We beschermen de Vrije tussenruimte in de HU-Gemeenschap

We leven in een samenleving met veel verschillende meningen en tradities. Deze verschillen zien we ook in onze HU-gemeenschap. Hogeschool Utrecht (de HU) wil een oefenplaats zijn waar iedereen zich veilig moet kunnen voelen en zich vrij moet kunnen uiten. Het gaat niet alleen om de ruimte waar mensen elkaar ontmoeten, ideeën delen en samenwerken, maar ook om hoe studenten, medewerkers en partners met elkaar praten en samen iets bereiken. In deze oefenplaats leren we omgaan met verschillen en hoeven we niet bang te zijn om fouten te maken. Deze plek noemen we 'tussenruimte'.

Bijna alles wat er in de samenleving gebeurt, ervaren we ook in onze HU-gemeenschap. Of het nu mooie of moeilijke gebeurtenissen zijn. ‘Hier komt alles samen’ is onze dagelijkse realiteit. Het omgaan met deze gebeurtenissen kan samengaan met sociale en culturele spanningen en polarisatie.

Soms kunnen we elkaar per ongeluk kwetsen met onze meningen. Dit is niet te vermijden: je mag in de HU-gemeenschap van mening verschillen, discussiëren en debatteren, met respect en fatsoen. Altijd binnen de grenzen van de wet, passend binnen de democratische rechtstaat en bij de kernwaarden van de HU. Dit vraagt om kwaliteiten zoals moed tonen, verbinding zoeken, nieuwsgierig zijn en luisteren naar de ander.

We zetten ons in voor gelijke kansen en voor diversiteit en inclusie, wat betekent dat verschillende perspectieven, ervaringen en overtuigingen naast elkaar bestaan. Waarbij het niet uitmaakt wat je achtergrond, overtuiging, geloof, seksuele oriëntatie, gender, talent, eigenschap of beperking is. Samen de complexiteit van het leven ervaren, biedt een kans om verbinding te maken en te leren omgaan met de verschillende opvattingen en tradities in de samenleving. 

De tussenruimte is ook een belangrijk onderdeel van de pedagogische en vormende opdracht van de HU als publieke kennisinstelling. We willen dat onze medewerkers en studenten ook leren omgaan met spanningsvolle situaties tijdens hun werk, beroepsopleiding, bij onderzoek en praktijkopdrachten. Kortom, de tussenruimte is belangrijk omdat het ruimte biedt voor interactie, samenwerking en het delen van kennis en ervaringen. Dit draagt bij aan de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling van iedereen die bij de HU betrokken is.

De kern van onze oproep aan iedereen is: vergeet niet dat achter elk standpunt, elke mening, elke visie en elke overtuiging een mens schuilgaat. Mensen met uiteenlopende levenservaringen, met dromen en ambities, met talenten en valkuilen, met humor en eigen karakters. In gesprekken proberen we ons in de ander te verplaatsen. Samen vormen we de brug als er een kloof dreigt te ontstaan. Dit is een groot goed dat we willen beschermen.

College van Bestuur Hogeschool Utrecht