Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie

Ben jij leraar of begeleider in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs of mbo? En wil jij jouw leerlingen optimaal leren ondersteunen als het aankomt op taal en spelling? Dan is dit de deeltijdopleiding voor jou.

Cursus Ernstige lees- en spellingsproblemen of dyslexie: voorbeeld van een lessituatie met docent voor de klas

In de drie bijeenkomsten van de mastermodule Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie ontwikkel je je kennis van dyslexie door het bestuderen van wetenschappelijke publicaties. Je leert actief, deelt en bediscussieert je nieuwe kennis met de andere cursisten en jullie brengen allemaal je praktijkervaringen in. Zo kun je wat jij leert meteen toepassen op jouw school.

Handig om te weten

Start September 2022
Lesdata - Utrecht: 17-09, 01-10 en 15-10 (2022) van 10.00 tot 16.00 uur

- Online: 11-02, 11-03 en 25-03 (2023) van 10.00 tot 14.00 uur

- Utrecht: 22-04, 13-05 en 03-06 (2023) van 10.00 tot 16.00 uur

Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten € 690 (vrij van btw)
Deelnemers 15 - 25
Locatie Online
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De deeltijdopleiding Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie is erop gericht om jou te leren zo gepast mogelijk onderwijs en ondersteuning te bieden aan leerlingen met lees- of spellingsproblemen. Aan de hand van belangrijke theorie en actuele voorbeelden leer jij hoe begeleiding en ondersteuning kunt bieden in de praktijk.

Binnen deze mastermodule ontwikkel je je kennis rondom dyslexie. Je bestudeert theorie en bediscussieert je nieuwe kennis met medestudenten. Zo zorg je dat je volledig op de hoogte bent van de inhoud en toepassingsmogelijkheden binnen je schooltype én dat je weet wat de beschikbare protocollen leesproblemen en dyslexie zijn. Dankzij je nieuwe kennis en onderzoekende houding kun jij gerichte keuzes maken voor jouw onderwijspraktijk.

 • Je leert planmatig en handelingsgericht te onderzoeken, realistische doelen te formuleren en onderwijsbehoeften vast te stellen. Gegevens leg je overzichtelijk en onderbouwd vast.
 • Je leert voorstellen af te stemmen op de mogelijkheden van leerling, ouders, leraar en school. Gerichte ondersteuning bij de gemaakte afspraken is daarbij essentieel.
 • Je leert op schoolniveau bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs aan en de begeleiding van leerlingen met lees- en spellingproblemen of dyslexie. Je wordt de expert en gesprekspartner op dit gebied.

Je voortgang beoordelen we aan de hand van je prestatie. We bekijken jouw niveau in de omgang met probleemgerichte theorieën en evalueren je reflectie op eigen vaardigheden, overtuigingen, waarden en kernkwaliteiten. Het leerteam kun je gebruiken als sparringpartner.

Deze mastermodule is een incompany-opleiding. Dat betekent dat wij de opleiding bij jou op locatie kunnen geven, of op een plek bij jou in de buurt. Gewoon langskomen op ons adres kan natuurlijk ook.

Toelating

De mastermodule Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie is bedoeld voor leraren en begeleiders in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs of mbo. Je kunt deze mastermodule volgens als je een bachelordiploma hebt.

Docenten

De docenten hebben hun sporen verdiend in de onderwijspraktijk én een specialistische opleiding gevolgd op academisch niveau. Deze combinatie zorgt ervoor dat onze mastermodule optimaal aansluit op de praktijk van vandaag de dag.

Na deze opleiding

Als je de deeltijdopleiding Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie hebt afgerond, krijg je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Je bent na deze module in staat om je lessen en begeleiding optimaal aan te passen aan de behoeften van je leerlingen. Ook kun je als coach optreden voor collega's, ouders of leerlingen zelf.

 • Je kunt planmatig en handelingsgericht onderzoeken, realistische doelen formuleren en onderwijsbehoeften vaststellen. Je kunt gegevens overzichtelijk en onderbouwd vastleggen.
 • Je kunt voorstellen afstemmen op de mogelijkheden van leerling, ouders, leraar en school.En gerichte ondersteuning bieden.
 • Je kunt op schoolniveau bijdragen aan het verbeteren van het onderwijs en de begeleiding van leerlingen met lees- en spellingproblemen of dyslexie.

Het certificaat van Hogeschool Utrecht wordt goed gewaardeerd in de markt. Gecombineerd met de uitbreiding van je competenties zorgt dat ervoor dat jouw perspectief op doorgroeien gunstig is. Binnen of buiten je school.

Heb je na deze module de smaak te pakken? Studeer dan verder voor je mastertitel, bijvoorbeeld met de Master Educational Needs in deeltijd. Deze opleiding is in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkeld.

Overige informatie

De mastermodule Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie kost € 690, vrij van btw.

Als je deze module volgt kan je in aanmerking komen voor een vergoeding via prestatieboxen.

Jouw praktijk staat centraal in deze module. Je kunt eigen cases inbrengen en wat je leert meteen inzetten op je werk.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Je kunt de cursus afronden met een toets. Als je voor deze toets een voldoende beoordeling ontvangt van een examinator van de opleiding, ontvang je een certificaat met de studie-investering (140 uur). Als je de cursus volgt, zonder dat je deze met een (voldoende) toets afrondt, kun je een bewijs van deelname (60 uur) ontvangen.

Waarom Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie bij de HU?

 • Hoge studenttevredenheid

  De Nationale Studenten Enquête toont aan dat studenten zeer tevreden zijn over de mastermodules van de Master Educational Needs.

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

 • Bij jou op locatie

  Omdat deze module een incompany-opleiding is, kunnen we hem bij jou op locatie geven. Of in de buurt.

Certificering Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie

Deze opleiding is onderdeel van de door het NVAO-geaccrediteerde Master Educational Needs.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Student aan het werk in de HU Bibliotheek

Interesse in de opleiding Ernstige Lees- en Spellingsproblemen of Dyslexie?