Studenten met een beperking ontwikkelen zich tot ervaringsdeskundige op de HU

Vanaf februari '21 gaan studenten met een verstandelijke beperking een opleiding tot ervaringsdeskundige volgen op de HU. Als ervaringsdeskundigen kunnen zij bijdragen aan ons onderwijs, bijvoorbeeld door tijdens een les iets te vertellen over hun ervaringen met het leven met een beperking, of door samen met studenten van sociale opleidingen aan opdrachten te werken. Onder begeleiding van een coach ontplooien en ontwikkelen studenten hun talenten binnen de hogeschool. 

Bron: Rawpixel Ltd.

De opleiding, die gemiddeld drie jaar duurt, wordt verzorgd door de Vereniging LFB, in een zogenaamde LFB- STERKplaats op de HU. LFB is een organisatie door en voor mensen met een (verstandelijke) beperking. De studenten willen zich ontwikkelen en zijn gemotiveerd om vanuit hun eigen ervaring over het leven met een beperking te vertellen en anderen daar iets over te leren. Na de opleiding kunnen ze aan de slag als ervaringsdeskundige bij een instelling waar zorg en ondersteuning geboden wordt, of bij een bedrijf of instelling waar mensen graag willen leren van een ervaringsdeskundige. Bijvoorbeeld als adviseur, presentator of co-docent. 

"De studenten willen zich ontwikkelen en zijn gemotiveerd om vanuit hun eigen ervaring over het leven met een beperking te vertellen en anderen daar iets over te leren. "

Win-win situatie

Het is een win-win situatie, vertelt Hélène Hooft, projectleider STERK in onderwijs bij LFB. “Mensen met een beperking ontdekken en ontwikkelen hun talenten en leren basisvaardigheden zoals representatief op je werk verschijnen, op tijd komen, presenteren en feedback krijgen. De HU-studenten leren al in een vroeg stadium van hun opleiding om samen te werken met mensen met een licht verstandelijke beperking én ontdekken wat daarvoor nodig is, zoals het aanpassen van tempo en taalgebruik. Dat heeft een gunstig effect op de beeldvorming, die vaak niet realistisch is van deze groep.” Betrokken docent-onderzoeker Sascha van Gijzel beaamt deze meerwaarde. “Samen met het LFB en de opleiding Social Work hebben we de afgelopen jaren verschillende activiteiten ontplooid rondom inclusie & onderwijs, zoals het project Inclusive campus life over kansen in onderwijs voor mensen met verstandelijke beperking. Deze STERKplaats is hier een mooi en logisch vervolg op.” 

Inclusie en HU

“Ons credo luidt: ‘Hier komt alles samen’. Ook alle soorten, smaken en variaties in ervaringen, belevingen, toekomstdromen en verwachtingen”, aldus het College van Bestuur. “Diversiteit is een groot goed; het inspireert en brengt ons nieuwe ideeën, boeiende discussies, verrassende perspectieven en onverwachte oplossingen. De vestiging van een STERKplaats versterkt vanuit die gedachte onze HU-gemeenschap.” 

Over de LFB STERKplaatsen

LFB is de belangenvereniging dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking. De LFB heeft acht STERKplaatsen, waarvan inmiddels zes in het onderwijs. STERK staat voor ‘Samen Toewerken naar Eigen Regie en Kracht’. In een STERKplaats wordt ten behoeve van mensen met een verstandelijke beperking samengewerkt met gemeenten, zorgaanbieders, scholen, welzijnsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties in de buurt. De STERKplaats op de HU is de eerste in de provincie Utrecht en is een samenwerking met LFB, de opleiding Social Work, het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning en praktijkpartners De Wilg, Reinaerde en de gemeente Utrecht. In dit actieonderzoek wordt de STERKplaats gevolgd en hoe deze optimaal kan bijdragen aan een passende en duurzame inzet van ervaringsdeskundigheid van mensen met een verstandelijke beperking.  

Zie ook:

Deel dit artikel