Big data moeten revalidatie-maatwerk na beroerte mogelijk maken

In de eerste weken van revalidatie na een beroerte vindt het meeste herstel plaats. Deze weken zijn dus uitermate belangrijk voor welk niveau uiteindelijk wordt behaald. Onderzoeker Michiel Punt van Hogeschool Utrecht gaat het herstel na beroerte meetbaar maken en onderzoekt hoe medewerkers in de zorg het revalidatietraject kunnen personaliseren en zo kunnen verbeteren.

Voor het onderzoek van Punt gaan patiënten van elf revalidatiecentra, verspreid door Nederland, gedurende het revalidatietraject sensoren dragen. Zo worden de bewegingen van een grote groep mensen geregistreerd, verzameld en achteraf gematcht met hun persoonskenmerken, het revalidatietraject dat ze hebben gevolgd en het succes van hun revalidatie. Geavanceerde data-analyse zoals kunstmatige intelligentie gaat hierin een belangrijke rol spelen. Michiel Punt: “We willen kijken of we patiëntprofielen kunnen maken. Als dat lukt, kunnen fysiotherapeuten, oefentherapeuten en revalidatieartsen per individuele patiënt veel beter inschatten wat hem of haar gaat helpen om weer zo goed mogelijk te functioneren.”

300.000 patiënten

Bij een beroerte ontstaat schade aan de hersenen. In Nederland kampen zo’n 300.000 Nederlanders met de gevolgen van een beroerte. Doordat de hersenen het lichaam niet meer op de gebruikelijke manier kunnen aansturen, moeten mensen opnieuw leren lopen. Dat gaat vaak moeizaam. Hierdoor worden patiënten minder fit en hebben ze een grotere kans op een nieuwe beroerte. Daarnaast hebben mensen, doordat ze hun lichaam minder goed kunnen aansturen, een grote kans om te vallen - met botbreuken, invaliditeit of zelfs sterfte tot gevolg.

Samenwerking

Michiel Punt is onderzoeker bij het HU-lectoraat Leefstijl en Gezondheid. Hij werkt in dit onderzoek samen met elf revalidatiecentra en de HU-opleiding ICT, die een webapplicatie ontwikkelt om de data te verzamelen en helpt bij de analyse van de data. Het project ontving een RAAK PRO subsidie van Sia RAAK.

Deel dit artikel