International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI)
Als International Welding Engineer (IWE) draag je veel verantwoordelijkheid en ben je van onschatbare waarde voor jouw organisatie. Of het nu om handmatig of geautomatiseerd lassen gaat, jij borgt veilige en betrouwbare lasverbindingen en optimaliseert productieprocessen. Zet jij deze stap in je carrière?
In onze snel veranderende wereld is diepgaande kennis van lastechnologie en metaalkunde essentieel. Als IWE’er zorg je ervoor dat gelaste constructies sterk, veilig en conform internationale kwaliteitsnormen zijn. Vanuit de theorie geef je sturing aan de praktijk. Na het succesvol afronden van de NIL-examens ontvang je het internationaal erkende IWE-diploma.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl / 088 481 87 01 of met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl / 088 481 88 88. We helpen je graag!
Handig om te weten
Startmoment | 16 maart 2026. |
---|---|
Lesdata | Maandag van 10.00 – 17.10 uur. Een aantal les- en practicumdagen vindt plaats op woensdag. |
Studie-investering | 8 lesuur en 6 tot 10 uur zelfstudie per week. |
Kosten |
€ 13500 (vrij van btw) Lees meer over de kosten onderaan deze pagina bij 'Overige Informatie'. |
Locatie | Koningsbergerstraat 9 Utrecht |
Diploma | Internationaal erkend diploma International Welding Engineer (IWE) |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Meer weten?
Wil je alle belangrijke informatie op een rij? Download de pdf!
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding verdiep je je in lasprocessen, apparatuur, materialen, constructies, fabricage en toepassingen. Ook komen onder meer bedrijfseconomische onderdelen in het productieproces aan bod. Naast het theoretisch deel maak je op praktische wijze met de verschillende lasprocessen.
Theoretisch gedeelte
- Blok 1: Lasprocessen en apparatuur (95 uur)
Hier behandelen we niet alleen lastechnieken, maar ook automatisering en een stukje elektrotechniek. - Blok 2: Materialen en materiaalgedrag tijdens lassen (115 uur)
Deze module omvat een breed scala aan materialen, waaronder laaggelegeerde materialen, corrosiebestendige materialen, non-ferrometalen en zelfs kunststoffen. - Blok 3: Constructie en ontwerp (62 uur)
In dit blok leer je ook over aspecten zoals krimp, vervorming en niet-destructief onderzoek (NDO). - Blok 4: Fabricage en toepassingen (116 uur)
Deze module bespreekt niet alleen de fabricageprocessen, maar ook regelgeving, veiligheid, werkplaatsinrichting en naleving van de EN1090-norm.
De integratie van kennis uit de verschillende blokken wordt versterkt 5 cases. Deze cases en examentrainingen bereiden je uitstekend voor op het afsluitende NIL-examen.
Praktisch gedeelte
- Praktische lasoefeningen (BmBE, MIG, TIG, en autogene lastechnieken).
- Diverse onderwerpen zoals proces- herkenning, meten bij lassen, parameterinstelling, rendementsbepaling, spatgedrag en demonstraties.
- Metallografisch en mechanisch onderzoek.
- Niet Destructief Onderzoek (NDO) (filmlezen, ultrasoon, magnetisch en penetrant onderzoek).
Voor de praktijklessen geldt een aanwezigheidsverplichting van 100%. Voor de theorielessen geldt een aanwezigheidsverplichting van 90%.
Na het voltooien van de IWE-opleiding:
- heb je diepgaande kennis van lastechnologie en ben je in staat deze kritisch toe te passen.
- kun je complexe en onvoorspelbare problemen op hoog niveau analyseren en oplossen.
- ben je in staat technische activiteiten of projecten rond lasapplicaties effectief te beheren.
- neem je verantwoordelijkheid voor besluitvorming in onvoorspelbare werksituaties.
- draag je bij aan de professionele ontwikkeling van individuen en teams.
De specifieke leerdoelen op vakinhoudelijk niveau zijn opgenomen in het lesmateriaal.
De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Elk blok wordt afgesloten met zowel een schriftelijk als een mondeling examen dat voldoet aan de voorschriften van het International Institute of Welding (IIW). Heb je alle NIL-examens succesvol afgerond? Dan ontvang je het internationaal erkende diploma International Welding Engineer (IWE).
