International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI)

Wil je een internationaal erkend laspraktijkingenieur worden? Volg dan de post-bacheloropleiding International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI).

De opleiding geeft je een brede kijk op lastechnologie en metaalkunde. Dit heb je ook nodig: er worden tegenwoordig steeds meer nieuwe hoogwaardige materialen gebruikt voor constructies en steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen.

Ontdek de opleiding International Welding Engineer aan de HU

Video afspelen
1:50
Marcel van Wonderen

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl, of 088 481 87 01 of Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73 . We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Start 7 maart 2023
Lesdata tot zomer 2023: dinsdag 13.00-18.30 uur
na zomer 2023 : maandag 10.00-17.10 uur.
Practica kunnen op andere dagen plaatsvinden.
Studie-investering 6-8 uur per week (exclusief colleges van 6 lesuren)
Kosten € 13500 (vrij van btw)
Deelnemers 12-30
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Internationaal erkend diploma International Welding Engineer (IWE)
Prijsinformatie Informatie over eventueel aanvullende kosten lees je onder Overige informatie.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Studenten hebben lol in de klas

Open avond technische opleidingen

Meer weten over deze opleiding? Kom op 9 maart van 18.00 tot 20.00 naar de open avond Koningsbergerstraat 9, locatie Domstad in Utrecht. We staan klaar voor jou en je vragen. 

Meld je aan

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De opleiding International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) is goed te combineren met je werk. De opbouw is modulair en bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Dit is geheel volgens de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW). Tijdens de opleiding kun je contacten leggen met experts uit de industrie en het bedrijfsleven.

Theoretisch gedeelte

Blok 1: Lasprocessen en apparatuur

Blok 2: Materialen en materiaalgedrag tijdens lassen

Blok 3: Constructie en ontwerp

Blok 4: Fabricage en toepassingen

Praktisch gedeelte

 • Praktische lasoefeningen (BmBE, MIG, TIG, en autogene lastechnieken): 5 dagen.
 • Diverse onderwerpen, zoals proces- herkenning, meten bij lassen, parameterinstelling, rendementsbepaling, spatgedrag en demonstraties: 3 dagen.
 • Metallografisch en mechanisch onderzoek: 1,5 dag.
 • Niet Destructief Onderzoek (NDO) (filmlezen, ultrasoon, magnetisch en penetrant onderzoek): 1,5 dag.

Je start met het blok Constructie en ontwerp en sluit af met het blok Fabricage en toepassingen. Integratie van de kennis uit de verschillende blokken vindt plaats in de vorm van vijf cases, die elk één dag duren. Dit is een goede voorbereiding op het afsluitende NIL examen.

Na de IWE-opleiding wordt van je verwacht dat je kennis m.b.t. de lastechnologie kan verwerven en deze kritisch weet toe te passen. Je kan complexe en onvoorspelbare problemen op hoog niveau oplossen. Je bent in staat technische activiteiten of projecten met betrekking tot lasapplicaties te beheren. Je bent in staat verantwoordelijkheid te nemen voor de besluitvorming in onvoorspelbare werkcontext. Tevens lukt het je verantwoordelijkheid te nemen voor de professionele ontwikkeling van individuen en groepen. Leerdoelen op vak niveau zijn te vinden in het lesmateriaal.

Elk blok sluit je af met een schriftelijk en mondeling examen volgens de voorschriften van het International Institute of Welding (IIW). De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Aanwezigheid tijdens de practica is verplicht en voor de lessen geldt een 90% aanwezigheidsverplichting. 

Heb je alle NIL examens gehaald? Dan ontvang je het internationaal erkende diploma International Welding Engineer (IWE). Hiermee kun je een aanvraag indienen voor een NIL-certificaat Laspraktijkingenieur.

Toelating

Je hebt:

 • een diploma/getuigschrift van een technische of aan techniek gerelateerde erkende opleiding afgerond met minimaal een Bachelor of ingenieurstitel, minimaal EQF level 6.
 • of je hebt een diploma in een andere richting, maar voldoende ervaring op het gebied van lastechniek. In dit geval beoordeelt de examencommissie of je toelaatbaar bent.

Indien de vooropleiding niet aan bovenstaande voldoet, dan kan je deelnemen als gast. Enkele jaren praktijkervaring is een voordeel bij het volgen van de cursus (niet noodzakelijk).

Docenten

De docenten van de opleiding zijn expert in hun vakgebied en zeer bekend in de laswereld. Zij beschikken over de kennis en vaardigheden die je als International Welding Engineer nodig hebt, en kunnen deze goed overdragen.

Na deze opleiding

Na het behalen van het NIL-examen ben je een internationaal erkend International Welding Engineer (IWE). Dat betekent dat je een diploma op zak hebt dat internationaal hooggewaardeerd wordt. Hiermee geef je je carrière een mooie impuls. Deze kaderopleiding is een goede uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk.

Als IWE-er heb je onder meer te maken met toenemende automatisering, lichter en betrouwbaarder moeten construeren, werken met nieuwe en hergebruikte metalen en strenger wordende veiligheidseisen, dit is een greep waar de IWE-er mee te maken heeft. 

Je voldoet met het behalen van je International Welding Engineer (IWE) diploma aan alle EN-ISO 14731-eisen van het hoogste niveau van "Lascoördinatie: personeel met uitgebreide technische kennis". Vanuit de regelgeving (PED, NEN-EN 1090 en ISO 3834) ben je bevoegd als lascoördinator. 

 

Wil je verder studeren? Wil je verdiepende kennis krijgen op het gebied van lasinspectie en je willen specialiseren als (las)inspecteur volg dan de opleiding International Welding Inspection Personnel - level C (IWI-C). De post-hbo opleiding Metaaldeskundige sluit ook goed aan bij wat je tijdens deze opleiding hebt geleerd.

Overige informatie

De opleiding International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) kost € 13.500, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief boeken, practica en cases. Via de opleiding krijg je toegang tot NEN Connect. Het bedrag is exclusief de door NIL vastgestelde examengelden. Deze zijn te vinden op de website van het NIL. Houd verder rekening met parkeerkosten en extra kosten voor de lunch. 

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Je regelt deze aanvraag eenvoudig via www.oom.nl.

Waarom International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) bij de HU?

 • Samenwerkend leren

  Veel mogelijkheden tot het stellen van vragen, samenwerken in leerteams en oefenen van examens.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Vergroot je netwerk

  Je hebt veel contact met docenten en vakgenoten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

International Welding Engineer (IWE) is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).

NIL beeldmerk
iww logo
Harm Grandia

"Met deze opleiding haal ik meer kennis en expertise in huis."

Harm Grandia cursist