Chillen met een hartslagkussen

Je zit ’s avonds lekker op de bank, bij te komen van een intensieve dag. Kopje thee. Hartslagkussen tegen je aan. Is dat hoe chillen in de (nabije) toekomst eruit ziet? Als het aan onze onderzoeker Rosa de Vries ligt, wel. 

Het idee achter het kussen Millow is eenvoudig. Een snel kloppend hart past zich makkelijker aan als het zich kan ‘spiegelen’ aan een rustig tempo. Toch was het ontwerp – waar de Vries al mee startte tijdens haar opleiding Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Utrecht - een hele klus. “De technologie die de hartslag maakt, was in het begin te kwetsbaar. Zo’n kussen, dat dagelijks gebruikt wordt, moet natuurlijk tegen een stootje kunnen. Het heeft me aardig wat hoofdbrekens gekost. 

Twee ondernemende alumni ontwikkelen de techniek

Gelukkig ontmoette ik, in een van de technologische werkplaatsen van Hogeschool Utrecht, Rins Rutgers (die eerder stageliep bij de meest geavanceerde deeltjesversneller ter wereld) en Joost van Duijn. Zij hebben na hun studie aan de HU een bedrijfje opgericht waarmee ze nieuwe technologie ontwikkelen. En dat doen ze nu ook voor Millow. Nét voor het eerste testmoment was het kussen helemaal klaar.”

 

"Eerst was ik sceptisch, maar nu ik zo twee minuten sta is het eigenlijk wel chill"

Test op de EHBO van TT Assen

Rosa testte Millow op de EHBO van de TT Assen – een stressvolle omgeving - en in de  chill-area van FestiValderAa, waar mensen juist heel bewust ontspanning zoeken. “Zoals vaker met technologische vernieuwingen, moeten mensen aan het idee wennen. Iemand zei, heel kenmerkend: ‘Eerst was ik sceptisch, maar nu ik zo twee minuten sta is het eigenlijk wel chill.’”

Foto: Tatiana van Waveren

Geen gedoe

En dat is het idee: chillen zonder extra gedoe. Geen cursussen, technieken of theorieën die je moet leren. Gewoon lekker zitten en tot rust komen. Voordat dat kan, moet het kussen nog wel op de markt worden gebracht. Daarvoor gaat Rosa in gesprek met geïnteresseerde bedrijven.

Millow (eerder bekend onder de naam 'Mellow') is ontwikkeld binnen het HU-project Powertools.

Deel dit artikel