Wil je aantonen dat je jouw kennis en vaardigheden actueel houdt? Met een vakbekwaamheidscertificaat laat je zien dat je voldoet aan de vereisten van opdrachtgevers en regelgeving. Na het behalen van je IWE-diploma kun je het 'Laspraktijkingenieur (LPI)' certificaat aanvragen bij het NIL.
Toelating
Je hebt:
- een diploma of getuigschrift van een technische of aan techniek gerelateerde erkende opleidingmet minimaal een Bachelor- of ingenieurstitel, minimaal EQF level 6, of
- een Bachelor- of ingenieurstitel, of
- een diploma in een andere richting, maar voldoende ervaring op het gebied van lastechniek. In dit geval beoordeelt de examencommissie van het NIL of je toelaatbaar bent.
- bij voorkeur enkele jaren praktijkervaring, maar het is niet noodzakelijk.
Voldoet je vooropleiding niet? Dan kun je deelnemen als gast, maar geen NIL-examen doen.
Docenten
De docenten van de opleiding zijn expert in hun vakgebied en zeer bekend in de laswereld. Zij hebben de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als International Welding Engineer en zij kunnen deze kennis goed overdragen.
Na deze opleiding
Na het behalen van het NIL-examen ben je erkend als International Welding Engineer (IWE). Dat betekent dat je een diploma op zak hebt dat internationaal hooggewaardeerd wordt. Je voldoet aan alle eisen van NEN-EN-ISO 14731 op het hoogste niveau van 'Lascoördinatie: personeel met uitgebreide technische kennis'. Hierdoor ben je bevoegd als lascoördinator volgens de geldende regelgevingen, waaronder PED, NEN-EN-ISO 1090 en ISO 3834.
Mensen met een IWE-diploma zijn gekwalificeerde ingenieurs die werken in diverse sectoren binnen de lastechniek. Ze hebben hun plek bij productie- en onderhoudsafdelingen, kwaliteitsafdelingen, constructiebureaus, ingenieursbureaus, adviesbureaus, handelsondernemingen gespecialiseerd in lastechniek, laboratoria, en onderzoeks- en schadebureaus.
- Wil je meer leren over lasinspectie en je specialiseren als (las)inspecteur? Volg dan de opleiding International Welding Inspection Personnel - level C (IWI-C).
- Wat ook goed aansluit op deze opleiding, is de post-hbo-opleiding Metaaldeskundige.
Overige informatie
De opleiding International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) kost € 13.500, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief boeken, practica en cases. Via de opleiding krijg je toegang tot NEN Connect voor eigen gebruik in onderwijs. Het bedrag is exclusief de door NIL vastgestelde examengelden. Deze zijn te vinden op de site van het NIL. Houd ook rekening met parkeerkosten.
Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de kosten aanvragen.
Waarom International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) bij de HU?
-
Topfaciliteiten op een centrale locatie
Je werkt in een ruime praktijkruimte met hoogwaardige apparatuur.
-
Examentraining en een hoog slagingspercentage
Ervaren docenten zorgen dat je goed voorbereid de NIL-examens ingaat.
-
Vergroot je netwerk
Je hebt veel contact met docenten en vakgenoten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.
Onze partners
We werken samen met MAKE Center. Samen verzorgen we een volledig aanbod van lasopleidingen op mbo-, hbo- en post-hbo-niveau. Voor elke volgende stap die jij als lasprofessional wilt zetten.
De opleiding is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven volgens de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).
"Met deze opleiding haal ik meer kennis en expertise in huis."
Harm Grandiacursist
Ik heb een eigen bedrijf samen met een partner in de offshore. Ik heb ervoor gekozen om deze opleiding te volgen om meer kennis en expertise in huis te halen. Zo hoef ik minder uit te besteden. Hierdoor heb ik zelf meer specialisme, vrijheid en snelheid in de werkzaamheden die ik kan aanbieden. Tijdens de opleiding krijg je naast veel theorie ook praktijk, zoals tijdens een laspracticum. De opleiding vraagt om investering en zelfstudie, maar de inzichten die ik hier opdoe, helpen mij om beter te kijken naar de problemen die ik tegenkom in de praktijk.
De opleiding voegt niet pas waarde toe als ik mijn papiertje binnen heb, maar juist nu al gedurende de opleiding. Zo leer ik elke week weer stap voor stap nieuwe dingen en bouw ik belangrijke connecties op die handig zijn voor mijn werk.