Studenten brengen boek uit over traumatische ervaringen

Hoe doe je dat, verder leven als je zoon is verongelukt, als je in je eigen huis gewelddadig bent overvallen of als je moeder is omgekomen bij een vliegtuigramp? Journalistiekstudenten van Hogeschool Utrecht maakten het boek Blootgelegd, waarin dertig mensen hun aangrijpende verhaal vertellen.

De studenten zijn bij het interviewen en schrijven intensief begeleid door journalist en HU-docent Marijke Kolk en traumadeskundige Margriet Wentink. Kolk had al jaren de wens om een boek te maken vol diepte-interviews met mensen die iets ernstigs hebben meegemaakt. “Ik dacht ineens: wat zou het goed zijn om er een studentenproject van te maken.” 

Bespreekbaar maken

Met het boek Blootgelegd willen Marijke Kolk en Margriet Wentink bijdragen aan het bespreekbaarder maken van psychisch trauma. Wentink: “In het gunstigste geval is er direct na een schokkende gebeurtenis wel steun voor een slachtoffer. Maar wanneer er later klachten uit voortkomen zoals slapeloosheid, concentratieproblemen, stress en relatieproblemen, dan wordt helaas maar al te vaak het verband met trauma gemist. Het is nog steeds niet vanzelfsprekend de gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen openlijk te benoemen en dat kan anders!”

"Een student zei tegen me: 'Ik ben niet alleen gegroeid als journalist, maar ook als mens'"

Studentenproject

Het studentenproject werd een honourscursus in de avonduren. “De inschrijving zat binnen een mum van tijd bomvol”, vertelt Kolk. “Het is heel mooi om te zien met welke bevlogenheid de studenten zich voor dit project hebben ingezet. Zij stelden zich open in écht contact en dat heeft iets gedaan met zowel de studenten als de geïnterviewden. Een student zei tegen me: ‘Ik ben niet alleen gegroeid als journalist, maar ook als mens.’” Na afloop van de cursus misten vier studenten het project zó, dat ze besloten dit soort verhalen te blijven maken - ze lanceerden de Blootgelegd-podcast.

Het boek

In het boek Blootgelegd komen ook verschillende deskundigen aan het woord, onder wie psychiater Bram Bakker, rouwdeskundige Riet Fiddelaers-Jaspers en bijzonder hoogleraar en EMDR-specialist Ad de Jongh. Blootgelegd komt 22 mei uit bij Uitgeverij Blooming en is in boekhandels verkrijgbaar. De fotoportretten zijn gemaakt door fotograaf Mascha Jansen, die eerder veel media-aandacht kreeg met haar fotoboek Love Child