk op lastechnologie en metaalkunde. Dit heb je ook nodig: er worden tegenwoordig steeds meer nieuwe hoogwaardige materialen gebruikt voor constructies en steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl, of 088 481 87 01 of Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73 . We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Start 22 februari 2022 (gegarandeerde start)
Lesdata Dinsdag 13.00 - 18.30 uur. Practica kunnen ook op andere tijden plaatsvinden.
Studie-investering 12-18 uur per week (inclusief colleges van 6 lesuren)
Kosten € 13500 (vrij van btw)
Deelnemers 12-30
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Internationaal erkend diploma International Welding Engineer (IWE)
Prijsinformatie Informatie over eventueel aanvullende kosten lees je onder Overige informatie.

Online open evenings

Do you want some personal advice? Meet us online between 1 and 12 February.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De opleiding International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) is goed te combineren met je werk. De opbouw is modulair en bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Dit is geheel volgens de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW). Tijdens de opleiding kun je contacten leggen met experts uit de industrie en het bedrijfsleven.

Theoretisch gedeelte

Blok 1: Lasprocessen en apparatuur

Blok 2: Materialen en materiaalgedrag tijdens lassen

Blok 3: Constructie en ontwerp

Blok 4: Fabricage en toepassingen

Praktisch gedeelte

 • Praktische lasoefeningen (BmBE, MIG, TIG, en autogene lastechnieken): 5 dagen.
 • Diverse onderwerpen, zoals proces- herkenning, meten bij lassen, parameterinstelling, rendementsbepaling, spatgedrag en demonstraties: 3 dagen.
 • Metallografisch en mechanisch onderzoek: 1,5 dag.
 • Niet Destructief Onderzoek (NDO) (filmlezen, ultrasoon, magnetisch en penetrant onderzoek): 1,5 dag.

In het ene jaar komen de theorie van blok 2 en 3 aan de orde, in het andere de blokken 1 en 4. Aan het eind van de opleiding worden alle onderwerpen geïntegreerd. Dit gebeurt aan de hand van vijf cases, die elk één dag duren.Dit is een goede voorbereiding op het afsluitende NIL examen.

Als je door COVID klachten thuis moet blijven, dan hoef je geen onderwijs te missen. Door gebruik te maken van verschillende technische middelen maken wij hybride onderwijs mogelijk. Zo kun je onderwijs blijven volgen en aan de 90% aanwezigheidsverplichting voldoen.

Na de IWE-opleiding wordt van je verwacht dat je kennis m.b.t. de lastechnologie kan verwerven en deze kritisch weet toe te passen. Je kan complexe en onvoorspelbare problemen op hoog niveau oplossen. Je bent in staat technische activiteiten of projecten met betrekking tot lasapplicaties te beheren. Je bent in staat verantwoordelijkheid te nemen voor de besluitvorming in onvoorspelbare werkcontext. Tevens lukt het je verantwoordelijkheid te nemen voor de professionele ontwikkeling van individuen en groepen. Leerdoelen op vak niveau zijn te vinden in het lesmateriaal.

Elk blok sluit je af met een schriftelijk en mondeling examen volgens de voorschriften van het International Institute of Welding (IIW). De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Aanwezigheid tijdens de practica is verplicht en voor de lessen geldt een 90% aanwezigheidsverplichting. 

Heb je alle NIL examens gehaald? Dan ontvang je het internationaal erkende diploma International Welding Engineer (IWE). Hiermee kun je een aanvraag indienen voor een NIL-certificaat Laspraktijkingenieur.

Toelating

Je hebt:

 • een technische of aan techniek gerelateerde opleiding op hbo- of wo-niveau (minimaal EQF-level 6)

Bij twijfel beoordeelt de examencommissie van het NIL of je mag deelnemen aan de NIL-examens. We raden je aan om dit te checken voordat je aan de opleiding begint.

Docenten

De docenten van de opleiding zijn expert in hun vakgebied en zeer bekend in de laswereld. Zij beschikken over de kennis en vaardigheden die je als International Welding Engineer nodig hebt, en kunnen deze goed overdragen.

Na deze opleiding

Na het behalen van het NIL-examen ben je een internationaal erkend International Welding Engineer (IWE). Dat betekent dat je een diploma op zak hebt dat internationaal hooggewaardeerd wordt. Hiermee geef je je carrière een mooie impuls. Deze kaderopleiding is een goede uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk.

Toenemende automatisering, lichter en betrouwbaarder moeten construeren, werken met nieuwe en hergebruikte metalen en strenger wordende veiligheidseisen, dit is een greep waar de IWE-er mee te maken heeft. 

Je voldoet met het behalen van je International Welding Engineer (IWE) diploma aan alle EN-ISO 14731-eisen van het hoogste niveau van "Lascoördinatie: personeel met uitgebreide technische kennis". Vanuit de regelgeving (PED, NEN-EN 1090 en ISO 3834) ben je bevoegd als lascoördinator. 

 

Wil je verder studeren? De post-hbo opleiding Metaalkunde sluit goed aan bij wat je tijdens deze opleiding hebt geleerd.

Ook is het mogelijk de International Welding Inspection Personnel - level C (IWI-C) te volgen.


Overige informatie

De post-bachelorcursus International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) kost € 13.500, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief boeken, practica en cases en exclusief de door NIL vastgestelde examengelden. Deze zijn te vinden op de website van het NIL.

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Je regelt deze aanvraag eenvoudig via www.oom.nl.

Waarom International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) bij de HU?

 • Samenwerkend leren

  Veel mogelijkheden tot het stellen van vragen, samenwerken in leerteams en oefenen van examens.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Vergroot je netwerk

  Je hebt veel contact met docenten en vakgenoten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

International Welding Engineer (IWE) is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).

NIL beeldmerk
iww logo