Studenten helpen de ideale studentenflat vormgeven op USP

In 2024 wordt de studentenflat High Five op Utrecht Science Park (USP) gebouwd. Tot die tijd werken jaarlijks zo’n 400 HU-studenten in multidisciplinaire teams aan innovatieve ontwerpideeën. De winnende ideeën worden door Stichting Studentenhuisvesting Utrecht in een van hun locaties getest, met als doel om ze mogelijk toe te passen in High Five.

De twee winnende groepen van de eerste challenge bedachten een concept voor ontmoeting en gemeenschapsvorming binnen de flat en een duurzame oplossing voor de waterhuishouding.

Ontmoeten

Sophie Tempelman en Estelle Lagrand, studenten Ondernemerschap en Retailmanagement aan de HU, bedachten vijf faciliteiten die gemeenschapsvorming én gezond leven stimuleren: “Er moet een sportschool komen voor de fysieke gezondheid en een yogaruimte voor de mentale balans. Op de begane grond komt in ons concept een juice bar, waar je gezonde smoothies en sapjes kunt bestellen. Daarnaast is er een foodbar waar alleen gezonde, betaalbare maaltijden te koop zijn. En een grote gezamenlijk kookruimte, waar ook workshops gezond koken te volgen zijn. Deze vijf initiatieven worden zoveel mogelijk gekoppeld aan een opleiding – bijvoorbeeld van de HU. Zodat het een initiatief is voor en door studenten.”

Duurzame waterhuishouding

De winnaars die onderzochten hoe High Five duurzaam met water om kan gaan, raadt studentenhuisvester SSH aan om een nozzle te gebruiken voor de kranen in het pand. Dit is een hulpstuk waarmee een kraan een sterke nevel verspreidt in plaats van een straal water. Deze nevel is geschikt om de handen te wassen of een kopje af te wassen. De nozzle is eenvoudig te verstellen, zodat er alsnog een straal water uit de kraan komt om bijvoorbeeld een glas te vullen. Naast deze – nog vrij nieuwe – uitvinding, raadt het team aan om het licht vervuilde water van douche en keukenkraan te reinigen met een zogenaamde hydraloop; een innovatie die vuil, zeep en andere deeltjes uit het water verwijdert. Zo kan het water hergebruikt worden in wc en wasmachine. Deze waterbesparingsmaatregelen zijn voor een flatgebouw als High Five binnen acht jaar terug te verdienen. Als de SSH verder wil gaan en water wil opleveren dat drinkkwaliteit heeft, zien de studenten daar ook mogelijkheden voor, maar dat die verhogen de terugverdientijd naar 44 jaar.

Naast deze waterbesparende maatregelen raden de studenten aan om een app te ontwikkelen waarmee de bewoners inzicht krijgen in hun waterverbruik.

Challenge

De challenge ‘Van schapenwei tot ultiem studentengebouw’ wordt georganiseerd door programma Wonen 3.0, onderdeel van Centre of Expertise Smart Sustainable Cities waarin Hogeschool Utrecht samenwerkt met bedrijven aan innovaties die de slimme, duurzame stad dichterbij brengen. Stichting Studentenhuisvesting Utrecht (SSH) en haar ontwikkelmaatschappij Jebber werken actief samen met Hogeschool Utrecht in deze challenge, waarin studenten van de opleidingen Technische Bedrijfskunde, Communicatie & Media Design en Ondernemerschap & Retailmanagement innovatieve concepten bedenken. De studenten worden door het Centre of Expertise ondersteund, met onder andere extra masterclasses op het gebied van out-of-the-box-denken en specifieke inhoudelijk thema’s.

Deel dit artikel